Rahim myomu (myoma uteri) nedir?

Rahim myomu (myoma uteri) nedir?

Rahim myomları, rahim adelesinden oluşan iyi huylu urlardır. 35 yaş üzerinde olan kadınların yaklaşık %25 inde görülmekle birlikte daha seyrek olarak 35 yaş altında da görülebilir. Myomlar bir tane veya çok sayıda olabilir. Büyüklükleri birkaç milimetreden, tüm karnı dolduracak büyüklüğe kadar değişebilir. Rahim duvarının dış tarafında (subseröz), duvarın ortasında (intramural), rahim iç boşluğuna doğru (sübmüköz) yerleşim gösterebilirler. Ayrıca yanlara doğru geliştiklerinde (intraligamenter) bacaklara giden damar ve sinirlerin, idrar yolunun geçtiği boşluğa doğru büyüyebilirler.

Myomları büyüten en önemli faktör, kadınların yumurtalıklarından salgılanan östrojen hormonudur. Bu yüzden menopoza giren kadınların myomlarında genellikle küçülme gözlenir.

Myomların kansere dönüşme oranı yaklaşık olarak % 0.5 dir ve leiomyosarkom denilen bu değişim olduğunda myomlarda genellikle hızlı bir büyüme olur.

Belirtiler

Aşağıdaki bulguların biri birkaçı olabilir veya hiçbiri görülmeyebilir. Belirtiler büyüklüğe, basının olduğu bölgeye, yerleşim yerine göre ortaya çıkar.

-Adet kanamalarında yoğunlaşma, ara kanamalar, adet sancıları.

-Kansızlık.

-Karın, bel, kasık ağrısı. Bacağa vuran ağrı. Makata vuran ağrı.

-İdrar yapma zorluğu, idrar kaçırma, sık idrara gitme.

-Kısırlık, tekrarlayan düşükler.

-Karında şişme, bazen ele gelen sertlik.

Her Myom ameliyat edilmeli mi?

Hayır. Myomun yaptığı şikayete göre karar verilir. Hiçbir şikayeti olmayan hastalar 6 aylık aralıklarla muayene ve takip edilmeli ameliyat edilmemelidir. Adet kanamasında anormallik var ise, kanama yapabilecek diğer sebepler, ultrasonografi, tüm genital sistemin muayenesi, kan tahlilleri, pıhtılaşma mekanizmasının kontrolü, vaginal smear, rahim ağzının ve, gerekir ise rahim iç tabakasının biopsisi ile araştırılır. Tek şikayet aşırı kanama ise ve araştırmalar sonucunda ilaç ile tedavi mümkün görülür ise bu hastalara medikal tedavi şansı verilmelidir. İlaç tedavisi ile durdurulaması mümkün olmayan kanamalar, ağrı, karında büyüme, çevre organlara bası arazları, kısırlık, tekrarlayan düşük nedeni olan myomlarda ameliyat gerekebilir.

Myomları ilaç ile kalıcı olarak ufaltmak ve yok etmek mümkün değildir. GnRH analogları gibi bazı ilaçlar ile bir geçici bir dönem menopoz hali yaratarak myomlarda ufalma sağlanabilirse de bu ufalma kalıcı değildir, bu ilaçlar uzun dönem kullanıldığında kemik erimesi gibi yan etkiler ortaya çıkabilir, ilaç bırakılınca myom tekrar büyür.

Myomların Ameliyat ile Tedavisi:

Sadece myomlar alınıp rahim bırakılabilir (Myomektomi) veya rahim myomlarla birlikte alınabilir (Histerektomi). Hangi tür ameliyat yapılacağı kararını verirken, hastanın yaşı, çocuk doğurma arzusu, myomla birlikte diğer başka patolojilerin de olup olmaması kararı etkiler .

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Can Yener

Etiketler
Miyom neden olur
Doç. Dr. Can Yener
Doç. Dr. Can Yener
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube