Rinoplasti ile ilgili sorular ve cevaplar

Rinoplasti ile ilgili sorular ve cevaplar

Rinoplasti burnu yeniden şekillendirme ve yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir.  Aynı zamanda burnun orta bölmesinde nefes almaya engel oluşturan kemik eğrilikleri vars (deviasyon) rinoplasti ameliyatı ile birlikte bu eğriliklerin de düzeltilmesi mümkündür.

Burun, yüzün ortasında yer alan ve yüz görünümünde çok önemli rolü bulunan bir organdır. Her burnun kendine özgü bir şekli vardır. Burundaki küçük değişiklikler bile yüz görünümünü etkileyebilir. İnsanlar genellikle, ideal olarak gördükleri burun şekline kavuşmak için rinoplasti ameliyatı olmak ister. Genel olarak kabul edilen oranlar ve yüzün bölümleri arasındaki uyum, güzel bir görünümün anahtarı olabilir.

Ameliyatımı Kime Yaptırmalıyım?

Bu ameliyatı KBB hekimi mi plastik cerrah mı yapmalı? Burun estetik ameliyatı yüz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyeti üyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) %60’ını KBB Hekimleri oluşturmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak bütün dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorununuzu en ideal biçimde çözümleyecektir. Beraberinde deviasyon, konka hipertrofisi veya başka bir anatomik veya patolojik bir bozukluk ve buna bağlı solunum problemi varsa, tabii ki KBB hekimi bu fonksiyonel bozuklukları düzeltmede estetik kaygınızla birlikte çözüm için en iyi adres olacaktır.

Ameliyatın Amacı Nedir?

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burnu yapmaktır. Bu cerrahi mevcut burun üzerine yapılacağından, sahip olunan burun da operasyon başarısını etkilemektedir. Yani sizin cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların inceliği ve formu yara iyileşmeniz ve daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatı, başarı oranını belirler. Amaç yüzünüze ilgisiz bir burun yapmak değildir. Bu nedenle tek başına en güzel burunu yapmak sorunları çözmeyecektir. Yüzünüze en uygun burunu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir. Başka bir insanın burnunu örnekleyerek talepte bulunmak ta dolayısıyla yanlıştır. Burun deliklerinin aşırı görünmediği, diri, kemik çatının kaybedilmediği ve ameliyatlı olduğu izlenimi vermeyen bir burun ortaya çıkmış ise, ameliyat öncesinden daha iyi nefes alabilme sağlanmış ise, ameliyat başarıya ulaşmış demektir.

Doktorum hangi buruna sahip olacağımı ameliyat öncesi fotoğrafımda düzeltme yapıp benim beğenime sunmalımıdır?

Bilgisayar programları ile yapılan düzeltmeler sonucu ortaya çıkan burun şekli elbette fikir verici ve hastanın isteklerini yönlendirici olabilir. Ama ameliyat sonrası gelişen doku reaksiyonu, kıkırdak ve kemikte yıllar geçtikçe oluşacak atrofi (büzüşme, küçülme), ufak tefek farklılıklara yolaçabilir.

Hangi yaşta ameliyat yapılmalıdır ?

Rinoplasti genellikle 18 - 35 yaş arasındaki genç erişkinler tarafından talep edilen, 50-60’lı yaşlara kadar başarı ile uygulanabilecek bir ameliyattır. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir.

Rinoplasti sonrası yüzümde iz kalacak mı?

Rinoplastide iki ana yaklaşım mevcuttur. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım. Endonazal yaklaşımda tüm kesiler burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Eksternal yaklaşımda burun deliklerinin ortasından geçen W şeklinde veya basamak şeklindebir kesi yapılır. Gözle görülür bir iz bırakmayan buyöntem cerrahların büyük çoğunluğu tarafından tercih edilmektedir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan endonazal yaklaşım ile de iyi sonuçlar almak mümkündür. Sonuç olarak hangi yaklaşımın tercih edileceği tamamen cerrah ile ilgili olup hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

Ameliyat ve Sonrası

Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlardır. Ameliyat 1-1.5 saat sürmektedir. Ancak özel durumlarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Burun içinde nefes almanıza engel olmayacak özel bir sünger veya silikon ve burun dışını saran minik bir alçı veya benzeri sert bir tabaka ile uyanacaksınız. Ameliyat sonrası genellikle korkulduğu gibi ağrılı değildir. Basit ağrı kesicilerle bu dönem oldukça rahat olacaktır. İki gün sonra burun içi boşaltılacak, nefes almanız normale dönecektir. Eskiden yapıldığı gibi sargı bezleri burun içine konulmadığından silikon ve merosel dediğimiz burun içi desteklerinin çıkartılması oldukça rahattır.

Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

Burun üzerindeki alçı 7 gün kalacaktır. Islanmaması gerekir. Burnunuzdaki sargılar kalkıncaya kadar banyo yapılmaması ve çok sıcak ortamda bulunulmaması daha doğru olur. Yüzünüze ve burnunuza 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunmayınız. Operasyonu takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durunuz. Aşırı sıcak burnunuzda şişmeye neden olacaktır. Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilmektedir. Eski ameliyat tekniklerine göre bu duruma çok daha az oranda rastlanmaktadır. Bu şişlikler 1-2 hafta içinde geçecektir. 3-4 ay kadar her türlü gözlük kullanılmaması daha sonraki dönemde hafif bir çerçeve kullanılması daha uygundur. Burnunuz açıldıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz.

Ameliyat sonrası takip ne kadar sürecek?

Burun dinamik bir organdır ve cerrah yara iyileşmesi sonrasında ve uzun dönemde burunun alacağı şekli önceden tahmin edebilir. Cerrah hastasını ilk 3 hafta daha sık olmak üzere hastanın ihtiyacına göre belli aralıklarla muayene eder. Rutin takip protokolü hastayı 6. hafta, 3. ay, 6. ay, 1.yıl ve daha sonra yılda 1 defa kontrol etmek şeklindedir. Bu protokol ile hasta ve cerrah beraberce ameliyat sonuçlarını değerlendirebilmektedir. Burun şekli ameliyat sonrası burun alçısı açılınca ortaya çıkmış olsa da 3. aydan sonra kalıcı burun şekli ortaya cıkacak 6 ay 1 yıl içerisinde de son halini alacaktır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Yavuz Sütbeyaz

Etiketler
Rinoplasti ameliyatı
Prof. Dr. Mehmet Yavuz Sütbeyaz
Prof. Dr. Mehmet Yavuz Sütbeyaz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube