Tüp bebek; ne zaman? nerede? yenilikler neler?

Tüp bebek; ne zaman? nerede? yenilikler neler?

Tüp bebek

Çocuk sahibi olma hayali hayatımızın çoğu zaman içimizde yer eden en önemli hedefidir. Üreme dürtüsü ile yaratılmış olan insanoğlu için bu konuda karşılaştığı zorluk hayatında aşılması  en önemli engel olabilmektedir.  İşte bu açıdan değerlendirildiğinde tüp bebek tedavisinin ve tüp bebekyönteminin bu kadar önemli ve yaygınlaşan bir tedavi biçimi olmasına şaşmamak gerekir.  Evlendikten sonra  çocuk sahibi olma arzusu ile çiftler bir an önce bu arzularına kavuşmak istemekte ve  bu konuda sorunla karşılaştıklarında aceleci davranma arzusunda olabilmektedirler.  Bu acele bu konuda başvurdukları sağlık mensuplarınca doğru yönlendirilmeli ve düzenlenmelidir.

Ne zaman?

Belirgin bir  rahatsızlık olmadığı sürece  35 yaşına kadar  olan çiftlerde en az bir  yıla 35 yaşın üzerindeki çiftlerde 6 aya kadar  doğal yollarla çocuk sahibi olmayı beklemek uygundur.

Gebe kalmakta güçlükle karşılaşıldığında tüp bebek ilk tercih edilecek tedavi olmamakla birlikte bazı  durumlarda tek çarenin tüp bebek  olduğu unutulmamalı ve tüp bebek tedavisi için vakit kaybedilmemelidir.

Özellikle ileri yaş evliliklerde  yumurtalık rezervinin her ay azaldığını;  35 yaş üzeri gebeliklerde genetik sorunlara bağlı gebe kalma zorluklarının yaşanabileceği  unutulmamalı ve  sonuç verme şansı düşük tedaviler  ile fazla zaman kaybetmemeye dikkat edilmelidir.

Gebe kalabilmede  psikolojik durum ve stresin etkisi çok iyi anlaşılmalı ve bu konuda uygun tedavi  yöntemi  tercih edilmelidir. Bazen  stresin azaltılmasının başlıbaşına bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.

Nerede?

Bütün kapılar tüp bebek tedavisine  çıktığı durumlarda neredeyse  bu tedaviye başlamak konusu başlı başına  önemli bir  husustur.  Tüp Bebek de başarı en  iyi şartlarda dahi % 50-60 tır. Oysa maddi manevi büyük bir yatırım olan tüp bebek de  başarısız bir siklus tedavi uman çiftleri derinden yaralamakta ve tedavi olma arzu ve gücünü kırarak tedaviden uzaklaştırabilmektedir. Elbetteki her tüp bebek tedavisi başarılı sonuçlanmayabilir  ama önemli olan uygulanan  tedavi sırasında kurulan iyi iletişim ile  çiftlerin kendilerini yanlış seçim yapmadıkları konusunda ikna etmiş olmaları önemlidir:

Tüp bebek tedavisi yaptırdığınız merkezdeki  hekiminizle  çok iyi  bir diyaloğunuz olmalı, kendinizi iyi hissetmeli ve size zaman ayrıldığı konusunda emin olabilmelisiniz.

Tedavi olduğunuz merkezin toplanan yumurta başına oluşan embryo oranını; 5. Gün transfer oranını;   iyi bir  dondurma  (embryo freezing)  programı olup olmadığını sorgulamalısınız.

Tedavi olduğunuz merkezde toplam maliyetin ne  olacağı konusunda sağlıklı bir bilgilendirmeniz olmalı ; çok yüksek  maliyet kadar  çok düşük maliyetinde  gereklilikle  örtüşmeyeceğinin bilincinde  olunmalı ; diğer taraftanda  maliyetten önce kendiniz nerede daha iyi hissettiğinizin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yenilikler neler?

İlk tüp bebek uygulamasından bu yana 30 yıldan fazla bir süre geçmiştir. Bu nedenle aslında pek çok yönden riski düşük bir tedavi yöntemi olduğu görülmüştür. Yıllar  içerisindeki ilerlemelerle hem başarı şansı eskiye göre  çok yükselmiş hem de tedaviye  ulaşabilme  çok kolaylaşmıştır. Her gün yeni gelişmeler  tüp bebek alanında ortaya çıkabilmekte  ve umud daha da artmaktadır.

Erkek infertilitesinde spermin değerlendirilmesi ile  ilgili gelişmelerle  dölleme kabiliyeti yüksek spermler seçilebilmektedir.

Oluşan embryoların  kalitesini kontrol edebilen sistem ve yöntemlerle gebe kalınabilme  olasılığı yüksek embryolar seçilebilmektedir.

Seçilmiş olgularda daha az ilaç kullanılan tedaviler  yada döllenme  ve kaliteli embryo oluşma olasılığı yüksek  protokoller  uygulanabilmektedir.

Laboratuarlarda kullanılan tüp bebek embryo saklama sıvılarındaki (medyumlar) ilerlemeler; dondurma yöntemlerindeki  ilerlemelerle  donmuş embryo siklusları  taze embryo sikluslarının başarı oranlarını yakalayabilmektedir.

Kullanılan ilaç protokolleri ile daha kısa ve daha az maliyetli tedavilere ulaşılabilmektedir.

Daha az sayıda fakat kaliteli embryo transferi ile çoğul gebelikler azalmaktadır.

Özetle tüp bebek tedavisi sizin için doğru zamanda ve kendinizi iyi hissettiğiniz ve modern standartlara  uygun çalışan  deneyimli bir tüp bebekmerkezinde gebe kalma olasılığınızın çok yüksek olduğu bir tedavi biçimidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Tüp bebek nasıl yapılır
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube