Sağlıklı dişler için ...

Sağlıklı dişler için ...

Sağlıklı dişler nasıl görünür?

Dişlerimiz vücudumuzun en önemli fonksiyonlarından olan "sindirim"in vazgeçilmez unsurları olup, "sağlıklı dişler" görünüm itibarı ile leke-çürük içermeyen, çevresindeki dişetinin açık pembe renkte olması ile karakterizedirler.

Nasıl fırçalamak doğrudur?

Diş fırçalama ile ilgili olarak çeşitli teknikler mevcut olup bunlar arasında dünyada en yaygın olarak önerileni "modifiye Brass tekniği" adı ile bilinen ve kuru bir diş fırçasına erişkinlerde fırça boyu kadar, iki yaşından büyük çocuklarda bir mercimek tanesi kadar diş macunu ilavesi ile, fırçanın diş-dişeti birleşim hattına, fırça kılları dişeti oluğuna girecek şekilde 45 derce açı ile yerleştirilip küçük dairesel hareketler uygulanması ve takibinde dişetinden diş yüzeyine doğru süpürme hareketinin yapılmasını içerir. Bu işlem dil ve damak yüzeylerinde de benzer şekilde yapılıp, çiğneme yüzeylerinde ise sadece yuvarlak-dairesel hareketler yapılmalıdır. Toplam uygulama süresi iki dakikadan az olmamalı, günde en az iki kez öğünlerden yarım saat-bir saat sonra dişler fırçalanmalıdır.

Dişleri beyaz tutmanın en kolay yolu nedir?

Dişleri beyaz-lekesiz tutmanın en kolay yolu düzenli fırçalamaktır. Ayrıca sigara, kahve ve çay tüketiminin olmaması da dişlerde leke oluşmasını engelleyici önlemlerdir.

Lekeli dişler için neler yapılabilir?

Var olan başlangıç lekelerini çıkartmak için diş macununa az miktarda karbonat tozu katılarak fırçalanabilir. Ancak bu işlemin aşındırıcı etkisi olduğundan sık aralıklarla yapılmamalıdır. Yerleşik lekelerin çıkartılması için ise diş hekiminin yapacağı profesyonel temizlik-detertraj gereklidir. Buna ilaveten, dişlerin rengi açılmak isteniyorsa "diş beyazlatma" işlemi uygulanabilir.

Dişleri daha genç, daha sağlıklı ve güzel göstermek için hangi teknikler uygulanıyor?

Dişler çevre dokuları olan dişetleri ve dudaklar ile bir görüntü bütünlüğü oluşturdukları için, daha güzel bir görüntü oluşturulması da bu dokuların harmonik bir uyum içersinde olmalarına bağlıdır. Harmoninin olmadığı durumlarda "gülüş tasarımı" adı verilen düzenlemeler ile daha genç, sağlıklı ve güzel efektler elde edilebilir. Gülüş tasarımı uygulamalarında cerrahi yöntemler, laser uygulamaları, botox, dermal fillerler ve lamina ya da zirkonyum oksit- aluminyum oksit kuronlar kombine olarak kullanılmaktadır.

Cilalamanın, beyazlatmanın alternatifi var mıdır?

Cilalanma veya beyazlatma ile yeterli-arzu edilen sonuçların alınamayacağı çok koyu dişler, çapraşık dişler, formu-şekli bozuk dişlerin varlığında laminalar veya kuronlar ile dişlerin şekil ve renklerinde değişikliğe gidilebilir.

İnsanların dişlerine baktığınızda o insanla ilgili neler söyleyebilirsiniz? (Mesela nörotik biri olduğunu dişlerini fazla sıktığından anlamak gibi)

Kişilerin diş yapılarını incelediğimizde yaşamsal alışkanlıkları, kişilik yapıları ve sosyo-kültürel etkileşimleri ile ilgili bir çok ipucunu yakalayabiliriz. Örneğin dişlerin çiğneme yüzeylerinde düzleşmiş aşınmalarla birlikte dişler birbirine kenetlendiğinde anahtar-kilit ilişkisinde olduğu gibi tam temas yüzeyleri var ise bu kişinin diş sıkma-gıcırdatma alışkanlığı bulunduğu (bruksizm) ve stres altında olduğunun bir göstergesidir. Bruksizmi olan bir çok vakada ayrıca yanak kasları çok çalştığı için yüzün 1/3 alt kısmında enine bir genişleme gözlemlenebilir. Bir başka örnek, dişlerin ön yüzeylerinde ondule parlak çukurlaşmalar, diş renginde sarı-turuncuya çalan koyulaşmalar ve diş uölarında şeffaflık artışı var ise o kişide asit erozyonu bulunduğu ve beslenme alışkanlıkları itibarı ile asitli gıdaları tercih ettiği anlaşılır.

Son çalışmalar diş plaklarıyla kalp sorunları arasında bir bağlantı olduğunu söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Diş-dişeti sağlığı ile kardio-vasküler hastalıklar arasında bağlantı kanıtlanmış bir ilişkidir. Son dönemde bakteri plağında bulunan mikroorganizmaların bakteriyel endokardit ve mitral stenoz vakarında başlatıcı etken olduğunu gösteren yayınlar yapılmıştır. Özellikle kalp kapakçıklarındaki bozukluklarda ağızdaki enfeksiyon kaynaklarının büyük riskleri vardır. Ağız kaynaklı enfeksiyonların en büyük mahsuru bu tip komplikasyonların kişilerce geç fark edilmesi, bu zaman zarfında da kalp ve damarlarda tahribatın başlamış olmasıdır. Bu açıdan rutin diş hekimi muayenelerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Yılda iki kez yaptırılacak diş hekimi kontrolleri bu tip risklerin ortadan kaldırılması için yeterlidir.

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun

Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun
Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube