Uyku hastalıkları bunama ya da diğer nörolojik hastalıkların habercisi olabilir mi?

Uyku hastalıkları bunama ya da diğer nörolojik hastalıkların habercisi olabilir mi?

          Uyku hastalıklarından, rüyayı yaşama hastalığı olarak da adlandırılan REM uykusu davranış bozukluğu hastalarının  uzun süre izlemleri, bazılarında zaman içinde  başta Parkinson hastalığı olmak üzere bunama ile seyreden bazı nörolojik hastalıkların  ortaya çıktığını göstermiştir.

          REM uykusu davranış bozukluğu, hastalığın tam olarak ortaya çıkmasından yıllarca önce bazı belirtiler vermeye başlar. Rüya içeriği ile ilgili konuşma, yataktan kalmaksızın rüyada gördüğü bir şey ile ilgili el ve kol hareketleri yapma, şarkı söyleme, küfür etme gibi belirtiler hastalığın başlangıcından 20 yıl öncesinde, tek tük yatak arkadaşı tarafından gözlenebilir. Zaman içinde tabloya koku almada azalma da eşlik edebilir. REM uykusu davranış bozukluğu tanısı için, kişinin rüya ile ilişkili bir durumu hareket ve eyleme geçirmesi ve polisomnografik tetkikde, yüzeyel EMG kayıtlarında kas gerginliğinin artmış olarak saptanması gereklidir.

           Bazı nörolojik hastalıkların ilk bulgusu REM uykusu davranış bozukluğu olabilir ve altta yatan nörolojik  hastalığın herhangi bir bulgusu 2 ila 10 yıl sonra ortaya çıkabilir. REM uykusu davranış bozukluğu hastalarının   % 45-65’inde hastalığın belirtilerinin başlamasından en az 2 yıl sonra Parkinson hastalığı  ve bunama ile seyreden bazı nörolojik  hastalıkların tanısının konulduğu bildirilmiştir.

          Parkinson ve bunama hastalıkları dışında, REM uykusu davranış bozukluğu amiyotrofik lateral skleroz adı verilen ve ilerleyici kas zaafiyeti ile seyreden hastalığın da ilk belirtisi olabilir veya bu hastalığın seyri sırasında ortaya çıkabilir.

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Derya Karadeniz

Prof. Dr. Derya Karadeniz, 1990 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve aynı yıl, aynı fakültenin Nöroloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 1993 ile 1994 yılları arasında ise araştırma görevlisi olarak Fransa’da Montpellier Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde çalışmıştır. Bu merkezdeki çalışmalarını sürdürürken ayrıca Avrupa ülkelerinde geçerli olan ‘’Diplome Inter Universitaire du Sommeil et de L’eveil’’ diplomasını da almıştır. 1995’de ise Stanford Üniversitesi’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde görev almıştır. 1996 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Nöroloji Uzmanı, 2001’de doçent, 2007’de ise Profesör unvanlarını almıştır.  Ayrıca 2011’de yan dal uzmanlığını ‘Klinik Nörofizyoloji’ alanında almıştır. Avrupa Uyku Tıbbı Uzmanlığı ve beraberinde Avrupa Uyku ‘’ ...

Prof. Dr. Derya Karadeniz
Prof. Dr. Derya Karadeniz
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube