Tırnak batması

Tırnak batması

 Tırnak batması, sıklıkla ayak başparmağında görülen ağrılı bir hastalıktır. Ayak başparmağı tırnağının yan kenar ucundaki sivri kenarının cilde batması ile gelişir. Burada daha sonra bir emflamasyon, şişlik ve kızarıklık gelişir. Bu ağrılı şiş bölge çok hassastır. Bu bölgede daha sonra granulasyon dokusu denilen yeni doku oluşur ki bu doku batmayı arttırır. Tedavi edilmemiş olgularda sarımsı bir akıntı ve enfeksiyon görülebilir. Tırnak batması erişkin erkeklerde daha sık görülür.

Tırnak batmasının nedenleri nelerdir?

Topuklu ve dar ayakkabılar tırnaklarda bası oluşturur ve tırnak gelişiminin bozulmasına neden olabilir. Hatalı tırnak kesimleri de batmaya neden olur. Tırnaklar düz kesilmelidir. Tırnaklar kesilirken yuvarlaklaştırılıp tırnak kenarının deri altındaki kısmına doğru kesilirse uçta kalan ince sivri tırnak parçası batmaya neden olur. Tırnak travmaları, ayak başparmağını sert bir yere çarpma sonucu tırnak yatağında tahribata sebep olarak tırnakların batmasına neden olabilir. Mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle tırnak kalınlaşmaya neden olarak batmaya yol açabilir. Ailesinde tırnak batması olan bireylerde de tırnak batması daha sık görülür. Yine tırnak kenarları içe doğru kıvrımlı hastalarda batma daha sık görülür.

Tırnak batmasında kimlerde önemlidir?

Tırnak batması, şeker hastalığında, AIDS, immun yetmezliği olan hastalarda tedavisi acil ve titizlikle yapılmalı, enfeksiyon varsa kontrol altına alınmalıdır.

Tırnak batması tedavisinde neler yapılmalıdır?

Tırnak batması erken döneminde günde 3-4 kez ayak parmakları ılık suda bekletilir ve yıkanır. Ayrıca günde iki kez antiseptik solusyon ve lokal kremlerle temizlenir. Tedavide genel olarak, ayak parmakları temiz ve kuru tutulmalıdır. Ayağı sıkan ayakkabıların kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Akıntı ve ağrının artması durumunda doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz gerekli duyduğu durumda antibiyotik kullanmanızı önerebillir. Bazı durumlarda cerrahi tedavi önerebilir. Tırnak batmasında sıklıkla tırnağın batan kısmı ince bir şekilde çıkarılır ve çıkarılan tırnak kısmının altındaki tırnak yatağı da çıkarılarak aynı bölgede tırnak çıkması ve batması engellenir. Bazen, doktorunuz tırnağınızın tamamen çekilmesini isteyebilir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Etiketler
Tırnak batması neden olur
Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube