Regresyon mu telkin mi?

Regresyon mu telkin mi?

 Trans çalışmaları iki başlık altında toplanır. 

 Telkin ile yapılan trans çalışması; kişinin bilinçli olarak verdiği kararları, istendik davranışları hipnoza alarak bilinçaltında tekrarlama yöntemiyle yapılır. Bu yöntem klasik ve otoriter bir tarz içerir. Seanslarımda telkin ile trans çalışmasını tercih etmemekteyim. Olumsuz durumlara sebep olan davranış ve durumlar telkin yöntemiyle değişse bile kısa sürede yineler veya başka bir olumsuzluğa dönüşür. Örneğin, asansör fobisi olan bir kişiyi bu durumun sebepleriyle çalışmadan sadece telkin yöntemi uygulayarak  asansöre binmesini sağlarsak, bir süre sonra asansör fobisinin yerini köpek korkusu, yemek bozukluğu gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar alabilir. Sebeplerle çalışılmadan sadece telkin ile yapılan değişimler gerçek ve kalıcı değildir. Sadece kısa süreliğine çözülmüş gibi görünür.

  Regresyon Çalışması ise, olumsuz duruma sebep olan durumlar, bilinçaltı kayıtlar, günümüzdeki olgudan başlayarak en az 7 yaşın altındaki geçmişe kadar takip edilir. Çünkü sorunun oluşması geçmişe dayanır. Ve bu olumsuz duyguya sebep olan gerçek olgular çözüme ulaştırılır. Örneğin, kilo problemi olan bir insan kendi içinde zayıflamaya karar vermiş ve ne yapması gerektiğini bilmesine rağmen zayıflayamıyorsa, gerçekleştirdiğimiz trans seansında karnının tok olduğu bir zamana götürüyorum. Böylece tok olmasına rağmen hala bir şeyler yeme ihtiyacı duymasının sebebini ve bu sebebe götüren duyguyu keşfetmesine yardımcı oluyorum. Bu duygular genellikle öfkeyi, kendini yetersiz hissetmeyi, özgüven eksikliğini barındırıyor.  Ve bu duygulardan uzaklaşmak istediği için yemek yediğini fark ediyor. Yetersizlik hissi, hayal kırıklığı, öfke, boşluk hissi kişide en çok karşılaştığım olumsuz duygular. Kişinin küçükken tek başına hiçbir şey yapmasına izin vermeyen bir annesinin olması veya ilkokulda “Senden hiçbir şey olmaz” diyen bir öğretmenin etkisi kişide yetersizlik hissi oluşturabilmektedir. Yani kendimizi keşfetmek, yüzleşmek, özgürleşmek adına Regresyon Çalışması önerilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. İnci Kavi

Psk. İnci KAVİ, 1998-2001 yılları arasında Maltepe Üniversitesi - Endüstriyel Psikoloji alanında lisans eğitimini tamamlamıştır. 2009 yılında Arel Üniversitesi'nde başlamış oldu yüksek lisans eğitimini 2011 yılında Klinik Psikoloji alanında tamamlayarak lisansüstü derecesinin almıştır. Yüksek lisans tezini “Obezitenin nedenleri ve tedavi yöntemleri” üzerine hazırlamış olan Psk. İnci KAVİ, 2010 yılından beri kendi özel ofisinde danışanlarını kabul etmektedir. Yüksek lisans eğitiminde kazandığı birikimlerin yanı sıra halen Nefes Terapi, Hipnoz, EFT, Part Terapisi, Geştalt Terapi, Kognitif Terapi gibi yaklaşımları da bütünleştirici bir tarzda kullanmaktadır.  Süreç içinde insanların psikolojik kaynaklı problem çözüm taleplerine daha etkin bir şekilde yardımcı olabilmek, kendini mesleği ile ilgili daha fazla geliştirmek ve var olan bilgi b ...

Etiketler
Telkin
Psk. Dan. İnci Kavi
Psk. Dan. İnci Kavi
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube