Tüp bebek süreci

Tüp bebek süreci

İLK GÖRÜŞME

Normal yollarla çocuk sahibi olamayan anne babaların bir uzmana başvurmaları gerekir. Doktorunuzun sizden ilk görüşmede neler istediğini biliyor musunuz?

Tüp bebek tedavisinden önce ilk görüşmede doktor hangi tedavi yönteminin hasta için uygun olduğuna karar vermek amacı ile yapar. Çifttin daha önceki tedavi olup olmadığı veya yapılmış olan bir tetkik var mı varsa değerlendirme yapılarak erkek ve kadın muayene edilir.

Erkeğin sperminin analizi yapılır. Tüp bebek yönteminde kadına ise ultrason ve jinekolojik muayeneler yapılır. Adet kanamasının üçüncü günü hormon tetkikleri yapılır bunun sonucunda yumurtalıkların ilaçlara nasıl yanıt verdiği anlaşılmaya çalışırlar.Rahim içi filmi istenir. Kadın ve erkek için sarılık ve AIDS testi istenir ayrıca kadından kızamıkçık testi ve kan sayı istenir.

HORMONLARIN BASKILANMASI

Tüp bebek uygulamasının başlanmasına kadının hormonlarına baskılama ile başlanır. Bunun nedeni istenmeyen zamanda yumurtaların çatlamasını engellemek böylece daha fazla embriyonun elde edilmesi. Embriyo sayının artması gebelik şansının artması anlamına gelmektedir.

YUMURTALIKLARIN UYARINMASI

Tüp bebek yönteminde yumurtaların uyarılması demek yumurta üretiminin artması anlamına gelmektedir. Mümkün olduğu kadar fazla sayıda 16-20 folikül elde için yapılmaktadırlar. İlaç dozu kan ve östrojen düzeyine göre ayarlanmaktadır. Uygulama süresi farklılık göstermekle beraber 10-12 gün arsında değişmektedir.

YUMURTA TOPLAMA

Yumurta uyarılmasından sonra folliküller elde edilmektedir. Döllenmeyi oluşturmak için yumurta toplanır. Yumurta toplanmaya başlamadan önce çatlanma iğnesi yapılır. Bu iğneden yaklaşık otuz iki otuz altı saat sonrasında toplama işlemi yapılmaktadır. Tüp bebek sürecinde iyi ve kaliteli yumurta elde etmek için iğnelerin ve toplama işleminin saat aralıkları oldukça önemlidir. Bu işlemi laparoskopiyle yapılmaktadır. Uygulama sonrası hasta dinlenme odasına alınarak bir süre istirahat verilmektedir.

DÖLLENME FERTİLİZASYON

Tüp bebek sürecinde erkekten alınan spermler ile kadından alınan yumurtalar laboratuvar ortamında döllenmeye bırakılır. Embriyo transferi önceki son aşama olmaktadır. Erkek sperm verirken kadından yumurtaları toplanmaktadır. Erkeğin menisinde canlı sperm bulunamaz ise ameliyat ile sperm aranır. Alınan meni özel bir kaba alınarak sıvılaşma meydana gelmesi beklenmektedir. Sıvılaşan meni sperm hareketliliği sperm sayısı şeklinde incelenir. Tüp bebek uygulanan hastalarda önemli kriter sperm sayısıdır. Alınan sperm döllenme işlemi için hazırlanır. Döllenme işleminin gerçekleşmesi için yabancı proteinlerden temizlemek için sperm hazırlanır. Sperm hazırlanması ve yumurta kültürü hazırlandıktan sonra döllenme işlemi gerçekleşir.

EMBRİYO TRANSFERİ

Döllenmiş yumurtaya embriyo denir. Sık tercih edilmekte olan transfer zamanı 4-8 hücreli aşamadır. Embriyolar bu duruma 2 veya 3 günde ulaşmaktadır. İki veya altıncı günlerde embriyo transferi yapılmaktadır. Tüp bebek sürecinde embriyo sayısının ikiden fazla olması sonucunda çoğul gebelik meydana gelmektedir. Kadının yaşı ilerledikçe bu risk azalmaktadır.

Embriyo transferi yapılırken jinekolojik muayene pozisyonu alınır. Rahim ağzı temizlenir, embriyolar katater içinde laboratuvara getirilir. Karından yapılan ultrason ile embriyolar rahim içine bırakılmaktadır. Bu işlem ağrısız bir uygulamadır anestezi gerektirmemektedir. Uygulama sonrası ilaç ile hormon tedavisi verilmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube