Şimdi bir de sallanıyor !

Şimdi bir de sallanıyor !

“Doktor hanım/bey ağrısı sızı da yoktu ama sallanmaya başladı..” Bir bakalım mı neden sallanmış?

Daha önce  gingivitisten(bknz: fırçalıyorum ama yine de kanıyor) bahsetmiştim. Bu makalemde diş eti hastalıklarına devam ediyorum.

Sizlere bugün periodontitisten yani gingivitisin ağabeyinden söz edeceğim Gingivitisin harabiyet bırakmadan geri dönüşü sağlanabilen bir hastalık olduğunun üzerinde durmuştum. Ancak periodontitis için aynı şeyi ne yazık ki söyleyememekteyiz. Peki nedir bu periodontitis ve ne ağzımızda nasıl bir hasar bırakmaktadır?

Periodontitis

Periodontitisi anlatmaya başlamadan önce yazımızı okuyamayanlar için gingivitisi kısaca hatırlatalım.

Yemek yedikten sonra temizlenmeyen dişler üzerinde “debris” adını verdiğimiz yemek artıkları oluşur. Bu artıklar bakteriler için harika besiyerleridir. Gıdaların kokusunu alan bakteriler hemen buraya üşüşür ve bu gıda artıklarının üzerine yapışarak üremeye başlarlar. Bu üreme sürecinde zaman zaman bazı bakteriler ölür ve bakterilerin toksinleri adını verdiğimiz zehirli atıklar da ortaya çıkar. Ağız hijyeni sağlanmadığı müddetçe bu süreç devam eder. Bir süre sonra bu bölge sertleşir ve “tartar” adını verdiğimiz diş taşları oluşur. Böylece gingivitis tablosu tamamlanmış olur. Gingivitis ağız içerisinde kendini en çok fırçalama sırasında meydana gelen kanama ve ağız kokusu ile belli eder. Bu tartarlar temizlenir ve ağız bakımı düzenli olarak sağlanırsa gingivitis tablosu ortadan kalkar. Ya yapılmazsa?
İşte periodontitis kavramı ile bu noktada karşılaşıyoruz. Tartarlar(diş taşları) üzerinde birikmiş olan bakteriler, ölü bakteriler, gıda artıkları ve toksinler ( zehirli bakteri atığı) dişlerimizle diş etimizin birleşme noktasındaki aralıktan sızarak – ki biz buna tıp dilinde “periodontal aralık” diyoruz- kemik yıkımını başlatır. Pek çok kişi dişlerinin sapasağlamken sallanıp düştüğünden söz eder. Bu kısmen doğrudur. Ama yanlış olan bir yönü de vardır. Çünkü; sağlıklı diş demek çürüksüz bir diş demek değil, sağlıklı çevre dokulara sahip, çürük v.b bir hastalığı olmayan diş demektir. 
              
  Periodontitisin diğer bir etmeni de sigaradır. Sigara içen bireylerde gingivitisin şiddetli olmadığı hatta zaman zaman görülmediği hastalığın direkt periodontitis olarak başladığı saptanmıştır. Bu ne demektir? Ağız bakımını ihmal eden kişiler eğer sigara alışkanlığına sahiplerse diş etleri kısa zamanda hastalanmakta ve kemik yıkımı hemen başlamaktadır. Sigara içen pek çok hasta gingivitis aşamasını geçirmediğinden (diş etlerinde şişme, ödem, kızarıklık, yara, fırçalarken kanama) hastalığının farkına varamamakta ancak kemik yıkımı şiddetli bir hal alıp dişlerinde hareketlenme (sallanma) ile karşı karşıya kaldıklarında diş hekiminin kapısını çalmaktadır.
Periodontitis geri dönüşümü olmayan bir hastalıktır. Ancak durdurulabilir . Bu nedenle özellikle; sigara içen ve ağız kokusu sıkıntısı yaşayan hastalar 3 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmelidirler.


  
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler

Etiketler
Kanama
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Kocaeli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube