Yesem olmuyor yemesem olmuyor!

Yesem olmuyor yemesem olmuyor!

Günümüzde kadin erkek ayrimi olmaksizin hemen herkesin biraz kilo sorunu var artik ne yazik ki. Hal böyle oluncaçözüm için çare aramaktan ve hatta en olmadik yollara başvurmaktan da çekinmiyoruz. Peki etrafimizda ya da yolda yürürken gördüğümüz onlarca zayif insan bunu nasil başariyor? Hatta iş yerinden ya da ayni aile içerisinden bildiğimiz ve bizden çok yemek yiyen insanlar nasil oluyorda zayif kalmayi başarabiliyorlar?

Sorunun bir çok geçerli cevabi olabilir ve hatta geçersiz ama kabul edilen cevaplar da olabilir; ancak bu bize çözüm sağlamiyor. Çözüm nerede mi? Kendimiz de tabiki de! 

Öncelikle günlük rutininizi belirlemeniz gerekir. Sabah kalkiş ve akşam yatiş saatleriniz mesela. Çok mu alakasiz geldi o zaman bir de şu tarafindan bakalim olaya; her canlinin dinlenmesi gerekir değil mi? siz de canlisiniz ve tam kapasiteyle çalişabilmeniz için dinlenmeniz yani organlarinizin dinlenmesi gerekir bu da kaliteli ve düzenli uykuyla mümkündür.

Bir diğer tarafi farkinda olmadiğiniz kötü alişkanliklariniz. Hemen her insan ara sira tatli bir şeyler yemek ister bu çok normal bir şeydir; ancak bu her gün olmaya başladiysa kötü bir alişkanlik haline gelir. Bunlarin  farkina varmanin en kolay yolu yediklerinizi not almaktir. ufak kağitlara ya da küçük post-itlere yazacağiniz günlük kaçamaklariniz size ne siklikla raydan çiktiğinizi net bir şekilde gösterebilir.

Bir diğer nokta da yemek yeme saatiniz. Sanilanin aksine akşam beşten sonra bir şey yemek yanliş değildir. Yanliş olan hareketsiz kalacağiniz zaman yüksek kalorili ve yağli besinler tüketmektir. Çalişan her insan için günün en aktif saatleri sabah ve ikindi arasidir. Bu da demektir ki gün içinde kendinizi yemekten mahrum birakip eve gelince yemek yiyip yatmak zayiflamaniza ya da istediğiniz kiloda kalmaniza yardimci olmayacaktir. 

Su tüketimi ve ekmek tüketimi son zamanlarda en çok üzerinde durulan konulardan biri ve belki de en önemlileri. Çünkü insan vücudu suyla çalişir. Doğduğumuzda vücudumuzun %70'i sudan oluşur ve yaşimiz ilerledikçe bu oran %45-50 ye iner. Günlük 2-2,5 litre su tüketimi sadece sağlikli yaşam için gerekli olan miktardir. Eğer zayiflamaya yardimci olmasini istiyorsaniz buna ilave 1 litre daha su tüketmelisiniz.

Toplumda bilinen en büyük yanliş "ekmeği kes zayiflarsin" dir. Doğru ekmeği keserseniz zayiflarsiniz ve kas kaybedersiniz ve aç kalirsiniz. Bunun yerine ekmeği doğru tüketmeyi öğrenerek hem aç kalmadan hem de gerektiğinde tatlilarin içerisinde ki şekerle yer değiştirerek kullanabilirsiniz.

O halde zayiflamak ve zayif kalmak için yapmamiz gerekenler;

1.Düzenli uyuyoruz

2.Yediklerimizi not aliyoruz

3.Hareketli olduğumuz zamanlarda atiştirmalik tüketiyoruz

4.Yeterli miktarda su içiyoruz

5. Ekmek yiyoruz.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nilberk Karaman

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini,

2008 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Beslenme ve Hastalıkların Biyokimyası bölümünde lisansüstü eğitimini tamamladı.

2012 yılında Başkent Üniveristesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Bölümünde doktora eğitimine başladı. 

2004- 2011 yılları arasında özel sektörde çeşitli hastane ve özel zayıflama merkezlerinde hizmet verdi..

2011 yılında VIP DİYET Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık Hizmetleri'ni kuran Uzm. Dyt. Nilberk KARAMAN, bireysel ve kurumsal olarak beslenme çözümleri sunmaktadır.

Aile, bireysel, iş ortakları ve aylık paketlerle size özel beslenmeyi Beslenmenin En Renkli Hali'nde yeniden tanımlıyor.

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Uzm. Dyt. Nilberk Karaman
Uzm. Dyt. Nilberk Karaman
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube