Vajinismus?

Vajinismus?

“Evlenmeden önce her şey çok iyi gidiyordu. Birbirimiz arzuluyor, her türlü yakınlaşmayı cinsel birleşme hariç yaşıyorduk. Ama o ilk gece ne olduysa oldu. Asla ilişkiye giremedik. Çok istedim, çok arzuladım eşimi. Ama bir kasılma, titreme, değil bacaklarımı açmak, bedenimi rahat bırakamadım. Kasılıp kaldım. Sonrasında çok denedik. Ama hep aynısı oldu. Birkaç ay sonrada denemekten vazgeçtik. “

“Eşimin/karımın acı çekmesini asla istemem. Onu o kadar seviyorum ki ne yapalım cinsel birleşme olmadan da birlikte olabiliriz. Önemli olan birbirimizi ne kadar sevdiğimiz değil mi?”

En klasik tanım olarak, vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olması olarak tarif edilmektedir. Bu probleme sahip bayanlarda, kasılmalar yalnızca vajinal girişle sınırlı olmayıp, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgelerinde ki kasılmalarda eşlik edebilir. Bu tanımda en önemli nokta kasılmaların “istemsiz” olmasıdır. Aslında kadın eşi ile cinsel birleşmeyi arzulamakta ancak elinde olmayan sebeplerle bunu gerçekleştirememektedir. Yani aslında kadın bilinçaltında oluşan korku nedeniyle kendisini korumak için “istemsiz kasılmalarla” bir tür savunma kalkanı geliştirmiştir. Eşi cinsel birleşme girişiminde bulunduğunda da itme, korku ve panik duyguları ortaya çıkabilmektedir.

Aslında vajinismus şikayeti kadının hayatında başından beri vardır. Ancak geleneksel yapı içerisinde evlilik öncesi cinsel hayatın aktif olmaması ve yaşanan cinsel paylaşımların cinsel birleşmeyi içermemesi nedeniyle, bu şikayet su yüzüne çıkmamıştır. Evlilik sonrası ilk cinsel birleşme denemesinde korku ve kasılma ortaya çıkınca, birkaç ay içinde cinsel birleşme denemeleri giderek seyrekleşir ve çift cinsel birleşme olmadan cinselliği yaşamayı alışkanlık haline getirir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ceren Pakman

Uzm. Psk. Ceren PAKMAN, lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladı. Uzmanlığını ise ilişkiler üzerine yoğunlaştırarak, eşlerin arasındaki etkileşimin kalitesini ve eş yaşantısının doyumunu artırmayı hedefleyen Eş Terapisi'nde geliştirmeye karar verdi. Psk. Pakman, Gottman Terapi yöntemini kullanarak eşlerin birbirleriyle iletişimlerini geliştirmeleri, yakın ilişkilerinde destek mekanizmalarını güçlendirmeleri ve çatışma çözümünde doğru yöntemleri öğrenmelerini sağlayarak; kişilerin eşli yaşam memnuniyetini artırabilmek adına bireysel donanımlarını geliştirmeleri yönünde destek vermektedir. Bir başka uzmanlık alanı ise ilişkilerde yaşanan sıkıntıların bir çoğunun psikolojik travmalarla ilişkilenmesi nedeniyle, travma tedavisi olmuştur ve bu alanda da EMDR tekniğini kullanmaktadır. Psk. Ceren PAKMAN, bu k ...

Etiketler
Vajinismus neden olur
Psk. Ceren Pakman
Psk. Ceren Pakman
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube