Saç koparma hastalığı (trikotillomani)

Saç koparma hastalığı (trikotillomani)

 Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani)

  Trikotillomani nedir?

--Saç yoğunluğunda belirgin azalmaya yol açan bazı durumlarda bölgesel kellik ve saçlar dışında kirpik veya vücuttaki diğer kıllar ve tüylerin koparılması, yolunması ile karakterize bir hastalıktır.  Saçı koparmadan önce artan  bir gerginlik sonrasında, koparma esnasında bir haz  alma ve rahatlama gözlenir.

Kimlerde daha sık gözlenir?

--Trikotillomani kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlenir. Egenlik öncesi başlamışsa kadın erkek oranı farklılık göstermez. Saç koparma hastalığı olan kişilerde aynı zamanda depresyon, anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozuklukları, kişilik sorunları ve madde kullanım bozuklukları gözlenebilir.

Hastalığın nedeni nedir?

Bir çok nedeni olduğu söylense de başlangıç her zaman stresli durumlarla ilişkilidir. Anne ve çocuk iletişimindeki bozukluklar, aile içi problemler, terkedilme yalnız kalma kaygısı , ebeveyn kaybı, depresif duygulanıma zemin hazırlayabilecek durumlar risk faktörüdür.

Diğer hastalıklarla karışır mı?

Saç koparma alopesi areata olarak adlandırılan bölgesel kellik ve tinea capitis yani kafa derisinde oluşan mantarlar nedeni ile oluşan saç dökülmelerinden ayırd edilmelidir.

Saç ve kıl kaybı dışında başka sonuçları varmıdır?

Trikotillomani sadece ruhsal ve dermatolojik bir sorun değildir. Bazı vakalar farkında olarak ya da çoğunlukla olmayarak kopardıkları saç köklerini ısırma, bu esnada  boğazlarına kaçırarak yutma sonucunda dahili problemler yaşayabilmektedirler.. Midede biriken saçlar kıl yumaklarının oluşmasına,  bu da besinlerin emilmesinde  bozukluğa ve  anemiye yol açabilmektedir.

Tedavisi var mıdır?

Trikotillomani tedavisinde antidepresan ilaçlar bazı durumlarda düşük doz antipsikotikler ve bilişsel davranışçı terapiler etkindir. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hakan Erkaya

Uzm. Dr. Hakan ERKAYA, 1974 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan almış, "Acil Kurtarma Ekiplerinde Travma Sonrası Stres Bozukluğu" başlıklı tezi ile Psikiyatri uzmanı olmuştur. Asistanlığı döneminde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı'nda ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda çalışmalar yapan Uzm. Dr. Hakan ERKAYA, askerlik görevini Şırnak Askeri Hastanesi'nde, zorunlu hizmetini ise 2004 yılında Burdur Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiştir. Ardından 2007 yılına kadar aynı zamanda özel muayenehanesinde hastalarına hizmet ...

Uzm. Dr. Hakan Erkaya
Uzm. Dr. Hakan Erkaya
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube