Sınav sırasında yaşanabilecek zorluklara karşı ipuçları

Sınav sırasında yaşanabilecek zorluklara karşı ipuçları

Sınav esnasında kimi zaman sınavla alakası olmayan bir çok düşünce dikkatimizi dağıtabilir. Bu deneyimi hemen hemen bir çok öğrenci yaşamıştır. Aslında bu durum oldukça normal olan fizyolojik bir süreçtir. Beynimiz dakikalarca aynı aktivite üzerinde dikkatini yoğunlaştırdığında kimi zaman kendini dinlendirebilmek için dikkatini dağıtır. Bu durumla karşılaştığınızda panik olmayın; bu en fazla 30 saniye sürecek olan geçici bir süreçtir.

Bir çok öğrenci sınav başladıktan sonraki ilk dakikalarda kolayca sınava adapte olamazlar. Bunun başlıca sebeplerinden birisi de sınavla ilgili yoğun yaşanan heyecan durumudur. Sınavın başında dikkati toplayamamak panik yapılacak bir durum değildir. Sınava konsantre olmak için yoğun çaba harcamayın. Bu zaten kendiliğinden geçecek bir durumdur. Eğer konsantre olmak için yoğun çaba harcarsanız ve başaramazsanız bu sizi daha da kaygılandıracaktır.

Kimi zaman sınav esnasında işlerin kötüye gittiğini düşünerek kaygılanabilirsiniz.

Örneğin:

“ Bir çok soruyu yapmakta zorlandım, diğerlerinde de  zorlanacağım.”

“Yaptıklarımın çoğu bence yanlış, başarısız olacağım.”

“Bir sürü yapamadığım boş sorum var; diğerlerini de yapamayacağım” gibi.

Bu tür anlarda şunu asla unutmayın; bu sınava yeteri  kadar hazırlandıysanız; kimi sorular zor kimileri de kolay gelecektir. Tüm kitapçığı görmeden paniklemeyin, çözemediğiniz sorulara değil; yapabileceklerinize odaklanın.  Kimi soruları boş bırakmanız diğer soruları da boş bırakacağınız anlamına gelmez. Kendinize zaman tanıyın.

Sınav sırasında yaşadığınız kaygı iyice yoğunlaşır ve konsantre olamaz hale gelirseniz, kalemi ve kitapçığı 10 saniyeliğine bir kenara bırakın. Bu 10 saniye boyunca burnunuzdan karnınızı şişirircesine derin nefes alın ve bu nefesi yavaş yavaş ağzından verin. Sınavda 10 saniye bile kaybetmek istemiyorum diyebilirsiniz fakat kaygınızla uğraşarak dakikalar kaybetmek yerine 10 saniye kaybetmek daha akıllıca olacaktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Aysun Erol

Etiketler
Çocuk gelişimi
Psk. Aysun Erol
Psk. Aysun Erol
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube