Topuk dikeni,

Topuk dikeni,

Ayak tabanında, topuk kısmında oluşmuş bir kemik çıkıntısıdır.

İlerleyici, günlük yaşamı zehir edici hal alabilir. Her yere bastığınızda tabanınıza bir çivi sokulduğunu düşünebiliyormusunuz? Çin İşkencesi gibi, ne kadar rahatsız edici değilmi?

Kadınlarda daha çok görülen bir rahatsızlıktır. 40 yaşından sonra daha fazla görülür. Neden olarak da  romatizmal hastalıklar, şişmanlık gibi ayak kemik ve yumuşak dokularında deformasyona neden olan süreçler suçlanmaktadır.

Ayağın yere basıldığı anda taban esnekliğini sağlayan planter faysanın çeşitli faktörlere bağlı olarak kısalması, sertleşmesi ve topuğa yapıştığı yerde enflamasyon ve ilerde dikenimsi görüntü veren kemikleşmesi sorunudur. Klinik olarak öncü şikayetler sabah kalktığımızda yere ilk bastığımız anda hissettiğimiz ayak tabanı ağrısıdır. İlerleyen saatlerde gecebilir, çok oturup tekrar kalkınca tekrarlayan ağrıdır. Bu safhada alınacak tedbirler; egzersiz, ayak masajı ve basit ağrı kesicilerle olayı kontrol altına almak mümkündür. Yumuşak tabanlı ayakkabıların tercih edilmesi gerekir. Topuğun yere temas eden bölgesine ortası delik kaucuk ve benzeri destekler kullanılabilir. Eğer ağrılar sürekli ve günlük yaşamı etkiler hale geldiğinde daha ileri tedavilere gerek vardır.

Topuk dikenini nasıl anlarız?

Hastanın ifadesi, muayene ve ayağın yandan çekilmiş röntgen filmi bize gerekli bilgileri temin eder.

Topuk Dikeni ağrısı geçmez ise ne yapmalıyız?

Cerrahi girişimlerin başarısı sınırlıdır. En iyi koşullarda %50-60 başarı oranı vardır. Yani ameliyat olunsa bile tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır.

Normal tedaviye cevap vermeyen olgularda kortizon+lokal anestezik enjeksiyonları 6 ay bir yıl kadar rahatlama sağlar. Daha çok kanser hastalarında uygulanan bir yöntem olan Radyoterapi ile uzun süre rahatlamak olası ancak gerekliliği tartışılan bir uygulamadır. Diğer yöntemlerden birisi de Şok dalga tedavisidir.

LASER ve Radyofrekans tedavileri

Bizler LASER iğneleri tedavisi ile iyi sonuçlar alıyoruz. İğne denmesine bakmayınız, uygulama acısızdır. İğne LASER ışınlarıdır.  LASER tedavisine ilave edilecek OZON enjeksiyonu daha kısa sürede ağrılardan kurtulmamıza neden olmaktadır.

Biz 3 yıla kadar hastaları bu dertten kurtaran tek seans uygulanan RF( radyofrekans) tedavisinden yanayız. Topukta gerek mekanik baskı gerekse enflamasyon sonucu sıkışan topuk civarı ağrı sinirlerine uygulanan bu işlem, basit, sinirlere zarar vermeyen sadece ağrıyı geçirmeye yönelik bir yöntemdir. Batıda uygulanan en güncel etkin tedavi yöntemidir.

Sağlıklı günler sizin olsun

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Laser
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube