Yaşlılıkta erkek cinselliği ve sertleşme sorunu

Yaşlılıkta erkek cinselliği ve sertleşme sorunu

CİNSELLİK ÖLMEZ, O DA YAŞLANIR
Sanılanın aksine toplum, etrafındakilerin cinsel yaşamıyla gayet ilgilidir ve cinsel sorunlar hangi yaşta olura olsun insanların başucu sorunlarındandır. Yeni birçok bilimsel çalışma göstermiştir ki cinsel doyumun azalması yaşlıların yaşam kalitesini belirgin ölçüde azaltmaktadır. Aktif cinsel yaşamı olan yaşlıların bilişsel algılamada daha başarılı olduğu gösterilmiştir.
Yaşlılıkta cinsel hayatın olmayacağı düşüncesi kesinlikle yanlıştır, fakat bu dönemde seksüel performans beklentileri de erişkin dönemindekine göre farklı olmalıdır.
70 yaşından sonra her erkeğin aktif cinsel hayatı olmayabilir fakat olmasını beklemek çok doğaldır. Biz doktorlar bu duruma alışığız…
Dünyada artık toplum tarafından yaşlı olduğu düşünülen kadın ve erkekler, aktif şekilde cinsel yaşamını devam ettirmekte ve bunu bir tabu olarak görmemektedir. Keza ülkemizde ve dünyada yaşlanma bakımından kesin bir sınır olmasa da doktorlar 65 yaşın üzerinde olmayan insanlara yaşlı gözüyle bakmamaktadır. Tüm dünyada doktorlar yaşlı insanların cinsel sorunlarını normal bulmakta ve mutlaka çözüme ulaştırılması için çaba gerektiren sorunlar olarak görmektedir.
Polikliniğe sertleşme sorunu ile başvuran yaşlı erkek hastaların cinsel yaşamı sorgulanırken, yaşı, şikâyetleri, vücut yapısı, başka hastalıklarının olup olmadığının yanında şunlarda önemlidir ve mutlaka sorgulanır.
Yaşlanan erkek semptomları
—Seks yapma gücü ve sıklığında azalma 
—Sabah sertliği sayısında azalma 
—Seksten alınan zevkte azalma, cinsel birleşme için isteğin azalması 
—Sakal büyümesinde azalma 
—En iyi zamanlarının geride kaldığı hissi 
—Kendini tükenmiş ve dibe vurmuş hissetmek
—Alınganlık, saldırganlık hali, küçük şeylerden kolay etkilenme, karamsarlık 
—Uykuya dalmada zorluk, derin uyumada zorluk, erken uyanma ve yorgunluk hissi, yetersiz uyku, uykusuzluk
—Eklem ve kas ağrısı 
Suallerine yanıt alınan erkek hastanın gerekli görülen tahlil, tetkik ve konsültasyonlarıyla tedavi protokolü düzenlenir.
Avrupa'da, bizde kentlerde sadece bankada ve evde görmeye alışık olduğu yaşlı insanlar her yerde idi. Sokakta, festivallerde, restoranlarda ben de ilk anda doğal olarak genç nüfusunun çok az olduğu izlenimine kapıldım. Bunun böyle olmadığını orada doğup büyüyen ve daha önce yaşlı insanlara yardım etmekle sorumlu bir devlet kurumunda çalışan arkadaşım şöyle özetledi.
“Burada yaşlı insanlar hayatlarını toplumdaki her insan gibi yaşlanınca düzenini değiştirmeden halletmekte ki, ayrıca doyurucu emekli maaşlarını harcamak için onlara sunulan imkân bol. Gün geçtikçe yaşlanacağı bilinci yerleşmiş olduğundan, geç erişkinliğini dinç ve diri bir beyine, vücuda sahip olmak için çalışarak, okuyarak, yeni yerler görerek geçiriyorlar. Ayrıca yaşlandığında onlara sahip çıkacak evlatları yerine devletin kurumları olduğunu bilmekteler bizdeki gibi oğlum, kızım bana bakar demiyorlar, kendilerini eve mahkûm etmiyorlar.”
Evet, arkadaşım haklıydı yurt dışındaki hastanelerde yatan hastaların yaşlı ve genç profili oranı aşağı yukarı ülkemizdeki gibiydi. Almanya'da da Türkiye'deki üroloji servislerinde olduğu gibi yatakların yaklaşık yarısını 50 yaşın üzerinde insanlar oluşturmakta idi. Ama sokaktaki, festivallerdeki, çarşılardaki profil çok çok farklıydı. Yaşlılar boş zamanlarının bolluğundan da olacak bazı yerlerde gençlerden daha yoğundu.
Çevremizdeki insanlar, yaşlıların kabuklarına çekilmelerini, sokakta daha az görünmelerini, evlerinde, huzur evinde dinlenmelerini hayatın kendisinden elini eteğini çekmesini beklerken yanılmaktadırlar.
“Erkekliğin sonu”, ”andros = erkek” ve ”pausis = sonlanma” yani  “Andropoz” nedir?
Andropoz erkeklerde belli bir yaştan sonra (50) cinsel fonksiyon, cinsel istek ve cinsel güç azalması, iktidarsızlık, yorgunluk hali ve uyku problemleri duygusal değişiklikler, depresyon, osteoporoz, karın yağlanmasında artış ve kaslarda azalmaya neden olan klinik durumdur. Kadınlardaki menopozun erkekteki halidir. Andropoz kelime anlamı olarak “erkekliğin sonu” tanımlamasını tam olarak karşılamaz, yani erkekliğin birden bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Doktor olarak kullanmayı sevmediğim bir terimdir.
Andropoz hormonal açıdan değerlendirildiğinde başta erkeklik hormonunda (testosteron) azalma, olmak üzere diğer birçok hormon arasındaki dengesizlik olarak tanımlanır. 
Sanılanın aksine genç ve erişkin insanların yaşlanma fikrine verdiği yanıttan daha farklıdır yaşlı insanların durumu, çok da depresif bir hal almaz aksine gençlerden daha az depresif olurlar.. Yaşlı insanlar genelde yaşlılığa birkaç senede alışırlar.
Yaşlı erkeler yaşına alışırlar, cinselliğinin bittiği fikrine ise daha değil.

 REFERANSLAR
Yaşlanan erkek semptomları sorgulama formu, Türk Androloji Derneği

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş

Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 28 Temmuz 1980 Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Üroloji uzmanı olmuştur.  2006 ve 2007 Yılları arasında Heildelberg Üniversitesi Almanya Heilbronn SLK Hastanesi "Laparoskopi ve Onkoloji Merkezi'nde" eğitim alan Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, Türkiye’de başta Laparoskopi alanında olmak üzere çalışmalarda bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 2011 - 2012 Yılları arasında Gaziantep Islahiye Devlet Hastanesi'nde, 2015 yılında İstanbul Esencan Hastanesi'nde, 2016 yılında, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde, Özel Esencan Hastanesi'nde görev almış ve ...

Etiketler
Andropoz
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube