Vitamin sınavı : çocuğunuzun ihtiyacı olan vitaminleri hangi besinler sağlar ?

Vitamin sınavı : çocuğunuzun ihtiyacı olan vitaminleri hangi besinler sağlar ?

Bazı besinler çocuğunuz için diğerlerinden daha mı faydalıdır ? 

Kötü sebze diye birşey yoktur. Ancak bazıları daha çok vitamin ve mineral içerir. Çocuğunuzun öğlen yemeğini hazırlarken parlak renkli sebzeleri daha çok tercih edebilirsiniz: Brokoli, domates,biber,havuç gibi. Sağlıklı bir öğlen yemeğinde aynı zamande protein, meyve ve tahıllar da bulunmalıdır. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin. Böylece çocuğunuz meyvenin kabuğunu da tüketerek fazladan vitamin de almış olacaktır. Öğlen yemeğini kendisi tüketiyorsa fazla tuz ve yağ içermeyen sağlıklı besinler seçmesini öğretmelisiniz.

Çocuğunuz için en zengin kalsiyum kaynağı domates mi, badem mi yoksa şeftali midir ?

Kalsiyum kaynağı dediğimizde aklınıza muhtemelen süt ve süt ürünleri gelir. Çocuğunuz süt sevmiyorsa badem,fasulye, portakal suyu gibi gıdalarda kalsiyum almasına yardımcı olurlar. Çocuklar, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duysalar da özellikle ergenlik döneminde yeterli almazlar. Kalsiyum ve D vitamin desteği almaları gerekebilir.

Sebzeli omlet sağlıklı bir kahvaltı seçeneği olabilir mi ?

Mısır gevreği, süt, meyve sabah kahvaltısında kolay bir seçenek olsa da sebzeli omlet , proteinden daha zengindir, daha fazla enerji verir ve daha uzun tok tutar.

Çocuğunuzun Yeterli Demir Aldığından Nasıl Emin Olabilirsiniz ? 

Kırmızı kan hücrelerinin oksijeni dokulara taşıyabilmesi için demire ihtiyaç vardır. Çocuklar büyürken demire ihtiyaç duyarlar. Kırmızı et, somon, yumurta, kuru meyvelerin hepsi değişik miktarlarda demir içerirler. Bu besinleri, brokoli, domates, portakal, çilek gibi C vitamininden zengin gıdarla birlikte verirseniz demir emilimi de daha iyi olacaktır. Süt, barsaklardan demir emilimini azalttığından günlük süt miktarını 2 bardakla sınırlamak uygundur.

Çocuğunuz iştahsızsa , yeterince vitamin almıyor olabilir mi?

Birçok anne – baba çocuğunun iştahsız olmasından, sürekli ‘’ Tokum ‘’ demesinden şikayet eder. Ancak çok da büyük olmayan bir porsiyon bile çocuğunuzun yeterli vitamin ve mineralleri alması için yeterlidir. Hergün küçük porsiyonlar tüketiyorsa dışarıdan vitamin – mineral desteği alması için doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Pınar Berik Keskin

02.07.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Emirgan İlkokulu’ nda, orta ve lise öğrenimimi ise Behçet Kemal Çağlar Lisesi’ nde tamamlayarak 1987 yılında pekiyi derece ile mezun oldum. 1988 – 1993 yılları  arasında İstanbul Tıp Fakültesinde okuyarak 30.7.1993 tarihinde 90 üzeri ortalama ile mezun oldum. 1993 yılında TUS sınavını  kazanarak İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları  A.B.D’ da uzmanlık eğitimime başladım (  Ekim 1993 ). 29.4.1998 tarihinde astım alanında tezimi vererek uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2000 – 2002 yılları arasında Marmara Üniversitesi Pediatrik Hematoloji – Onkoloji Bilim Dalı’ nda uzman hekim olarak eğitim aldım. 2002 – 2008 yıllarında Bristol – Myers Squibb ilaç firmasında Medikal Müdür olarak görev yaptım. Bu dönemde aynı zamanda İstanbul’da çeşitli klinik ve hastanelerde çocuk dokto ...

Etiketler
Tuvalet eğitimine başlarken neler yapmalıyım ?
Uzm. Dr. Pınar Berik Keskin
Uzm. Dr. Pınar Berik Keskin
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube