Total omuz protezi ameliyatı

Total omuz protezi ameliyatı

Omuz Protezi

Total Omuz Protezi Ameliyatı; yuvarlak bir baş ve yayvan bir çanağa sahip olan omuz ekleminin herhangibir nedenle bozulan yüzeylerini metal ve polietilenden yapılmış bir protez ile değiştirilerek fonksiyonlarını kısmen geri kazanmak için yapılır.

Eklemin baş kısmını dirsekle omuz arasında bulunan kol kemiğimizin üst kısmı, yayvan çanağı da kürek kemiğimizin dışyan kısmı oluşturur.

İlk omuz protezi Fransız cerrah Jean Pean tarafından 1894 yılında yapılmıştır. Kullanılan bu ilk protezde platin ve lastik kullanılmıştır. Charles Neer 1950 lerde daha modern protezleri kullanmaya başlamıştır. Daha sonrasında 70’in üzerinde protez dizaynı yapılmıştır. Önceleri sadece kol kemiği üst uç kırıklarında uygulanan omuz protezleri günümüzde kireçlenme denen eklem kıkırdak bozulmasında, travmaya bağlı bozulmalarda, romatizmal eklem bozulmaları sonrasındave kol kemiği baş kısmının kemik ölümü durumunda, döndürücü kılıf bozukluğuna bağlı eklem kıkırdak bozulmalarında başarı ile kullanılmaktadır.

Omuz protezi uygulanmalarını 3 ana başlık altında toplayabiliriz;

Hemiartroplasti: Sadece kol kemiği baş kısmının değiştirilmesi ile ilgili ameliyatlardır.

Total Omuz protezi: Her iki eklem yüzeyinin değiştirilmesi operasyonu.

Ters Omuz Protezi :  Özellikle döndürücü kılıf sorunu olup deltoid kasın iyi çalıştığı durumlarda kol kemiği üst kısmının yuvarlak baş değil de konkav polietilen olduğu kürek kemiği kısmına da yuvarlak metal başın konduğu ve böylelikle deltoid kasın yardımıyla kolun kullanılabildiği bir protez uygulamasıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Seyhan

Etiketler
Omuz protezi uygulanmaları
Op. Dr. Haldun Seyhan
Op. Dr. Haldun Seyhan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube