Uykuda diş gıcırdatma önemsenmeli midir?

Uykuda diş gıcırdatma önemsenmeli midir?

          Uykuda diş gıcırdatma, uykuda dişlerin birbirine sürtülmesi veya artmış oranda çene sıkma ile şekillenen bir uyku hastalığıdır. Çeneyi kapatan kasların uykuda aşırı derecede çalışması ile açıklanmaktadır. Sağlıklı bireylerin çoğunda , uykuda iken,  görevi ağız içi nemi sağlamak olan, ritmik çene kası hareketlerinin varlığı bilinmektedir. Uykuda diş gıcırdatma, bu normal aktivitenin  aşırı oranda artması ve hastalık düzeyine ulaşması olarak açıklanmaktadır.

          Çocuklarda daha sık görülmekle birlikte erişkinlerde de ortaya çıkabilir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür. Bu kişiler bazen gündüz uyanıklıkta da diş sıkar ancak bu durum uykuda diş gıcırdatma ile karıştırılmamalıdır ki, bu daha sıklıkla kadınlarda görülen  başka bir hastalıktır.  Genellikle psikolojik  faktörler sıklığı ve şiddetini arttır. 

          Uykuda diş gıcırdatmanın en önemli  belirtisi sabah  çene ekleminde  ağrı, dişlerde hassasiyet ve zaman içinde gelişen dişlerde ve çene ekleminde şekil bozukluğudur.  Bu hastalarda sabahlar ortaya çıkan başağrısı dikkat çeken önemli bir  ayrıntıdır. Hasta bazen diş gıcırdatma ile uyandığını söyleyebilir. Uykuda diş gıcırdatma sesi, hastayı gece gözleyen veya hasta ile uyuyan kişiler tarafından sıklıkla farkına varılır. Zaman içinde çene kasında hacim artışı gelişebilir.

          Uykuda diş gıcırdatmanın birincil ve nedeni bilinmeyen bir uyku hastalığı olabileceği gibi başka hastalıklara veya  uyku  hastalıklarına ya da bazı ilaçlara bağlı olarak  ortaya çıkabilir. Huzursuz bacaklar sendromu, uykuda periyodik hareket bozukluğu, uyku apne sendromu ve REM uykusu davranış bozukluğu gibi  birincil uyku hastalıklarına sıklıkla eşlik eder. Bu hastalıklarda, uykuda ortaya çıkan anormal solunum olayları veya kol bacak hareketleri diş gıcırdatmaya yol açabilir.  Bu durumlarda, birincil uyku hastalığının tedavisi uykuda diş gıcırdatmanın de ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

          Psikososyal faktörler ve özellikle artmış gerginliğin uykuda diş gıcırdatmayı  tetiklediği bilinmekle birlikte, bu ilişkide rol alan mekanizmalar henüz aydınlatılamıştır. Tanıda birincil mi yoksa başka bir uyku hastalığına ikincil olarak mı ortaya çıktığını belirlemek için uyku tekiki yapılmalıdır.

          Tedavisi, dişleri ve çene eklemini korumak üzere çene ve diş  tedavi yaklaşımları başta olmak üzere, davranışsal ve ilaç tedavileri kapsar.

          Uykuda diş gıcırdatması olan hastalarda çene  eklemi ve dişleri  korumaya yönelik diş ve çene yapısına uygun, özel olarak hazırlanmış ağız içi apereylerin kullanımı önerilmektedir. Bu apereyler, üst ve alt çene kemik arkı kavrayarak dişlerin birbirine temasını engelller ve gece tüm uyku süresince kullanılır.

          İlaç tedavilerinin yanısıra , son yıllarda, çene kasına uygulanan botoks uygulamasının  uykuda diş gıcırdatmada   etkili olduğu gösterilmiştir.  Birçok hastada ilk tercih edilen tedavi olarak düşünülmektedir.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Derya Karadeniz

Prof. Dr. Derya Karadeniz, 1990 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve aynı yıl, aynı fakültenin Nöroloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 1993 ile 1994 yılları arasında ise araştırma görevlisi olarak Fransa’da Montpellier Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde çalışmıştır. Bu merkezdeki çalışmalarını sürdürürken ayrıca Avrupa ülkelerinde geçerli olan ‘’Diplome Inter Universitaire du Sommeil et de L’eveil’’ diplomasını da almıştır. 1995’de ise Stanford Üniversitesi’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde görev almıştır. 1996 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Nöroloji Uzmanı, 2001’de doçent, 2007’de ise Profesör unvanlarını almıştır.  Ayrıca 2011’de yan dal uzmanlığını ‘Klinik Nörofizyoloji’ alanında almıştır. Avrupa Uyku Tıbbı Uzmanlığı ve beraberinde Avrupa Uyku ‘’ ...

Prof. Dr. Derya Karadeniz
Prof. Dr. Derya Karadeniz
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube