Sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı) ve mide balonu

Sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı) ve mide balonu

Sleevegastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisinde yaygın olarak uygulanan gıda alımını kısıtlayıcı (restriktif)  ameliyatlardandır. Tüp mide ameliyatı olan hastalarda besinlerin emilim problemi olmaz ve dolayısıyla rutin vitamin ve mineral takviyesi gerekmemektedir.

Birçok hastada yeterli bir cerrahi girişim olurken süperobez hastalarda malabsorbtif (emilim bozucu) ameliyatlar öncesi , ameliyatın komplikasyonlarını azaltmak amacıyla birinci basamak ameliyat olarak da uygulanmaktadır. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar önemli bir tedavi seçeneğidir.

Ameliyatta özetle laparaskopik yöntemle midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkartılarak 150-200 cc hacme sahip tüp şeklinde yeni bir mide oluşturulur. Mide hacminin küçültülmesi gıda alımının kısıtlanmasına ve açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur.

Ameliyatın olası komplikasyonları tüm cerrahi girişimler için de geçerli olan kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlardır. Ameliyata özel komplikasyon ise medenin kesilen ve dikilen hattından olan kaçaklardır. Bazen ikinci bir ameliyat ya da ameliyatsız müdahaleler gerekebilir.Cerrahiye bağlı ölüm riski % 0.2 gibi çok düşük oranlardadır.

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk 1-2 yılda fazla kiloların %60-70 kadarı kaybedilir. Sonuçlar birçok çalışmada gastrikbypass’a yakın bulunmuştur. Sadece gıda alımını kısıtlayıcı bir yöntem olduğu için sıvı ve yüksek kalorili beslenenlerde etkisi azalabilir. Uzun dönemde yeniden kilo alma oranı %20, tekrar morbidobez olma oranı ise %2 civarındadır. Bu gibi durumlarda gastrik bypass veya duodenalswich gibi prosedürlere dönüşüm yapılabilir.

Mide Balonu

Mide balonu mideye yerleştirildikten sonra serum fizyolojik ile 400-700 cc hacme şişirilen silikon bir balondur. Diet ve egzersiz lile kilo veremeyenlerde, ameliyat olmak istemeyenlerde ve ameliyat riski yüksek olan hastalarda endoskopik olarak uygulanan geçici bir kilo verme yöntemidir. Mide balonu yerleştirildikten sonra 6 ay – 1 sene arası değişen süreler sonra çıkarılmalıdır. Mide ülseri , geniş mide fıtığı varlığı ve gebelik durumlarında uygulanamaz. Mide bulantısı, ağrı,ülser, mide kanaması, mide delinmesi, barsak tıkanıklığı nadir de olsa görülen komplikasyonlarıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Onur Peşluk

Op. Dr. Onur PEŞLUK, 1977 yılında doğmuştur. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Taksim Özel Alman Hastanesi, Diyarbakır Asker Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği ve Sivas Şarkışla Devlet Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan  Op. Dr. Onur PEŞLUK, mesleki çalışmalarına şu anda İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, Türk Cerrahi Derneği, İstanbul Meme Derneği, Türk Tabipler Birliği, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği ve Türk Obezite Cerrahisi Derneği üyesi olup iyi derecede İngilizce ve ...

Etiketler
Sleevegastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisi
Op. Dr. Onur Peşluk
Op. Dr. Onur Peşluk
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube