Rinoplasti sonrası doğal görünümlü bir burun elde etmek mümkün mü?

Rinoplasti sonrası doğal görünümlü bir burun elde etmek mümkün mü?

Her estetik cerrahi girişimde olduğu gibi rinoplasti için de hastalarımın en sık sorduğu soru; “ameliyat sonrası dönemde burun estetiği yaptırdığım belli olacak mı, kalkık ve küçük bir burun ile karşılaşacakmıyım?” oluyor.İnanın, bir plastik cerrah için kalkık ve küçük bir burun yapmak o kadar kolay ki, esas önemli olan ve bügün de artık kabul gören , ideal estetik yüz oranlarına uygun bir burun elde etmektir. Bunu da, gereksizce fazla doku çıkarmadan hatta eksik olan burun bölgelerine kıkırdak(greft) destekler ilave ederek elde edebiliyoruz.

Burun estetiği ameliyatı öncesi planlamayı nasıl yapıyoruz.

Rinoplasti ameliyatı öncesi dönemde çekilen fotoğraflar üzerinde yaptığımız plan ve ölçümler ile gerekirse aynı seansta diğer yüz bölgelerine ait estetik kusurları da çözmek mümkün(sıklıkla çene bölgesine ait iskeletsel sorunlar) Bu arada eğer hastanın nefes alma şikayeti de mevcut ise ameliyat öncesi dönemde yapılacak görüntüleme yöntemleri ile burun içi patolojiyi de tespit edip ameliyata fonksiyonel problemi de çözecek şekilde girmek gerekiyor.

Operasyon öncesi özel bilgisayar programları ile oluşturulacak model, burun şekliniz hakkında bir bilgi verebilse de bunun, ameliyat sonrası oluşacak netice ile bire bir olamayacağını bilmeniz gerekiyor.

Rinoplasti ameliyatında hangi tip anesteziyi kullanıyoruz?

Rinoplasti ameliyatını lokal anestezi altında yaptığım küçük burun ucu girişimleri dışında genel anestezi altında yapıyorum. Mevcut iki yöntemden biri olan açık teknik rinoplasti vazgeçilmez tercihim. Çünkü rinoplastiye salt fazla kıkırdak ve kemikleri çıkartmak gözüyle bakmıyorum. Şekil vermenin, eklenecek küçük bir kıkırdak parçasının veya kıkırdaklara konulacak küçük bir dikişin burunda oluşturacağı büyük etkiyi düşünürsek açık tekniğin avantajlarını anlamış oluruz.

Burun estetiği ameliyatı sonrası tampon kullanılıyor mu?

Ameliyat süresi sonunda geçmişte yerleştirilen uzun ve hastayı rahatsız eden tamponların yerine nefes alınmasına da izin veren özel silikon tamponlar yerleştiriyorum. Burun dış çatısını korumak için alçıdan veya elastik şekil verilen materyallerle atel uyguluyorum. Burun içinde fonksiyonel cerrahinin yoğun yapılmadığı durumlarda , sadece septum cerrahisi yapıldığında septal stapler adı verilen hazır dikiş aleti ile tampon yerleştirmeksizin ameliyatı bitirmek mümkün.

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadardır?

Eğer tampon yerleştirirsek 24-48 saat sonra , burun sırtına koyduğumuz ateli ise 1. haftanın sonunda çıkarıyoruz. Ağır sportif aktivitelere 1. aydan sonra izin veriyoruz. Burun ödemi 2. haftadan itibaren azalıyor ve gerçek burun şekline 6 ay- 1 yıllık süre içerisinde kavuşulmuş oluyor.

Burun ameliyatı sonrası “burunda düşme” oluyor mu?

Bu terim; sanırım geçmişte kullanılan bazı klasik ameliyat tekniklerinden sonra burnun ndestetğindeki azalmaya bağlı burn çatısındakikıkırdak ve kemik yapının ayrışması ile ortaya çıkan ve estetik olarak Kabul edilemeyen bir sonuctan dolayı ortaya çıkmış bir terim.

Günümüzde yapısal olarak eski burun antomisi kadar sağlam bütünlüğün kıkırdak destekler ile yeniden düzenlendiği bir anatomi oluşturuyoruz.

Bundan dolayı kemik ve kıkırdak çatı bütünlüğü sağlam bir iskelt üzerinde kalıcı oluyor. Bu da ameliyatın hemen sonrasında elde ettiğimiz sonucun kalıcı olmasını sağlıyor.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Zekeriya  Kul

Etiketler
Burun ameliyatı
Op. Dr. Zekeriya  Kul
Op. Dr. Zekeriya Kul
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube