Tüp bebek tedavisi - ımsı

Tüp bebek tedavisi - ımsı

IMSI  

Yüksek Mikroskopik Büyütmeyle Seçilmiş Spermlerle Yapılan Mikroenjeksiyon
 
Bu teknikte; standart olarak tüp bebek tedavisinde kullanılan mikroskoplara göre daha özel büyütme özellikleri olan mikroskoplar kullanılmaktadır. Bu mikroskoplar ile;  spermlerin özellikle sitoplazmaları incelenerek, spermlerin şekil bozukluğu-morfolojileri değerlendirilebilmekte ve böylece daha iyi morfolojili spermler seçilebilmektedir. Bu özel mikroskoplar 6000 veya daha fazla büyütme olanağına sahip olduklarından, en iyi morfolojili spermlerin seçilebilmesi olasıdır.
 
Avantajları; Bu özel mikroskoplarla; spermlerin hücre sitoplazmasındaki vakuol denilen zarla çevrili boşluklar veya bazı diğer hücre içi yapı bozuklukları saptanabilmektedir. Vakuol varlığı sperm hücresinin kromatininin düzenliliğini bozmaktadır. Dolayısıyla; bu tip bozuklukları göstermeyen veya en az gösteren spermler seçilip, bu spermlerle ICSI (mikroenjeksiyon) yapıldığında, embriyoların rahime tutunma-implante olma ve gebelik oranları artmakta, erken dönem düşükler azaltılabilmektedir. Bu nedenle özellikle male faktör-erkek faktörü olgularında ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında IMSI denenebilir.   

Embriyonun genomu yumurta ve spermin birleşmesi sonrası oluşan yeni bir genetik yapıdır. Genomu sağlıklı olan embriyonun blastokist (5-6. gün embriyosu) aşamasına ulaşma olasılığı daha fazladır. IMSI ile seçilen kromatini daha stabil spermler, embriyoya daha sağlıklı  bir genetik yapı aktarırlar. Bu nedenle; IMSI ile seçilen spermlerle yapılan mikroenjeksiyon sonrası blastokist embryosu gelişme olasılığı, klasik ICSI sonrası gelişme olasılığından daha fazla bulunmuştur.
 
Dezavantajları; Standart ICSI (mikroenjeksiyon) tekniğine göre özel cihazları ve bu cihazları kullanabilecek deneyimli personeli gerektirir. Bu nedenle ICSI' ye göre daha pahalıdır ve en önemlisi normal ICSI işlemine göre yapılması çok daha uzun süre alır.

IMSI' nin gerçek değeri ve rutin yapılıp yapılmamasının kararı, bu konudaki bilgiler çoğaldıktan ve yeterli çalışmalar biriktikten sonra belli olacaktır.  

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Muammer Doğan

Doç. Dr. Muammer DOĞAN, 21 Ocak 1963 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987 - 1991 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzmanlık eğitimini yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1999 Yılında ''Doçent'' unvanı almıştır. 1993 - 2004 Yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Başasistan, 2004 - 2006 Yılları arasında Klinik Şef Muavini, 2006-2011 yılları arasında Klinik Şefi olarak çalışmıştır.  2004 yılından itibaren  Tüp Bebek Merkezi merkez sorumluluğu görevini de yapan Doç. Dr. Muammer DOĞAN, 2011 yılın da hastaneden emekli olduktan sonra, mes ...

Etiketler
Embriyo
Doç. Dr. Muammer Doğan
Doç. Dr. Muammer Doğan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube