Tek gen hastalıklarında preimplantasyon genetik tanı

Tek gen hastalıklarında preimplantasyon genetik tanı
Tek gen hastalıkları DNA’mız üzerinde şifrelenmiş „gen“ dediğimiz ünitelerin fonksiyonlarının bozulması sonucu oluşan genetik hastalıklardır. Bu tür genetik hastalıkların eşlerin akraba olmaları durumunda arttıkları iyi bilinmektedir. Yurdumuzda eş akrabalıklarının yüksek sıklıkta olması nedeniyle bu tür hastalıkların doğum öncesi dönemde (prenatal tanı) ve hatta embryo aşamasında (preimplantasyon tanı) tanılarının yapılması çok önemlidir. Postnatal (doğum sonrası) ya da prenatal (doğum öncesi) tanınabilen tek gen hastalıklarının tamamının preimplantasyon dönem tanılarının da yapılması mümkündür. Tek gen hastalıklarının preimplantasyon genetik tanısı tek hücrenin DNA analizine dayanır. Kistik fibrosis, Alpha L-1 antitripsin yetmezliği, Retinitis pigmentoza, Hemofili A1 ve B, Talassemiler, Alport, Gaucher’s, Tay sach’s ve Sickle cell anemi, Uzun zincir acyl-CoA dehidrogenaz eksikliği, Multipl epiphyseal displasia, Achondroplasia, Neurofibromatosis, Epidermolysis bullosa, Myotonic dystrophy, X-linked hydrocephalus, Kanser predispozisyonu ve Fanconi anemisi gibi uzun bir hastalık listesinin preimplantasyon genetik tanıları yapılmıştır. Ancak hayatın ileri dönemlerinde ortaya çıkan genetik prodispozisyonu bulunan hastalıklar için PGT çok informatif olmamaktadır.

 
Ünitemiz bu tür genetik hastalıklar yönünden risk taşıyan eşlere tüp bebek uygulamaları sırasında sağlıklı embryoların seçildiği „preimplantasyon genetik tanı“ hizmetini verebilmektedir. Bu tür hastalıklar arasında; Ailevi Akdeniz Anemisi (Talassemi major), HLA doku uygunluk testleri, Orak Hücre Anemisi, Spinal Musküler Atrofi (SMA), Konjenital Sağırlık, vb yer almaktadır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Volkan Baltacı

Prof. Dr. Volkan BALTACI, 1964 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1993 yılında Tıbbi Genetik Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik kariyerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam etmiş olan Prof. Dr. Volkan BALTACI, 1999 yılında Doçentlik, 2008 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. Ayrıca 2003 yılında Toksikoloji dalında doktora programını tamamlayan Dr. BALTACI, 1993 yılından beri 20.000’den fazla hastaya prenatal genetik tanı testi gerçekleştirmiş, 1998 yılından beri ise çalışmalarını üreme genetiği ve preimplantasyon genetik tanı alanında yoğunlaştırmış olup bu konuda çok sayıda yerli – y ...

Etiketler
Prenatal tanı
Prof. Dr. Volkan Baltacı
Prof. Dr. Volkan Baltacı
Ankara - Tıbbi Genetik
Facebook Twitter Instagram Youtube