Spor yapan çocuk kendine güvenir

Spor yapan çocuk kendine güvenir

Teknolojik araçlar hayatımızı girdikçe hareketsizleşmeye başladık. Sadece yetişkinlerde değil üstelik! Çocuklar bütün zamanlarını bilgisayar başında geçirir oldu. Oysa çocuklar için spor büyük önem taşıyor. Sporun pek çok faydası olduğu gibi obeziteden de korumaktadır.

Spor yapmak çağın hastalığı olan ve her yaştaki bireyi tehdit eden obeziteden korunmada da etkili bir yöntemdir. Her çocuğun günde en az 1 saat fiziksel olarak aktif olması önerilir. Bireysel olarak planlanmış spor aktiviteleri çocuğu ileriki yaşlarda yakalanabileceği diyabet, kalp-damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıklarından korumakta yardımcı olur. Diyabet, astım gibi kronik rahatsızlıkları olan çocuklarda bile onlara uygun sporların yapılması önerilir. Spor yapılması ilaç gereksinimini azaltıp ve hastalıkların uzun dönemde vücuda verdiği zararlardan korunmaya da yardımcı olur.

Spor yapmazsa neler olabilir?

Çocuklar spor yapmadığında sağlıklı arkadaşlık ilişkileri oluşturabilme, grup kurma ve grup çalışması yapma, kazanma-kaybetmeye karşı tepkilerini kontrol edebilme yetilerinin daha geç ve güç kazanılacağını söylemek mümkündür.

Çocukta kendi başarma duygusu tatmin edilememiş olur, bu da kendine güvenin gelişmesini geciktirir.

Özellikle ergenlik yaş grubundaki ikilemlerin, patlamaların giderilmesinde etkin olan bir yöntemden faydalanılamamış olur. Keza ergenin sigara ve madde bağımlılığından korunmasında önlem alınmamış olur.

Spor yapmayan çocuklarda hoşgörü, iletişim yetenekleri, zamanı kullanma becerisi ve zorluklarla mücadele etme yetisi daha geç ve güç gelişecektir. 

Spor yapmayan çocuk ileride ortaya çıkması olası pek çok rahatsızlıktan (diyabet, kalp ve solunum sistemi rahatsızlıkları gibi…) korunma yönteminden mahrum kalmış olur.

Sporun bedensel gelişmeye olan katkısından yararlanılmamış olur. Yine diyabet ve astımı olan çocuklarda ilaç gereksinimini azaltacak bir yöntem kullanılmamış olur. Spor yapmamak özellikle kronik hastalığı olan çocukların kendini diğer çocuklardan eksik ve yetersiz görmesine ve ruhsal travmaya sebep olur.  

Çocukluk yaşlarda edinilen alışkanlıkların bireyi yaşam boyu etkilediği unutulmamalıdır. Spor yapmak da bunlardan biridir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sanem Pişkin

Uzm. Dr. Sanem PİŞKİN, lisans öncesi eğitimini Saint Benoit Fransız Lisesi'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur. 2001-2004 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İnfeksiyon ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalı'nda uzman hekim olarak görev yapmıştır. 2004 yılı itibariyle çalışmalarına özel sektörde devam etmiştir. 2005-2007 yılları arasında Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde, 2007-2012 yılları arasında Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi ve 2013-2015 yılları arasında ise LİV Hospital Ulus'ta Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Hekim olarak görev yapmıştır. ...

Etiketler
Spor yapmayan çocuklar
Uzm. Dr. Sanem Pişkin
Uzm. Dr. Sanem Pişkin
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube