Yapışık parmak sendromu (sindaktili)

Yapışık parmak sendromu (sindaktili)

En Sık görülen doğumsal anomalilerden bir tanesi de Sindaktili yani yapışık parmak sendromudur. Olguların %50'sinde her iki elde birden görülür. Parmaklar arası boydan boya tam olarak yapışık olabileceği gibi sadece bir kısmı da yapışık olabilir. Yapışıklık tırnaktan başlayıp sadece deri ve yumuşak dokuları ilgilendirdiği bir cilt perdesi şeklinde olabilir veya parmak kemiklerinin yapışık olduğu, arada kemik köprüler olan, parmak eğriliklerinin de olaya katıldığı kompleks formlar şeklinde de olabilir. En sık orta ve yüzük parmaklar arasında daha sonra yüzük ve küçük parmaklar arasında görülür.

Yapışık parmak anomalisi kozmetik olarak rahatsızlık vermesinden başka parmakların fonksiyonunu bozabilir veya çocuk büyüdükçe parmaklarda eğrilikler, deformasyonlar yaratabilir. Tedavisi genellikle cerrahidir ve zamanlaması çok önemlidir. Elini tanıması ve algılamasıyla birlikte oyuncakları eline alıp oynamaya başladığında normal parmak sayısına ulaşması isteniyorsa ilk 1-2 yıl içerisinde bu yapışıklıkları açmış olmak gerekir. 

Eğer problemlerin bir an önce tamamlanıp, beynin yeni duruma adapte olması isteniyorsa, beyin gelişimi tamamlanmadan ilk 3 yıl içinde ameliyatı planlama gerekmektedir. Tedavi süresinde çocuğun aktif katılımı gerekli ise, çocuğun kooperasyonu önemli olduğu için ameliyat geciktirilip 4-5 yaşından sonra da planlanabilir. Eğer ikiden fazla parmak arasında yapışıklık varsa tüm parmakların ayrılması için birden fazla ameliyat gerekebilir ve tüm operasyonların çocuğun okula başlama çağından önce bitmiş olması gerekmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Doğuştan el bozukluğu
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube