Tüp bağlama yöntemi ile doğum kontrolü

Tüp bağlama yöntemi ile doğum kontrolü

Yumurtlama döneminde yumurta hücresine sperm taşıyan “fallop” adı verilen kanalcıkların ameliyatla, kapatılarak sperm iletemez duruma getirilmesidir. Yani kadında yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik oluşturmaz. Kadın sadece doğal yollarla gebe kalamaz .Spermler yumurtaya ulaşamadıkları için sonuçta gebelik oluşmaz.

Yararları Nelerdir?

Yaklaşık %100 etkilidir. Gebe kalma olasılığı yok denecek kadar azdır. Fakat nadir de olsa tüpleri bağlandıktan sonra gebelik (hatta dış gebelik) görülebilmektedir.Başarısızlık oranı %0.5 olarak bildirilmekte olup teknik ile de ilgilidir.

Kolay bir ameliyatla, kadını ömür boyu gebelikten kesin bir şekilde korur.

Anne sütüne zararlı etkisi yoktur.

Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz.

Zararları Nelerdir?

Kalıcıdır, geri dönüşü yoktur.

Pahalı bir yöntemdir.

Uygulanması için ameliyathane ve uzman gerektirir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Tüp bağlama yöntemi nedir?
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube