Ses teli felçleri

Ses teli felçleri

VOCAL CORD PARALİZİLERİ (SES TELİ FELÇLERİ)

Tek taraflı ses teli felçleri, sıklıkla ses telini uyaran sinirin zedelenmesi sonucu oluşur.

Elbette ses teli felcinde özelikle sigara içen insanlarda kanser  araştırılmalıdır. Bazende bir  sebeb bulunamaz. Ses telleri gırtlak (ses kutusu) ta bulunur. Ses telleri yalnızca ses üretmekle kalmaz ,aynı zamanda yutma esnasında kapanarak yiyecek ve içeçekler soluk borusu ve akcigere kaçmasını engeller.Zira yutulan yiyecek ve içeçeklerin akcigere kaçması çok ciddi medikal proplemlere yol açabilir. Tek taraflı ses teli felci olan insanlar, sıvı alımı esnasında ,bu kaçaga bağlı olarak boğulma  hisi ve öksürük nöbetlerine maruz kalırlar . Ancak çalışmayan ses telinin konumuna göre çogu zaman beslenme proplemi oluşturmaz veya tedavisi gerekmez.

Ses teli felçi olan hastalarda boğuk, kısık bir ses ve nefesin yetmemesi söz konusudur.

Hastalarda ilk denenmesi gereken tedavi şekli ses terapisidir.

Ses terapi yöntemleri ile hastaların büyük çoğunluğunda kabul edilebilir bir ses tonu ve oldukça başarılı yutma fonksiyonu sağlanabilir.

Ses terapi yöntemlerinden yeterli fayda görmeyen hastalarda Cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Ciddi yutma problemleri devam eden hastalarda ses telini orta hatta yaklaştıma (medializasyon ) prosedürleri faydalı olabilmektedir.

Bu müdahele ile, çalışmayan ses teli orta hatta yaklaştırılarak, yutma sırasında diger ses telinin gırtlağı tam olarak kapatması sağlanmış olur .Bu prosedürlerle hem yutma sorunu bertaraf  edilmiş olur,hemde daha kaliteli ses sağlanmış olur.

Orta hattan yaklaştırma ameliyatları 2 çeşittir:

1- Enjeksiyon : Birtakım materyaller, sıklıkla da hastanın kendisinden alınan yağ dokusu  ,boynun dış kısmından veya ağız içerisinden çalışmayan ses telinin kenarına enjekte edilerek , ses teli orta hatta yaklaştırılır.

2- Enjeksiyonun yeterli olamayacagı durumlarda açık cerrahi (tiroplasti) yapılır. Bu prosedürde sıklıkla lokal yapılır. Ciltten kesi yapılarak kıkırdak penceresi açılır ve pencereden  şekil verilmiş katı silikon veya özel şeritler yerleştirilerek ses teli orta hatta itilir.

Bu müdahaleler bir KBB uzmanı tarafından uygun koşullarda yapılmalıdır.

Bir diger prosedür ise ses telinin tekrar çalışmasını sağlayacak olan sinir transpozüsyonudur .Bu işlemin ses telini orta hatta yaklaştırma operasyonlarından avantajları olmasına karşın, sonuçları için uzun süre beklenmesinin  gerekmesi ve başarı şansındaki çok yüksek olmayan % ler nedeniyle tercih edilmemektedir.

Bütün bu operasyonlardan önce 9 – 12 ay beklenmelidir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Doğan

Op.Dr Murat Doğan, Erciyes Üniversitesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,yine Erciyes Üniversitesi'nde tamamlayıp KBB Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Etiketler
Ses telleri
Doç. Dr. Murat Doğan
Doç. Dr. Murat Doğan
Kayseri - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube