Serebrap palsi (beyin felci)

Serebrap palsi (beyin felci)

Serebral Palsi Nedir? 

Serebral Palsi (Beyin Felci), doğum öncesi, doğum sırası veya sonrasında çeşitli problemler nedeniyle beynin hasarlanması sonucu hareket ve postür bozukluklarıyla seyreden bir hastalıktır. Tüm beyin felci vakalarının yaklaşık %40'ı önlenebilir sebeplerden kaynaklanır. Doğum öncesi anneyi etkileyen toksik ilaçlar, alkol, sigara, uyuşturucu ve enfeksiyon, doğum esnasında oluşan sıkıntılar nedeniyle bebeğin oksijensiz kalması sebep olabildiği gibi doğum sonrasında bebeğin geçirdiği menenjit ve konvülsiyonlar (nöbetler) da bu rahatsızlığa sebep olabilir. Çocuğun zihinsel ve hareket gelişiminde bozulma, epilepsi, davranış ve konuşma problemleri, görme–işitme sorunları en bilinen sonuçlarıdır.

 

Tipleri nelerdir? 

            1-Spastik tip:En sık rastlanan tipidir. Kaslarda katılık/aşırı kasılma görülür. Vücutta katılık ve hareket etmede güçlük vardır. Hasta elindeki nesneleri kavramakta, bırakmakta veya yürümede zorluk çekebilir.

            2. Ataksik tip: Kaslarda güçsüzlük yanı sıra vücutta dengesizlik vardır. Özellikle yürürken ortaya çıkan dengesizlik, koordinasyon (eşgüdüm) bozukluğu görülebilir. El becerileri zayıftır.

            3. Atetoid tip: Kaslarda güçsüzlük ve gerginlik arasında dalgalanmalar bulunur. Hastanın istemsiz baş, gövde ve kol-bacak hareketleri vardır.

            4. Karma: Yukarıdaki klinik formların birlikte görüldüğü şekildir.

 

Serebral palsi teşhisi nasıl konur? 

Serebral palsi teşhisinin konmasını sağlayacak herhangi bir özel kan testi veya röntgen filmi yoktur. Çocuğunuz büyüdükçe yaşıtlarına göre baş tutması, oturması, yürümesi gibi motor hareketlerin geciktiğini fark edebilirsiniz. Çocuğun yaşına göre hareketleri normal bir gelişim göstermezse doktor serebral palsiden şüphelenebilir. Erken doğan (prematüre) bebeklerde beyin felci riski daha fazladır. Bu nedenle bu bebeklerin düzenli aralıklarla kas gerginliği ve hareket gelişimi açısından değerlendirilmeleri önerilmektedir.

 

Sık görülen kas ve iskelet sistemi deformiteleri nelerdir? 

1.   Kas ve tendon kontraktürleri

2.   Kemik torsiyonları

3.   Kalça çıkığı

4.   Omurga deformiteleridir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatih Tonkaz

Op. Dr. Fatih TONKAZ, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladıktan sonra Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Fatih TONKAZ, Denizli Merkez'de bulunan Denizli Özel Efort Ortopedi Tıp Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Beyin felci neden oluşur
Op. Dr. Fatih Tonkaz
Op. Dr. Fatih Tonkaz
Denizli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube