Rinoplasti ameliyatı (estetik burun ameliyatı)

Rinoplasti ameliyatı (estetik burun ameliyatı)

Rinoplasti ameliyatı burun şeklinin yeniden planlanıp biçimlendirilmesine denir. Estetik görüntü yanında sağlık sorunları da Rinoplasti ameliyatı ile çözülür; burun içindeki eğriliklerin düzeltilmesi ve tıkanıklıkların açılması ile daha rahat nefes alınması sağlanır.

Rinoplasti ameliyatı ile ne gibi değişiklikler yapılır?

Bu ameliyat ile burun ile ilgili istenilen her türlü rahatsızlık ve pürüzler ortadan kaldırılır. Burun boyutları büyütülebilir veya küçültülebilir, burun yüz ile daha uyumlu hale getirilir, burun ucu (tip düzeltme) veya burun sırtının şekli değiştirilebilir, geniş olan burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı yenilenir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Rinoplasti ameliyatı ile estetik yenilikler yapılırken aynı zamanda nefes alma yolların açık tutulması veya restorasyonu ya da çarpma sonucu oluşan deviasyonlar da düzeltilebilir. 

Rinoplasti ameliyatı için en uygun aday kimdir?

Estetik burun ameliyatı olmaya karar vermeden önce kişinin beklentileri gözden geçirilmeli. Eğer fiziksel açıdan bir sorun yok ise ve kişinin beklentileri gerçekçi ise iyi bir aday olabilir.

Rinoplasti ameliyatı hangi yaştan sonra yapılması uygundur?

Ameliyat yaşı, bayanlarda 16 ve erkeklerde 17 yaş ve üstü olarak bildirilmiştir. Estetik Rinoplasti ameliyatı, kişinin yüz görünüşünü değiştirerek öz güvenini arttırır, ancak kişinin hayal ettiği görünümü vermesi mümkün olmayabilir veya yakınlarınız size daha farklı davranmasına yol açmayabilir.

Rinoplasti ameliyatı sonrası yeni burun şekli nasıl olmalı?

Günümüz modern estetik ameliyatlarında görünen eğilim, doğal bir görüntü amaçlanmasıdır.  Önemli olan yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bölgesine dengeli ve rafine bir görünüm kazandırmaktır. Rinoplasti ameliyatlarında da belli olmayan, abartısız doğal bir burun görüntüsü amaçlanır.

Ne tür anestezi kullanılır?

Rinoplasti ameliyatı, lokal veya genel anestezi altında uygulanır. Yapılan genel anestezi ağır bir genel anestezi değildir, hasta dilerse ameliyattan 3-4 saat sonra evine gidebilecek durumdadır. Lokal anestezi ile birlikte genellikle hafif sedasyon yapılır ve burun ve çevresindeki dokular uyuşturulur. Rinoplasti ameliyatı sırasında hasta uyanık olur fakat ağrıya duyarsızdır. Lokal anestezi kullanılarak yapılan estetik Rinoplasti ameliyatı sonrasında hasta bir süre dinlendikten sonra evine gidebilir.

Rinoplasti ameliyat sonrası hastanede kalınır mı?

Genelanestezi uygulanmış hastalar ameliyat gecesi hastanede kalması doktor tarafından istenebilir, önemli bir sorun yoksa, ertesi gün taburcu edilir.

Rinoplasti ameliyat sonrası hastayı neler bekler?

Ameliyat doktor tarafından tamamlandıktan sonra burun içine kısa tamponlar yerleştirilir. Tamponlar daha sonra doktor tarafından değiştirilir, alınması ağrılı değildir. Ameliyat sürecinde burun üstüne alçı atel uygulanır ve bu atel 6.gün yine doktor tarafından değiştirilir. Alçı atel, 12. günde artık tamamen çıkarılır. Hastanın gözkapakları ve çevresinde oluşabilecek şişlik ve morluklar 7-10 gün içinde kaybolur. Burun sırtında ise 15-20 gün veya daha uzun kalabilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin çoğu ilk ay içerisinde geçer. Kalan şişlikler var ise 6-12 ay içinde normale dönmesi beklenir.

Rinoplasti ameliyatı sonrası yaşlanma etkileri durdurulur mu?

Erken yaşlarda yapılmış olan rinoplasti ameliyatı deri ve diğer dokularda devam eden yaşlanmanın etkilerini durdurmayacaktır. Ameliyat sonrası burnun yeni şeklin ömür boyu aynı şekilde kalıp korunmasını beklemek aslında doğru bir yaklaşım değildir. Yaşlanma ve yerçekiminden dolayı zaman içinde değişiklikler oluşabilir. Yüzdeki diğer dokuların yaşlanmasıyla birlikte burun dokuları da zamanla özelliğini yitirebilir.

Rinoplasti ameliyatında karşılaşılan olumsuzluklar nelerdir?

Ameliyat tecrübeli bir doktor tarafından yapılması komplikasyonların olasılığını azaltır. Ameliyat sonrası enfeksiyon, geçici burun kanaması veya vücudun anesteziye gösterdiği reaksiyon gibi komplikasyonlar her zaman olasıdır. Bu tarz olasılıkların oluşumunu ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası sızıntı şeklinde kanamalar görülebilir ve bunlar bir iki gün içinde tamamen duracaktır. Rinoplasti ameliyatıburunun iç kısmından yapıldığı için dışta görünür bir skar (yara izi) oluşmaz.

Rinoplasti ameliyatında iz kalır mı?

Yapılan estetik burun ameliyatında eğer bahsedilen “açık teknik” kullanılırsa veya geniş ve yayvan burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa küçük bir kesi oluşabilir. Bu kesi burun tabanında üst dudak ile burun arasında kalır ve çok az bir iz kalabilir. Uygun görülen hastalarda bu kısmı kesmeden de açık rinoplasti ameliyatıuygulanabilmektedir.

Rinoplasti ameliyat sonrası ikincil ameliyat gerekir mi?

Ameliyat sonrasında çok düşük oranda oluşabilen küçük bir deformiteyi (istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi) düzeltmek için ikincil (seconder) bir işlem, yani ameliyat gerekebilir. Bu ameliyat, ilk ameliyata göre çok daha kısa sürer ve çoğunlukla lokal anestezi uygulanır.

İkincil ameliyat ne zaman yapılması ygundur?

Deformiteyi düzeltmek için yapılan ameliyatların şişlikler tamamen düzeldikten sonra tercihan altı ay sonra yapılması daha uygun olur. Doktor ile yapılan kontrol ve görüşmeye göre planlama yapılabilir.

Rinoplasti ameliyat öncesi nelere dikkat edilmesi gerekir?

Doktor hastanın ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda destek verir. Yeme ve içme de dikkat edilmesi gereken hususları bildirir. Eğer sigara içiliyorsa en az 1 hafta öncesinden azaltılması hatta tamamen bırakılması önerilir. Uyarılara uyulduktan sonra, ameliyat daha kolay şartlar altında geçecektir.

Rinoplasti ameliyatı ne kadar sürer?

Eğer doktor ek işlemlere gerek duymaz ise ameliyat 1 saat gibi süre içinde tamamlanır.

Burun şekillendirme tek bir ameliyat sürecinde mi yapılmalı?

Rinoplasti ameliyatı başladıktan sonra burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokuları birbirinden ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme işlemi hastanın problemine ve doktorun seçtiği tekniğe bağlıdır. Fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Burun bölgesinden çıkarılan dokular bazı durumlarda burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de uygun olabiliyor. Bu nedenle rinoplasti ameliyatı tek bir ameliyat süreci içinde, hem içinin hem dışının aynı seansta düzeltilmesi doğru olan girişimdir.

Rinoplasti ameliyat sonrası ilk gün nasıl geçer?

Anestezi etkisi geçtikten sonra başlayan 24 saatlik süre içinde yüzün tümü şiş hissedilir.  Burun ağrı ve zonklama yapabilir ve beraberinde bir baş ağrısı eşlik eder. Doktorunuzun önereceği ağrı kesici ile düzenlenebilir. Anestezi etkisi geçtikten 6 saat sonra sulu gıda alımı gerçekleşebilir. Ameliyat ertesi günü göz kapaklarında morarma ve şişlikler başlar ancak bu durum takip eden günlerde hızlı bir şekilde düzelir. Uygulanan soğuk tampon şişliği bir nebze azaltır ve daha iyi hissetmeye yardımcı olur. Yine ilk gün baş hafif yukarıda olacak şekilde yatay pozisyonda yatakta geçirilmesi faydalı olacaktır. Rinoplasti ameliyat akşamında genel ihtiyaçları gidermek için yürüyebilecek durumda olunur.

Rinoplasti ameliyat sonrası şişlikler ne zaman iner?

Oluşan şişlik ve morlukların büyük kısmı ilk iki hafta içinde geçecektir. Geri kalan kalan şişlikler genellikle takip eden bir ay içerisinde normale döner. Eğer hala bir şişlik hissediliyorsa, 6-12 ay gibi süre içinde toparlanır.

Rinoplasti ameliyat sonrası dikişler alınır mı?

Hayır, kullanılan iplikleri almaya gerek yoktur çünkü kendiliğinden eriyen katgüt dikişler kullanılır.

Rinoplasti ameliyat sonrası normal hayat ne zaman dönülür?

Önemli şişlik ve morluklar genellikle iki hafta gibi süre içinde kaybolur. Takılan Atel, 12. günde tamamen çıkarılır. Akabinde hasta 10-14 gün içinde okuluna veya, işine geri dönebilecek hale gelir. Tamamen normal hayata dönüş birkaç hafta sonra olabilir. Spor aktivitelere dönüş konusunda doktorunuz ile görüşülmesi öngörülür.

Rinoplasti ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?

Ameliyat sonrası dokuların iyileşme sürecinde en az bir ay kadar çarpmalara ve sürtünmelere karşı korunması tavsiye eder. Kan basıncını arttıran spor aktivitelerinden iki hafta uzak durulması tavsiye edilir. Burunda oluşabilecek güneş yanığından 8 hafta sakınılmalıdır.

Kontak lens kullanımı rinoplasti ameliyatını engeller mi?

Hasta ameliyat sonrası kendini iyi hisseder hissetmez tekrar kontakt lensleri kullanımına başlayabilir. Ameliyat öncesi doktorun bilgilendirilmesi faydalı olur.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube