Serviks kanseri ( rahim ağzı kanseri)

Serviks kanseri ( rahim ağzı kanseri)

İlerlemiş rahim ağzı kanseri, yavaş yavaş gelişmesi ve smear testi taramaları sayesinde erken yakalanabilmesi nedeniyle özellikle smear yaptıran hastalarda önlenebilen bir kanserdir.

Servikal kanserlerde risk faktörleri ilk ilişki yaşının küçük olması (16 yaştan erken) çok sayıda seksual eş, sigara içiciliği, ırk, çok doğum yapmak ve düşük sosyoekonomik durumdur. Dikkat edildiğinde bu risk faktörlerinin çoğunun sexual aktiviteye ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmaya bağlı olduğu görülecektir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında HPV (Human Papilloma Virüs) gelir. Rahim ağzı kanserli hastalıkların %99’unda HPV virüsü (+) dir. 80’den fazla HPV virüs alt tipi vardır. Tip 16 ve 18 en fazla servikal kanser ile birlikte olan tiplerdir.

Belirtiler:

Rahim ağzı kanserli hastalarda en sık belirti vajinal anormal kanamadır. Çoğunlukla ilişki sonrası kanama şeklindedir. İlerlemiş vakalarda kanlı kokulu akıntı, kilo kaybı ve böbrekten idrar torbasına idrar akımında tıkanıklık görülebilir.

Tedavi:

       Servikal kanserler yayılımına göre tedavi edilir. CIN 3 denilen en erken aşama kanser servikal konizasyon denilen lokal eksizyon (rahim ağzını  geniş parça halinde çıkarma) ile tedavi edilebilir.Bu yöntem özellikle genç ve fertilite arzusu olan hastalarda tercih edilir.

      Mikroinvazif kanser sadece mikroskopik inceleme ile anlaşılan erken kanser vakalarına verilen addır. Konizasyon denilen lokal eksizyon ve pelvik lenf bezlerinin çıkarılması ile tedavi edilebildiği gibi rahmin rahim ağzı ile birlikte total olarak çıkartılması tercihi özellikle ileri yaş ve artık ailesini tamamlamış hastalarda tercih edilir. Pelvik lenf bezleri (+) ise (tümör mevcut ise) ek tedavi uygulamak gerekir.

      Daha ileri evreler cerrahi ya da radyoterapi ile tedavi edilir. Son yıllarda neoadjuvan kemoterapi denilen, ameliyat öncesi tümörü bir miktar küçülten kemoterapi tipi özellikle radyoterapi komplikasyonlarının istenmediği genç hastalarda, hastayı cerrahi tedavi sınırına sokmak için yapılabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cüneyt Genç

Op. Dr. Cüneyt GENÇ, 1969 yılında Ankara’da doğmuştur. Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakültede yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 7 yıl Bayındır Hastanesi Ankara‘da ve 1 yıl Özel Mesa Hastanesi'nde (TOBB ETÜ Özel Hastanesi) çalıştıktan sonra 2008 yılında kendi özel muayenehanesini açmıştır. Günümüzde de muayenehanesinde hastalarına bakmakta olan Op. Dr. Cüneyt GENÇ, ameliyatlarını ve doğumları, tüm özel hastanelerle anlaşmalı olduğu için hastalarının istediği hastanelerde gerçekleştirmektedir.  Yirmi yılı aşan profesyonel meslek hayatı boyunca 500'ün üzerinde açık–kapalı, jinekolojik, rahim ve kist ameliyatı ve binlerce normal doğum ve sezaryen yapmıştır. Gebelik Takibi ...

Etiketler
Servikal kanserlerin tanısı ve evrelemesi
Op. Dr. Cüneyt Genç
Op. Dr. Cüneyt Genç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube