Yeni teknoloji 4 boyutlu ultrasonun diğerlerine göre üstünlükleri

Yeni teknoloji 4 boyutlu ultrasonun diğerlerine göre üstünlükleri

Yeni teknoloji 4 Boyutlu Ultrasonun Diğerlerine Göre Üstünlükleri

Yeni teknoloji 4 Boyutlu Ultrasonun Diğerlerine Göre Üstünlükleri (5. Boyut?)

En, uzunluk ve derinlik boyutlarını içeren 3 boyutlu (uzaysal) görünümün eş zamanlı olarak (“real time özelliği”), renk farklılığı(5.boyut) bir monitorde görüntülenmesine olanak sağlayan en son teknolojik ürünlerdir.

Yeni Teknoloji 4 Boyutlu Ultrason; 5. Boyut?

Şu anda var olan gelişmiş 4 boyutlu ultrason teknolojisine birde renk farklılığı ekleyerek artık 5. boyutta ultrasonlara ilave oldu. 

Eklenen bu yeni teknoloji ile görüntüler daha netleşti ve gerceğe yakın hale geldi. 
Bu durum anomalilerin daha erken ve doğru tanınmasının yanında anne ve bebek arasında iletişimin doğmadan görsel olarak sağlanmasına da neden olmuştur.
Normalde ultrason cihazı; “prob (tranducer, scanner)” adı verilen anneye temas eden uçtan yayılan yüksek frekanstaki ses dalgalarının değişik yoğunluklarda ki dokulardan yansıyarak oluşan görüntünün bir ekran üzerine yansıtılması esası ile çalışır.
Geleneksel iki boyutlu ultrasonlarda yansımalar düz olarak gelirken, bu üç boyutlu ultrasonlarda belirli açılarla olmakta ve böylelikle dokular ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir.

4. boyut ifadesi çekim sırasında, anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntülerinin fotoğraf kareleri gibi eş zamanlı görüntülenip kaydedilmesini ifade etmektedir.
5.boyut ifadesi de fotoğraf karelerinin renk farklılığı vererek görüntülenip kaydedilmesini ifade etmektedir.

Önceden kullanılan üç boyutlu ultrason cihazlarında görüntünün incelemeden sonraki 10-15 dk içerisinde oluşması ve görüntünün tam olarak yaratılamaması bebeğin gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmasının önünde bir engeldi. Bu sebepten dolayı doğumsal anomalilerin teşhisi daha geç konulmaktaydı.

Rahim içindeki fetuste oluşabilecek anomalilerin daha erken ve daha doğru bir şekilde tanınmasında önemlidir. 
Bu nedenle yeni teknoloji 5. Boyutlu Ultrasonlar Anomalilerin tanınmasında ön plana çıkmaktadır.
Bunlar arasında özellikle;
Spina Bifida (Omurgada oluşan açıklıklar) veya ensefalosel gibi (beynin kemik yapıdan dışarıya sarkması) gibi santral sinir sistemi ile ilgili problemlerin tespiti
Yarık damak ve yarık dudak anomalilerinin tespiti, ayrıca kalp anomalilerin tanınması, 
Down sendromu gibi kromozomal anomalilerde bebeğin özellikle de yüzü olmak üzere fiziksel görünümünün izlenmesi,
Bebeğin el ve ayakla ilgili anomalilerin daha net ve doğru şekilde teşhis edilebilmesi,
Gastroşizis veya omfolosel gibi karın ön duvarında olan defektler sonrasında batın organlarının dışarıda olması anomalilerinin daha erken hamilelik haftalarında tespiti,
Bebeğin cinsiyetinin daha erken bir hamilelik haftasında tespiti sayılabilir.

Doğumsal anomalilerde erken tanının konulması hamilelik süresinde oluşabilecek tehlikeleri azaltacak, aileleri doğum esnasında hoş olmayan sürprizlerden uzak tutacak ve doğum sonrası bebeğe gerekebilecek bir takım ameliyatlar için uygun koşulların önceden hazırlanmasını sağlayacaktır.
Doğumsal anomalileri olan bebeklere müdahale gerekirse, Anne karnında bebeğe müdahalelerde de yeni teknoloji 5. Boyut ultrasonlar ön plana çıkmaktadır.
Diğer taraftan, anne karnındaki bebeğin hareketlerinin izlenmesi bebeğini ilk defa gören anne ve baba adayları için önemli bir psikolojik destek sağlar. Bu şekilde ebeveyn ve bebek arasında duygusal bir bağ kurulmuş olmaktadır.
Hamilelik psikolojik bir süreç olup anne adayın gebeliği süresince rahat ve mutlu olması hamileliğin de rahat bir şekilde geçmesine zemin hazırlayacaktır.
Ayrıca bu gelişmiş teknolojik usg in dopplerleride çok güçlü ve fetal damarların incelenmesi, anne damarlarının incelenmesinde de bize daha net bilgiler vermektedir.
Bu teknolojik yeniliklere ilabe olarak MR görüntüleme tekniğinde sisteme entegre ederek görüntülerin tek tek kesitler halinde görmemizde sağlamaktadır.
Biz Kadın Doğum açısından bu teknolojiyi değerlendirdik, Tabi ki tıbbın tüm alanlarında bu yeni teknoloji Ultrason cihazları kullanılmaktadır.

Op. Dr.Ali Ata Özdemir
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ata Özdemir

Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'nde ihtisasını alarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, Ege Üniversitesi'nde Tüp Bebek - Doğal Doğum - Suda Doğum Eğitmeni - Cinsel Terapist olarak görev yapmıştır. 4 Boyutlu Ultrason, Renkli Doppler Obstetrik Ultrason sertifikası sahibidir. İzmir Tepecik Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Depertmanı'nda 1.5 sene, Riskli Gebelik - Perinatoloji Depertmanı'nda 2 sene, Endoskopi - Histeroskopi - Kolposkopi Depertmanı'nda 1.5 sene, Jinekoloji Depertmanı'nda 2 yıl, İnfertilite - Menopoz Depertmanı'nda 1.5 sene görev yapmıştır. Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, T.C Sağlık Bakanlığı onaylı Laparoskopi Ser ...

Etiketler
4 boyutlu ultrason ne zaman yapılmalıdır
Op. Dr. Ali Ata Özdemir
Op. Dr. Ali Ata Özdemir
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube