Tüp bebek başarısızlık nedenleri ve başarıyı artıran uygulamalar

Tüp bebek başarısızlık nedenleri ve başarıyı artıran uygulamalar

Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan , başarı oranını artıracak uygulamalar nelerdir?

Daha önce uygulanmış ancak başarı yakalanamamış tüp bebek tedavilerinde, başvuran hastalar tekrar tedavi edilir ayrıntılı bir şekilde incelenir. Tüp bebek denemelerinin ilkinde hamile kalamamış hasta çok endişe teşkil etmez. Ancak iki ya da daha fazla tüp bebek tedavilerinde embriyoların kaliteli olmasına rağmen hamile kalamayan anne adayları çok çeşitli testlere tabii tutulur. İlk önce
anne adayına yönelik testler yapılır. Anne adayının rahim içi yapışıklık, polip, miyom gibi gebeliği önleyecek faktörleri olup olmadığı araştırılır. Bu gibi faktörler embriyonun tutulmasına engel olabilir.

Histeroskopi

Ultrason eşliği ile rahime sıvı uygulayarak rahim boşluğunun normal olup olmadığı araştırılır. Bu yöntem çok basittir ve de hastaya herhangi bir rahatsızlık vermez. HSG yani rahim filmi bu tür olasılıkları gözlemlemek için kullanılan bir yöntemdir. Fakat HSG ağrılı bir tedavi yöntemidir ve hasta da enfeksiyon riski yaratır. Bu nedenle pek tercih edilmez. Histeroskopi daha çok tercih edilen yöntemdir. Histeroskopi sayesinde rahmin içinin gözlemlenmesi sağlanır. Hasta çok detaylı bir şekilde incelenir. Ayrıca rahim içinde ki olumsuzlukları da düzeltmek amacıyla da kullanılır. Histeroskopitüp bebek  tedavilerinde başarı sağlanamamış çiftler de çok sık kullanılır. Ancak tüp bebek tedavisi esnasında tecrübeli ve deneyimli hekimlerin uygulamayı yapması tercih edilmelidir.

Laparoskopi

Tüp bebek tedavisi sırasında embriyoların tutunmasına engel olan bir diğer faktör kadının tüplerinde tıkanmaya dayalı sıvı birikmesidir (hidrosalpenks) Ultrasonografi ile açıklanabilen bu olasılıkta rahim filmi çekilerek ya da laparoskopi uygulanarak hidrosalpenks in ebadını daha detaylı bir şekilde ortaya çıkarmak ve tedavi etmek mümkündür. Tüplerde toplanan sıvılar rahim içine kaçarak embriyoların tutunmasına engel olur. Ayrıca gebe kalındığında düşüklere neden olur. Bu sebepten dolayı tüplerin laporoskopi yardımı ile çıkartılması ya da rahimle birleştiği yerden bağlanması tüp bebektedavilerinde son derece başarı oranlarını yükseltmiştir. Tüplerde sıvı tonlaması tedavilerde en sık rastlanan faktörlerden olup gebelik şansını da oldukça azaltır.

hormonal bozukluklar

Gebeliği engelleyen bir başka ihtimal ise hormonal bozukluklardır. Hormonal bozukluklar embriyo gelişimini ve embriyoların rahime tutunmasına engel olur. Beyinde oluşan hipofizden, tiroit bezi hastalıkları, prolaktin yani beyinde salgılanan süt hormonlarının artış göstermesi de önemli faktörler arasında yer alır. Polikistik over hastalığı ve neden olduğu insülin hormonu hamile kalabilme oranını
azalttığı gibi düşük yapmalara da neden olabilir. Bu risk faktörünün önüne geçmek için ise insülin direncini aza indiren şeker hastalıkları için kullanılan ilaçlar anne adayına verilerek hamile kalabilme şansı artırılır.

kromozom bozuklukları

Embriyonun tutulmasını engelleyen bir diğer faktör ise kromozom bozukluklarıdır. Sağlıklı olduğu halde birden çok embriyo kromozom bozuklukları nedeniyle rahim içinde tutunmayı gerçekleştirememektedir. Bu da tüp bebek başarısızlığının nedenlerinden biridir. Embriyolarda gerekli işlemler yapılarak en sağlıklı olanı ve tutunma yeteneği en fazla olan embriyolar seçilir. En kabiliyetli embriyolar seçilerek hem gebelik oranı yükseltilir hem de gebelikten sonra düşük yapma oranların en aza indirilir. Bir diğer avantajı ise tüp bebek tedavisinde çoğul gebeliklerin önüne geçebilmektir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube