Vaginismus problemi

Vaginismus problemi

'Çiftlerin cinsel hayatını kabusa çeviren vaginismus probleminin tedavisi mümkün',
Cinsel ilişki esnasında kadının istemsiz olarak bedenini ve vagina kaslarını kasması sonucu cinsel ilişkiye girememe haline "vajinismus" denir. Tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan, ancak açıklamaya çekinildiği için yıllarca evlilik hayatında sır olarak kalabilen bir konudur. Genellikle çiftlerin yakın çevre ve aileleri tarafından çocuk sahibi olmaları gündeme getirildiğinde veya bu konuda baskı başladığında uzman bir hekime başvurmak zorunlu hale gelmektedir. 
Vaginismus problemi olan kadınların sosyokültürel seviyeleri değişiklik göstermektedir. Meslek sahibi, üniversite okuyan, kültür düzeyi yüksek kişilerde de görülebileceği gibi dar zihniyetli, aşırı korumacı ve baskıcı aile ortamında yetişen bayanlarda da görülebilir. Genellikle kızlık zarının yırtılma ve kanama korkusu ve bunun neticesinde çok acı çekileceği duygusu hakimdir. Penisin vajina içine girmesine karşı duyulan korku, çevreden duyulan ilk gece deneyim hikayeleri, kızlık zarının müslüman toplumlardaki önemi vajinismus probleminin zeminini hazırlamaktadır. 
Vaginismus sorunu yaşayan kadınlar genellikle halen bakiredir, birkaç cinsel deneyimin ardından korku ve vajina girişinde hissedilen acı duygusuyla cinsel birleşme gerçekleşmemiştir. Evli oldukları halde yıllardır bu halde evlilik hayatlarını sürdüren çiftlere oldukça sık rastlanmaktadır. Yada daha önce cinsel deneyimi olduğu halde doğum, kürtaj, kötü jinekolojik muayene, tecavüz gibi travmatik olaylardan etkilenip sonradan vajinismus yaşayan kadınlar da vardır.
Vaginismus hastalarında genellikle cinsel ilişki esnasında tüm vücutta kasılma, bacakları açamama, gerilme gözlenir, kadın eşinin kendi içine girmesini reddederek vücudunu arkaya doğru iter. Vagen kasları ciddi şekilde kasılır, bu esnada değil penis, parmak ucunun bile vaginadan geçirilmesi imkansızdır. Kadın eşiyle cinsel ilişkiye girmeyi beyinsel olarak istese dahi vücudu reddetmektedir. Korku ve endişe neticesi duyulan duyulan ağrı ve acı hissi bilinçaltına yerleştiğinden vagen girişine yapılan her türlü girişimde (dokunma dahil) vagen kasları istemsiz olarak kasılmaktadır. Tüm bu olumsuz duygular vajina etrafını çevreleyen kaslarda olumsuz "kas hafızası"nın oluşmasına neden olur.
Vagina ne kadar dar veya girişi küçük olsa dahi cinsel ilişkiye girememe sebebi değilidr. Çünkü vagina esneyebilen, genişleyebilen bir organdır, doğum esnasında bebeğin başının ve tüm vücudunun çıkmasına yetecek kadar genişleyebilir. 
Ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilecek bazı hastalıklar da vagjnismusla karışabilir. Örneğin vulvit, vajinit gibi iltihabı hastalıklar veya vulvar vestibulit sendromu cinsel ilişki esnasında ağrı ve acıya sebep olur ve cinsel ilişkiye girmeyi imkansız kılabilir. Bu nedenle öncelikle jinekolojik muayene ile hasta değerlendirilmeli ve ayrım yapılmalıdır.
Vaginismus problemi yaşayan çiftler tam olarak cinsel birleşme yaşamadıkları halde vajen ağzına dökülen spermlerin neticesinde veya aşılama (inseminasyon) işlemi ile bebek sahibi olabilirler. Ancak evliliğin mutlu ve sağlıklı şekilde devamı için sağlıklı bir cinsellik son derece önemlidir. Vajinismus problemi uygun şekilde tedavi edildiği taktirde tedavisi %100 mümkün olan bir durumdur.
Cinsel soğukluk ve vajinismus birbirinden farklıdır. Cinsel soğuklukta kadın cinsel ilişkiden zevk almamakta, cinsel olarak uyarılmamakta, orgazm olamamaktadır. Bu nedenle vagende ıslanma yok veya çok az olmaktadır. Vaginismusta ise cinsel arzu ve orgazm açısından sorun yoktur. Bu kişilerde ilişki sırasında acı duyma korkusu ile gerçek bir cinsel birleşme gerçekleşmediği halde kadın diğer alternatif yollarla uyarılabilir, orgazm yaşayabilir, cinsel arzu sırasında vajende ıslanma son derece normaldir.
Vajinismus tedavisinde amaç, vajina girişinde oluşmuş olumsuz "kas hafızası"nın kaldırılması ve istemsiz kasılmaların yok edilmesidir.
Vajinismus nedeni ile başvuran çiftlerin tedavisinde önce durum değerlendirmesi yapabilmek için şikayetler dinlenir, ardından konu hakkında her iki taraf bilgilendirilir. Jinekolojik muayenenin sadece gözle yapılacağı, kadının anatomik yapısını ve vaginismus derecesini anlayabilmek için yapılan bu muayene esnasında asla herhangi bir ağrı ve acı hissedilmeyeceği anlatılır. Bu muayene kadının genital bölgesinde herhangi bir anatomik anomali olup olmadığının ayrımını yapabilmemiz için şarttır. Vaginismus problemi olan kadınların jinekolojik muayeneleri oldukça zor olmasına rağmen doktorun hastasına karşı sabırlı ve anlayışlı yaklaşımı, rahatlaması ve gevşemesi için yapacağı sözlü telkin ve uygun pozisyon sağlanmasının ardından yapılan sadece bir kaç dakika süren muayene esnasında kesinlikle ağrı ve acı hissedilmemesi hastanın endişe ve panik duygusunu ortadan kaldırır, doktoruna duyduğu güveni arttırır.
İlk muayene tamamlandıktan sonra  uygulanacak olan "vaginismus seans uygulaması" muayene uygulamasından çok da farklı değildir. Hastaya önce gevşeme egzersizleri yaptırılır, nefesini nasıl alacağı, karın, kalça ve bacak kaslarını nasıl gevşeteceği ve esneteceği öğretilir. Kendi genital bölge anatomik yapısını tanıması ve hissetmesi sağlanır, önce doktorunun daha sonra kendisinin yapacağı uygulamalarla vajina girişindeki ağrı ve acı hissi ortadan kaldırılıp vagen kaslarını gevşetmesi kolaylaştırılır. Uygulamalar hasta tamamen uyanık ve bilinçli olarak gerçekleştirilir. Dünyadaki milyarlarca kadın cinsel ilişkiye nasıl giriyorsa aynı şekilde gevşemeleri ve hazırlanmaları için neler yapacağı öğretilir. Uygulamada hasta hipnozla uyutulmaz veya operasyonla kızlık zarı alınmaz. 1 saatlik seans sonrasında vagen girişindeki kasları kullanabilmeyi ve gevşetebilmeyi öğrenmiş, vajina girişinde yeni kas hafızası oluşturulmuş ve cinsel ilişkiye girmeye hazır halde evine döner. 
Vajinismus seansından 1 hafta sonra hasta kontrole çağırılmaktadır. Böylece seans sonrası ilk uygulamadaki başarı yada başarısızlık nedenleri yeniden değerlendirilir. Başarılı olunduğu taktirde durumun aynı şekilde devamı ve daha da kolaylaştırılması için önerilerde bulunulur. İlk uygulamada başarısızlık halinde seansta yapılan uygulamalar tekrarlanır ve seans sayesinde vagen etrafında oluşturulmuş yeni kas hafızası yeniden hatırlatılır. Kontrolden ücret alınmaz.
Ben kendi kliniğimde hastaların şehir dışından gelme ve konaklama durumuna göre  bazı kontrol ve takiplerimi ertesi gün veya gün aşırı yapıyorum. Genellikle vajinismus problemi 2-7 gün arasında çözümlenmektedir, ancak bu süreç problemin derecesine göre 15-20 güne uzayabilir.
Tedavilere eşlerin katılması istenmektedir. Çünkü vaginismus çiftlerin ortak sorunudur. Vaginismus seans ve uygulamaları ardından her iki bireye bundan sonra nasıl davranacakları ve nasıl uygulama yapacakları ayıintılarıyla öğretilir. Her iki tarafa da bu esnada paniğe kapılmamaları, anlayışlı olup sakin ve sabırlı davranmaları için psikolojik destek verilmesi de gerekmektedir. Tedavide başarı şansını arttıran en önemli faktör seanslar sonrasında doktorun kendilerine önerdiği uygulama yöntemini harfiyen yapmaları ve tedaviye olan inançlarını kaybetmemeleridir.
Vajinismuslu kadınların eşlerinde zaman içinde bir takım cinsel poblemler gelişebilir. En sık görülen sertleşme problemi ve erken boşalmadır. Psikolojik sebeplerin zemin hazırlamasından ötürü vajinismus probleminin ortadan kalkması, çözümlenmesi ve cinsel hayatın baslaması ile tüm bu sorunlar kendiliğinden düzelir.
Vaginismus tedavisinde hastaların genel anestezi veya benzeri ilaçlarla uyutulup eşleri ile cinsel ilişkiye girme ortamı hazırlanması son derece yanlış bir uygulamadır. Bu şekilde asla kesin ve başarılı sonuç alınamaz. Kızlık zarının hasta uyurken yırtılması veya açılması, vagenin genişletilmesi işlemi de kesinlikle işe yaramaz. Anestezinin veya ilacın etkisi geçip hasta uyandığında hala aynı problem devam ediyor olacaktır, çünkü hala kadın cinsel ilişkiden korkuyordur, bacak kasları ve vagen kasları istemsiz kasılmaya devam eder. Bu kişilere sakinleştirici veya antidepresan ilaçların verilmesi de sorunu çözmez. Aksine bu tip ilaçların bazıları cinsel isteği azaltabilir. Yani özetle korku ve acı duygusunu çözümlemeden bu uygulamaların başarılı olma şansı mümkün değildir. Boşuna para ve zaman kaybına sebep olacağı gibi hastalarda tedavi olamamanın yarattığı mutsuzluk duygusunu arttırır. 
Çevrenizdeki bir çok evli çift geçmişte bu sorunu yaşamış veya hala yaşıyor olabilir. Konuşulmaya çekinilen, aile büyükleri ile bile paylaşılmaya utanılan bu durumu yaşayan her çift sorunun sadece kendilerinde olduğunu düşünmektedir. Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlığın evlilik ve cinsel hayatınızı çıkmaza sokmasına izin vermeyin. Uygun olmayan tedavi şekilleriyle zaman ve para kaybetmeyin. Bu işi gerçekten bilen ve uygulayan deneyimli uzman bir hekime başvurun. Tecrübeli olmayan kişiler tarafından uygulanan tedaviler sonucu karşılaşılan başarısızlıklar durumun daha da çözümsüz hale gelmesine ve ümidinizin kırılmasına yol açabilir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuza daha önce vajinismus tedavisi yapıp yapmadığını sormaktan çekinmeyin. Unutmayın ki dünyada milyarlarca kadın için cinsel ilişki acı değil zevk veren bir eylem. Siz de her sağlıklı kadın gibi bunu doğal olarak yaşamalısınız.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok

İstanbul doğumlu olan Op.Dr.H.Yeşim Yerçok, İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp fakültesinden mezundur. İhtisasını Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde tamamlayıp 2004 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını almıştır.  Yeditepe Üniversitesinde de Tüp Bebek eğitimini tamamlayıp 2012 yılında Tüp Bebek Uzmanı ünvanını almıştır. 2013 yılında CİSED (Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği) tarafından Cinsel Terapi Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Jinekolojik Kanserler ve Tüp Bebek ko ...

Etiketler
Cinsel ilişki
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube