Sünnet nedir?

Sünnet nedir?

SÜNNET NEDİR?

Tıp literatüründe Circumcision, ülkemizde sünnet olarak tanımlanan, penisin ucundaki deri yani prepisyumun kesilmesi işlemidir. Sünnet  Türkiye’de çocukluk çağında en sık gerçekleştirilen cerrahi işlemlerden biridir. Bu nedenle toplum içerisinde çok konuşulan ve  kim tarafından hangi yaşta, nasıl bir anestezi ile yapılması konusunda bile bilgi kirliliğinin ve sabit bir fikrin olmadığı bir konudur.  Bu nedenle  sünnetle ilgili en temel bilinmesi gereken durum, sünnetin bir çok müdahaleden  uzun süren Cerrahi Bir İşlem olduğudur.  Bu yüzden Sünnetin  hastane koşullarında steril koşullarda, uygun olan anestezi yöntemi ile uygun cerrahlar tarafından yapılması, sonrasında oluşabilecek ve hayat boyu sürebilecek yan etkilerin ortadan kaldırılması açısından son derece önem taşır.

SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Yaşamın ilk 3-4. ayında yassı hücreler keratinize olur ve smegmayı oluşturur. Penisin büyümesi ve ereksiyonuyla infant smegmasının oluşması iki epitel yüzeyinin birbirinden yavaş yavaş ayrışmasını sağlar. Yenidoğan bebeklerin sadece  %4’ünde sünnet derisi  geri çekilebilir. Yenidoğanların ancak % 50’sinde sünnet derisi, çişin geldiği deliği  görecek kadar çekilebilir. 6. Ayda bu bebeklerin ancak %20’sinde pipinin başı görülebilir. 3 yaşına kadar bu oran %90’a çıkar. Sünnet derisi geri çekilmeye çalışılırken genelde çocuklara yanlış olarak bitik ( fimozis ) tanısı konur.

2. Aydan sonra organ gelişimi tam olarak oluştuğu, bebeklik çağında iyileşme hızlı olduğu, ağrı lokalizasyonu yapılamadığı için sünnet önerilebilir. Çocuklarda 2/6 yaş arasında cinsel kimlik oturduğu için herhangi bir cerrahi endikasyon yoksa sünnet yapılmamalıdır.  Bu dönemde yapılan gereksiz cerrahi işlemlerle hadım edilme korkusu oluşabilir. 6 yaş sonrasında ise her yaşta sünnet yapılabilir.  

Sünnet Türkiye’de ticari bir konu olarak da ele alındığı için suistimale çok açık bir konudur. Bu nedenle gerçek bir cerrahi neden olmaksızın bebek ve çocuk sünnetine sıklıkla rastlanmaktadır.

NERDE ve KİM?

Sünnet önemli bir ameliyattır bu nedenle her ameliyat gibi, hastane koşullarında ve ameliyathanelerde yapılması en doğru seçenektir. Günümüzde halen bir çok sağlık kurumunda lokal  anestezi ile sünnet yapılmaktadır, ancak sosyal zekası yeterince olgunlaşmamış çocuklarda ve bebeklerde son yıllarda kullanılacak anestezi şeklinin de genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur.

Bu nedenle sadece ticari nedenlerle insanlara genel anestezinin kötü olduğu, hastanelerin sünnet için uygun olmadığını söyleyen şarlatanlara itibar edilmemelidir.

Toplu sünnetlerde her çocuğa gerekli duygusal ve teknik özenin gösterilmemesi, Steril ortamın sağlamaması, cerrahi müdahaleden çok bir eğlence olarak algılanmasından dolayı komplikasyon olma  ihtimali çok fazladır, bu yüzden  toplu sünnet şölenleri son derece sakıncalı uygulamalardır.

Sünneti Kim Yapmalı?

İdeal olarak  sünnet,   çocuk cerrahları ya da çocuk ürologları tarafından yani sünnet konusunda deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır. Çocukları en yakından tanıyan ve tedavilerini en sık üstlenen Çocuk Cerrahisi branşıdır. Bu nedenle sünnetinde Çocuk cerrahları tarafından yapılması en doğru yaklaşımdır.

SÜNNET NASIL YAPILMALIDIR?

Sünnet, temel olarak çocuğun tüm hayatı boyunca kullanacağı bir organa  şekil veren plastik bir operasyondur.  Bu yüzden penil anatomiye hakim, komplikasyon oluşmasına izin vermeyecek doktorlar tarafından hastane koşullarında anestezi yardımı ile minimal psikotravma ile yapılmalıdır.

Sünnet Endikasyonları

Bitik (Fimozis) : Sünnet derisi yenidoğanlarda ve bebeklik döneminde fizyolojik olarak geri çekilemez. Ancak, ülkemizde genel olarak halk arasında ve yanlış tıbbi yönlendirilmelerle, bu dönemde sünnet derisinin geri çekilmesi ile sünnet derisinde kanama, yırtılma ya da kronik enfeksiyonla gerçek fimozis  oluşabilir.  Bunlar genellikle edinsel nedenlerdir, bunun dışında kötü hijyen ve sünnet sonrası aşırı nedbe dokusuda gerçek fimozise yol açabilir.

Parafimozis: Sünnet derisinin ucundaki dar halka penisin başında zorla geriye doğru geçirilirse, penis başında ödem, işeme zorluğu ve şiddetli ağrı oluşur, bu durum elle düzeltilemezse mutlaka uygun koşullarda sünnet gerekir.

Balanopostit: Penil deri ve sünnet derisinin enfeksiyonudur. Çoğunlukla irin oluşumunada rastlanır. Tedavinin ardında sünnet etmekte yarar vardır.

Kronik idrar yolu enfeksiyonu: 1 yaş altında en sık rastlanan enfeksiyon erkek bebeklerde idrar yolu enfeksiyonudur. Sık enfeksiyon atağı geçiren bebeklerde sünnet önerilebilir.

Konjenital üropatolojiler: Doğuştan böbrek ve mesane hastalıklarına sahip olan çocuklarda sünnet yapmakta yarar vardır.

SÜNNETİN FAYDALARI NELERDİR?

1- Fimozise bağlı olarak oluşabilecek enfeksiyon ataklarını, parafimozisi, penil enfeksiyon risklerinin ortadan kaldırılması.

2- Sünnetli çocuklarda daha az  idrar yolu enfeksiyonu oluşur.

3- Sünnet derisinin kesilmesi bu bölgenin temiz kalmasını sağlar.

4- Sünnet olmamış erkeklerin cinsel yolla  geçen hastalıklara daha çok yakalanır.

Sünnetli kişilerin partnerlerinde serviks kanseri riskinin azaldığı ileri sürülmektedir. 

5- Penis kanseri çoğunlukla sünnet yapılmadığı toplumlarda görülür.
6- Sosyo- kültürel nedenler.

Sonuç olarak sünnet sonrasında oluşabilecek, cerrahi ve psikotravmalardan çocuklarımızı uzak tutmak adına, sünnetin penil cerrahı olduğu unutulmadan bu tip işlemler ameliyathane ortamında anestezi ile yapılmalıdır. Anestezi konusunda tamamen ticari kaygılarla toplumumuzu yanlış yönlendiren doktorlarda vardır, ancak bilinmesi gereken; siz ameliyat olurken, acı duymanızı engelleyen, konforunuzu sağlayan ve hayatınızın garanti altında olmasını sağlayan “Anestezi yani Narkoz”, size HAK olduğu kadar çocuklarımızıda “En Büyük HAKKIDIR”.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hakkı İrgil

Op.. Dr. Hakkı İRGİL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994-2000 yılları arasında SSK izmir Tepecik Eğitim Hastanesi'nde yapmış ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2000-2007 yılları arasında SSK Antalya Bölge Hastanesi'nde, 2007-2013 yılları arasında ise Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmış olan Op.. Dr. Hakkı İRGİL, 2013 yılında ise Medstar Antalya ve Medstar Topçular Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Op.. Dr. Hakkı İRGİL, mesleki çalışmalarına günümüzde de Özel Medstar Topçular Hastanesi'nde devam etmeltedir.

Etiketler
Sünnet operasyonu
Op. Dr. Hakkı İrgil
Op. Dr. Hakkı İrgil
Antalya - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube