Tüp bebek tedavisi ne zaman yapılmalı?

Tüp bebek tedavisi ne zaman yapılmalı?

ANNE OLMAK 

Her kadın içgüdüsel olarak annedir,bunu hayatının bütün evrelerinde gösterir,örneğin bir kız çocuğunun bebek ile oynaması bile doğuştan annelik duygusunun ne kadar baskın bir duygu olduğunu gösterir.Sadece insanlar için değil tabiattaki bütün canlılar için bu böyledir.Ama bazen yaşam şartları,geçirilmiş bir hastalık veya yaşam tarzı anne olabilme şansını ortadan kaldırabilir.

Peki, doğa başarısız olduğunda ne yapmalı? Her kadına dünyaya çocuk getirme görevi verilmiş midir? Bir kadının dünyaya çocuk getirememesinin yada doğurganlığını kaybetmesinin sebebi nedir?Bu durumlarda ne yapılmalıdır?Bu yazımızda kısaca bu soruları cevaplamaya tedavi seçeneklerini sunacağız.Doktorlar kadınların üremesinin genlere ve hayat şartlarına bağlı olduğunu söylüyorlar. Bunun yani sıra 40 yaşındaki bir kadının hamile kalabileceği gibi, 25 yasındaki bir kadının hamile kalamayacağının altını çiziyorlar. Bir kadının doğurganlığını koruması için başta yapması gereken en büyük şeylerden birisi doğru beslenme ve hormonlu yiyeceklerden uzak durmak, bunun yani sıra tabi ki partner seçimi de çok önemli.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Çoğu kadın kısırlığın nedenlerini araştırmak yerine suni önlemler alıp çocuk özlemini gidermek istiyor. Bu alanda Nobel ödülüne de layık görülen tüp bebek tedavi yöntemi son yılların en çok başvurulan tedavisi. Kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan spermin laboratuar ortamında bir araya getirilip yumurtanın döllenmesinin sağlandıktan sonra oluşan embriyonun rahim içerisine yerleştirilmesi işlemine tüp bebek denir.

Peki, tüp bebekte başarı oranı nedir? Tüp bebek uygulamasının başarı oranı uygulamayı yapılacak ciftin aile faktörlerine, yapan merkezin deneyimlerine, kadının sağlık durumuna, geçirmiş olduğu hastalıklara, operasyonlara ve sperm kalitesine ait bulgulara göre değişiyor. Tüp bebektedavisinin başarı oranı gebe kalma oranı ile değil sağlıklı bir gebelik elde etmekle ölçülmelidir. Bu oran %40-50 arasında değişiyor. Ama teknoloji her geçen gün gelişmekte ve  başarı oranları da buna bağlı yükseliş göstermekte.

Peki, kimlere yapılır bu tedavi. Tüp bebek tedavisinde ki ana amaç çocuğa ulaşmak olduğu için çocuk sahibi olmak isteyen her cifte bir tedavi alternatifi ve seçeneği olarak sunulabilir. Ama genel olarak:

Kadının fal lop tüplerinin tıkalı ciddi derecede hasar görmüş ya da cerrahi olarak alınmış olması durumunda.

 Erkekteki sperm sayısı sperm hareketi ve sperm seklinde bozukluk ve yetersizlik olması ve erkekte sperm tahlilinde hiç sperm hücresi bulunmaması durumunda.

Doğal yoldan çocuk sahibi olmak için girişimde bulunmuş, muayene ve incelemelerinde herhangi bir sorun saptatamamış çiftlerin, açıklanamayan infertilite durumlarında.

 Doğurganlık ilerleyen yas ile birlikte azalma gösterdiği için ileri kadın yaşı söz konusu olduğunda yapılan bir tedavidir.

ANNE OLMAYI ERTELEMEYİN!

Bir çok araştırma göstermiştir ki kısırlık nedenleri içerisinde en belirgin olanı anne olmayı ertelemektir.İleri yaşlarda yumurtalık zayıflaması ve buna bağlı kısırlık meydana gelmemesi için anne olma planlarınızı ertelemeyin.Çocuk sahibi olmayı ertelemek için korunma yöntemleri ve kullanılan ilaçlar,ilerleyen yaşlarda anneliğin önünde engel olmakta ve çoğu zaman tedavi şansı dahi olmamaktadır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube