Sınav kaygısı ve nefes

Sınav kaygısı ve nefes

 Sınav kaygısı, beklenen sınavlardan kaynaklanan stresin oluşturduğu karmaşık bedensel ve ruhsal duruma denir. Kaygı bir kişide ne yüksek ne de az olmalıdır. Aşırı kaygı veya kaygısızlık başarısızlığa yol açar. Sınav sırasında çok aşırı heyecanlanarak, bildiğiniz soruları heyecan yüzünden unutuyorsanız veya yanlış yapıyorsanız, sınav sırasında mideniz ağrıyorsa, karın bölgenizde rahatsızlık oluyorsa, elleriniz terliyorsa, baş ağrıları çekiyor ve sınavdan bir gün önce uyuyamıyor iseniz, sınav zamanları size kabus gibi geliyorsa sınav kaygınız var demektir.

Sınav kaygısını azaltmak için başlangıçta, kişiye nefes çalışmaları uygulayarak bedenindeki sıkışmış olumsuz enerji açılır ve kişinin rahatlaması, bilincinin normalleşmesi sağlanır. Daha sonrasında yine nefes ile motive edici çalışmalar yapılır. Sınav kaygılarının çoğu bu şekil yöntemlerle gerçekleşir.   

Eğer sorun hala çözülmediyse, bilinçaltının aktif olduğu trans ortamında korkuyu oluşturan yanlış inanışlar ve güvensizlikler yok edilir. Yanlış inanışlar yok edildiğinde yerine özgüven, konsantrasyon, okuduğunu anlama yeteneği ve sakinlik telkin edilir. Trans sırasında bilinçaltı açık olduğundan zahmetsizce kişi bu duygulara ve oluşumlara sahip olur.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. İnci Kavi

Psk. İnci KAVİ, 1998-2001 yılları arasında Maltepe Üniversitesi - Endüstriyel Psikoloji alanında lisans eğitimini tamamlamıştır. 2009 yılında Arel Üniversitesi'nde başlamış oldu yüksek lisans eğitimini 2011 yılında Klinik Psikoloji alanında tamamlayarak lisansüstü derecesinin almıştır. Yüksek lisans tezini “Obezitenin nedenleri ve tedavi yöntemleri” üzerine hazırlamış olan Psk. İnci KAVİ, 2010 yılından beri kendi özel ofisinde danışanlarını kabul etmektedir. Yüksek lisans eğitiminde kazandığı birikimlerin yanı sıra halen Nefes Terapi, Hipnoz, EFT, Part Terapisi, Geştalt Terapi, Kognitif Terapi gibi yaklaşımları da bütünleştirici bir tarzda kullanmaktadır.  Süreç içinde insanların psikolojik kaynaklı problem çözüm taleplerine daha etkin bir şekilde yardımcı olabilmek, kendini mesleği ile ilgili daha fazla geliştirmek ve var olan bilgi b ...

Etiketler
Sınav psikolojisi
Psk. Dan. İnci Kavi
Psk. Dan. İnci Kavi
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube