Şok diyetlerin hazin sonu: yoyo etkisi

Şok diyetlerin hazin sonu: yoyo etkisi

Kilo problemiyle boğuşan çoğu kişinin yaptığı hataların başında hızlıca kilo vermeye çalışmak geliyor. Hızla kilo vermenin yolu da besin alımlarını aşırı derecede kısıtlamak ve yoğun fiziksel aktivite yapmaktan geçiyor. Bu şekilde hızlıca verilen kiloların geri ve fazlasıyla alınması da verildiği kadar hızlı oluyor. Peki neden? Çünkü vücudumuz çoğumuzun tahmin ettiğinden çok daha akıllıca çalışan bir mekanizmadır. Vücut her duruma olduğu gibi açlığa da çeşitli tepkiler ve adaptasyon gösterir. Öncelikle besin alımının aşırı kısıtlanmasının sonucunda metabolizma buna adaptasyon sağlayarak yaşamını devam ettirmek için gerekli olan enerjiyi yani “metabolizma hızını” azaltmaya başlar. Bu durumun yanı sıra aşırı kısıtlanmış besin alımıyla “açlık sinyalini” alan metabolizma normal beslenme düzenine geçildiğinde ileride tekrar açlıkla karşılaşacağını düşünerek fazladan alınan enerjiyi yağ dokusu olarak depolamaya başlar. Sonuç olarak ne mi olur bir süre sonra besin alımınızı ne kadar kısıtlarsanız kısıtlayın kilo veremez olursunuz.

Diyeti bıraktıktan sonrada eski kilonuzun üstüne çıktığınızı görürsünüz ve fazladan almış olduğunuz kiloları vermek artık daha da zorlaşmıştır. Diyet kişinin metabolizma hızını yavaşlatmamalı, besin alımlarını aşırı kısıtlamamalı ve en önemlisi bireye özgü planlanmış olmalıdır.

Diyet sırasında bireyin yanlış beslenme alışkanlıkları nedenleri ile birlikte kişiye anlatılmalı yani diyetin bir basamağı olan “davranış değişikliği programı” hayata geçirilmelidir. Bunun yanı sıra kişiye uygun fiziksel aktiviteler planlanmalı ve fiziksel aktivite alışkanlığı da kişiye verilmelidir. Diyet yapmak aç kalmak ya da vücudumuza aç olduğu sinyalini vermek değildir. Bu durumda diyet bir esaret, diyetin sona ermesi de bir özgürlük değildir.

Kilo verme sürecinizi tamamladıktan hemen sonra eski yanlış beslenme alışkanlıklarınıza geri dönmeniz kilo almanızı kaçınılmaz kılacaktır. Bu nedenle ideal kilonuza ulaştığınızda mutlaka uzun vadeli bir koruma programı uygulayınız.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr.Öğr.Üyesi Nihan Ortaç Yaldız

Dyt. Nihan ORTAÇ YALDIZ, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2010 yılında tamamlayarak diyetisyen unvanı almıştır. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine devam etmekte olan Dyt. Nihan ORTAÇ YALDIZ, lisans eğitimi boyunca Ankara’da birçok özel ve kamu hastanesinde stajlarını tamamladıktan sonra 2010 yılında Konya’da Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi'nde diyetisyen olarak görev yapmaya başlamıştır. 2012 yılına kadar 2 yıl boyunca bu hastanede görev yaptıktan sonra Kızılay Derneği Özel Ticaret Borsası Hastanesi’nde sorumlu diyetisyen olarak mesleğine devam etmiştir. 2013 yılında N-Fit Konya Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık Merkezi'ni, 2014 yılında ise N-Form Ankara Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık Merk ...

Etiketler
Kilo verme
Dr.Öğr.Üyesi Nihan Ortaç Yaldız
Dr.Öğr.Üyesi Nihan Ortaç Yaldız
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube