Vücut şekillendirme operasyonları: karın germe ve liposuction ( vakumla yağ alma)

Vücut şekillendirme operasyonları: karın germe ve liposuction ( vakumla yağ alma)

Geçirilmiş hamilelikler ve geçen yılların sonuçlarından birisi de karın bölgesinde sarkmalar, stria denen dikey çatlaklar tarzındaki izler ve kaslarda gevşemedir. Vücut şekillendirme operasyonları (ör. karın germe-abdominoplasti ve vakumla yağ alma-liposuction) son yıllarda teknik olarak daha da gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Günümüzde gövde 3 boyutlu olarak ve komşu yapılarla beraber değerlendirilmekte, operasyonlar da buna uygun olarak yapılmaktadır. Kişiler –haklı olarak- çoğunlukla geniş çaplı bir operasyondan kaçınmakta, cerrahi olmayan tekniklere ya da daha sınırlı tekniklere yönelme eğilimi göstermektedirler. Ancak şunu unutmamak gerekir ki her müdahalenin en iyi sonucu vereceği şartlar vardır.

Bazen geniş bir müdahaleden kaçınmakla ideal bir sonuç yakalamak imkansız hale gelebilir. Kanımca, tıpta bilimsel olarak kabul görmesi ve resmi-yetkili organların (ör. Sağlık Bakanlığı’nın) onayını alması koşulu ile cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler birbirinin alternatifi olarak değil de birbirini destekleyen ya da her bir hastanın spesifik ihtiyaçlarına göre seçilebilecek yöntemler olarak düşünülmelidir. Örneğin vakumla yağ emme yöntemi (liposuction) sadece fazla yağ birikiminin neden olduğu vücut kontur bozukluklarını giderir. Buna karşın karın bölgesinde kaslarda gevşeklik, deri sarkıklığı ve deri kontur problemleri, yani sellülitleri gidermenin ideal yöntemi karın germe operasyonudur. Bu tür problemleri olan hastaların sadece vakumla yağ emme operasyonundan ideal sonucu alması çok zordur. Yine vakumla yağ emme ve karın germe operasyonlarının kombinasyonunun, bu tekniklerin tek tek uygulanmasından çok daha iyi sonuç verebileceği hastalar vardır. Bu tür bir operasyondan sonra gerekirse cerrahi olmayan bir yöntemle, (ör. Thermage vb.) destek tedavileri uygulanabilir. Burada uygun bir diyet ve egzersizin önemini sanırım vurgulamaya gerek yoktur. Vücut kontur bozukluğunun tedavisini arzulayan bir kişinin başlangıç olarak yapmasını tavsiye edebileceğimiz bir uzman ile konuşup muayene olmasıdır. Uzman doktor muayene bulgularına göre size uygun bir müdahale şekli önerecektir. Tabii ki karar verme aşamasında en önemli faktör hastanın ihtiyaçları, düşünceleri ve kararıdır.

Tüm gövde yapılarının birbiri ile ilişkisi önemlidir. Örneğin memelerde küçültme yaparken karın bölgesi sarkık bir halde bırakılırsa, dengeli-ideal ölçülere ulaşılamayabilir. Hatta memeler daha da küçüldüğü ve şekil aldığı için karın bölgesi hasta tarafından daha da deforme halde algılanacaktır. Bu durum muayene sırasında uzman doktor tarafından değerlendirilecek ve size uygun operasyon seçenekleri hakkında bilgi verilecektir.

Plastik Cerrahi operasyonları günün değişen şartlarına da uyum sağlamaktadır. Vücut kontur operasyonlarının geçmişine baktığımızda da aynı şeyi görürüz. Karın germe operasyonları 1950’li yılların sonu ile 1960’lı yıllarda yaygın olarak uygulanmaya başlamıştır. Erken dönemlerde karın bölgesini kapatan mayolar kullanılmakta idi ve bu nedenle de karın germe operasyonları dikey bir iz bırakacak şekilde yapılmaktaydı. Ancak daha sonraları bikinilerin kullanılmaya başlaması ile izler yatay olarak kasık ve alt karın bölgesinde gizlenmeye başlanmıştır. Vakumla yağ emme operasyonları da özellikle 1980’li yıllardan itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu iki metod teknik olarak her geçen gün gelişmiş ve tek tek ya da kombine uygulanmak suretiyle bir çok hastada etkileyici sonuçların alınmasını sağlamıştır.

Bariatrik cerrahi denen, Genel Cerrahi pratiğinde yer alan ve şişman hastaların hızla ve ileri derecede kilo kaybetmesini sağlayan müdahale şekli son yıllarda yaygınlaşmıştır. Bu operasyonlar Plastik Cerrahi’de de yeni bir sayfanın açılmasına neden olmuştur. Bariatrik cerrahiden sonra hızla kilo kaybeden hastalar, ortaya çıkan sarkmalar nedeniyle oluşan kontur bozuklularından rahatsız olmakta ve bir Plastik Cerrahi uzmanına başvurmaktadırlar. Aslında bu durum diyet vb. nedenlerle hızla kilo kaybedenlerde de görülmektedir. Bu hastalara mevcut kontur düzeltme operasyonları, kişiye özel adaptasyonlarla uygulanabilmektedir. Çepeçevre kemer şeklinde fazlalıkların alınması operasyonu bu duruma örnek olarak verilebilir. Bu operasyonda hem karın bölgesi hem de bel bölgesi fazlalıkları alınmaktadır. Aynı zamanda hem yağ emme ile uyluk, karın ve bel bölgesine daha fazla şekil verilmekte, hem de gövde arka yüzünde yapılan müdahale sırasında sarkmış olan kalça bölgesi düzeltilebilmektedir.

Vakumla yağ emme operasyonları genellikle 1-2 saat sürmektedir. Müdahalenin ve hastanın tercihine göre genel, lokal ya da spinal (bel bölgesinden, hastayı uyutmadan yapılan) anestezi tercih edilebilir. Amaç, özellikle egzersize dirençli yağ fazlalıklarının vakumla çekilerek vücuda şekil verilmesidir. Yani bir kilo verme operasyonu değil, şekillendirme operasyonudur. Genellikle uygulandığı alanlar çene, yanaklar, boyun, göğüsler, kollar, karın bölgesi, kalçalar, uyluk, dizler, bacaklar ve ayak bilekleridir. Operasyondan sonra hasta ya aynı gün ya da ertesi gün evine gidebilmekte ve genellikle 1-2 hafta içinde günlük rutin yaşamına dönebilmektedir. Operasyondan sonra bir süre için morluk ve şişlik olağandır. Vakumla yağ emme operasyonundan sonra tekrar yağ birikiminin olup olmayacağı en çok sorulan sorulardan biridir. Cevabı şudur: uygun bir diyet ve egzersiz ile tekrar yağ toplanması için bir neden yoktur.

Karın germe operasyonlarında amaç, fazla yağ ve cilt dokusunu alarak karnı düzleştirmek ve sarkmış olan karın kaslarını sıkılaştırarak daha konturlu bir yapı elde etmektir. Fazla cilt-ciltaltı dokusunu uzaklaştırmanın ve gevşemiş kasları sıkılaştırmanın en etkili yolu karın germe operasyonudur. Bir çok hasta kilo verilmesi ya da hamilelik sonrasında ortaya çıkan striae denen çatlak tarzındaki karın bölgesi izlerinden yakınmaktadır. Bu izlerden kurtulmanın da etkili yolu karın germe operasyonudur. Karın germe operasyonunda fazla cilt-ciltaltı dokusu ile beraber bu izlerin önemli bir kısmı da uzaklaştırılmaktadır.Operasyon 2-5 saat arasında sürebilmekte, hastalar operasyonun genişliğine göre 1 gece ya da daha fazla hastanede kalabilmekte ve 3 haftada günlük rutin işlerine dönebilmektedir. Bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, vücut kontur düzeltilmesi operasyonları da bir süre için sizi günlük rutin yaşamınızdan uzaklaştıracaktır. Ancak bazı problemlerin düzeltilmesi için daha kapsamlı girişimler gerekebilmektedir. Operasyon dönemi hayatınızda çok kısa bir süreyi kapsamaktadır. Ancak başarılı bir operasyondan sonra elde edeceğiniz sonuçlar çok uzun bir süre (belki yıllar, belki de ömür boyu) size daha iyi bir hayat sürmenize yardımcı olacaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömer Refik Özerdem

Etiketler
Plastik cerrahi
Prof. Dr. Ömer Refik Özerdem
Prof. Dr. Ömer Refik Özerdem
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube