Varisi olan nelere dikkat etmeli

Varisi olan nelere dikkat etmeli

Varis toplar damar hastalığıdır, toplar damarları genişletebilecek davranışlardan uzak durmak varislerin genişlemesini, uzamasını, yenilerinin çıkmasını geciktirir.Bütün hastalıklarda öncelikli yaklaşım hastalığın önlenmesi veya hastalık zaten varsa ilerlemesinin önüne geçilmesi olmalıdır.Varis ilerlemesi yavaşlatılabilecek bir hastalıktır.Şu önerilere dikkat edilmesi ilerlemesini tamamen durdurmayabilir ama çok yavaşlatabilir.

Varisi olan nelere dikkat etmeli sorusunun cevabı kişiye, kişinin cinsiyetine, mesleğe, ailesinde hastalığın olup olmamasına göre değişir, genelleme yapmak gerekirse varisi olan kişi şunlara dikkat etmelidir.

Uzun otobüs yolculuklarda mola verildiğinde kısa sürede olsa yürüyüş veya egzersiz yapılmalı, uçak yolculuğunda ayağa kalkıp bacaklar hareket ettirilmelidir.

Yolculuk boyunca oturulduğu yerde bacak kaslarını çalıştıracak hareketler yapılmalıdır.

Kaplıca,sauna ve hamam gibi sıcak ortamlarda uzun kalınmamalı.

Hareketli bir yaşam tarzı tercih edilmeli, ileri yaş bile olsa günlük yürüyüş yapılmalıdır.

Aşırı kilolar azaltılmalı ve kilo alınmamalıdır.

Bacakların üst kısmını sıkan çorap pantolon gibi giysiler giyilmemeli, rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Uzun süre ayakta durmayı gerektiren öğretmenlik,berberlik ve cerrahlık gibi meslekler icra edilirken ara verildiğinde oturup kalkma hareketleri gibi bacak kaslarını çalıştıran hareketler yapılmalı mümkünse uygun çorap giyilmelidir.

Özellikle belirgin varisleri olanlar ve gebeler uygun ölçülerde varis çorabı giymelidir.

Ailesinde varis hastalığı olanlar meslek seçimine dikkat etmeli ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmamalıdır.

Varis yaralarının tedavisi zordur ve uzun sürer bu sebeple özellikle bacaklara yara oluşumunu engellemek için küçük travmalardan uzak durulmalıdır.

Acil bir hastalık olmasa da mümkün olduğunca erken dönemde uygun teknolojik yöntemlerle tedavi ettirilmelidir, teknolojik yöntemlerle ameliyatsız tedavilerin ameliyatlar çok sayıda üstünlüğü vardır.

Sonuç olarak;

Variste dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterilirse varisin ilerlemesi veya varise bağlı sorunların ortaya çıkması geciktirilebilir ancak tümüyle önlenemez.

Op.Dr.Atilla KAYA

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Varisin sebepleri nelerdir
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube