Rahim ağzı yarası

Rahim ağzı yarası

 

Halk arasında rahim ağzı yarası olarak adlandırılan hastalık ne demektir?

Rahim ağzı epiteli normalde çok katlı yassı epitel ile kaplıdır.Bu epitel rahim ağzı kanalını örten epitel(silindirik epitel) ile yer değiştirirse rahim ağzı kırmızı renkde gözükür.Bu duruma halk arasında rahim ağzında yara olarak  adlandırılan  aslında gerçekte bir epitel değişiminin gözle görülen şeklidir.Yani olay aslında içte bulunan tek tabakalı ince örtünün daha kalın olan dış örtü ile yer değiştirmesidir.Doğumda hanımların %70 inde bu değişim gözükür.


       
Rahim ağzı yarası olarak adlandırılan tabloda kırmızı görünüm neden ortaya çıkar?

Kırmızı görüntü çok katlı epitelin olmaması onun yerine tek sıra rahim ağzı kanalı epitelinin bulunması nedeniyle epitel altında bulunan ince damarlardan dolayıdır.

        

Rahim ağzı kırmızılığını oluşturan epitel değişikliği nasıl olur?

Yaşam boyunca çok katlı yassı epitel ile silendirik epitel arasındaki sınır hormonların ve vagina florasının etkisiyle servikal kanal üzerinde yer değiştirir.Gebelik,menopoz,ergenlik gibi durumlarda bu yer değişiklikleri olur.

Bu değişimler ne gibi şikayetlere yol açar?

Rahim ağzı yarası genellikle bir şikayete yol açmaz.Akıntı ve cinsel ilişkide kanamalar yapabilir.Akıntı rahim ağzınının fazla salgı yapmasına bağlıdır.Eğer enfeksiyon tabloya eklenirse akıntı rengi değişir.(mükopürolan karekterde akıntı)

Rahim ağzı yarası(eriroplaki)ayırıcı tanıda nelere bakılır?


-Karsinom
-Tüberküloz
-Sfiliz
-Ülsere diğer lezyonlar
-Ektropin

Rahim ağzı yarasının ayrıcı tanısı için hangi testler yapılır?
-Smear testi
-Gerekirse biyopsi

Rahim ağzı yarasının tedavisi nasıldır?

Kişide herhangi bir şikayet yoksa tedaviye gerek yoktur.Şikayetler varsa yüzeyel olarak yakma veya dondurma yapılabilir.Bu müdahalelerden 6-8 hafta içinde yüzey çok katlı epitelle örtülür ve iyileşme sağlanır.

Ektropion ne demektir?

Rahim ağzı dudaklarının  yırtıkları sonucu açık kalarak veya spekulum(muayene için kullanılan alet)ile çok fazla açılması ile kırmızı renkli rahim ağzı kanalı iç yüzey örtüsünün görünmesine verilen addır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erkan Coşkun

Jinekolog Operatör Doktor ERKAN COŞKUN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yüksek öğrenim:İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tıp fakültesi(1990-1996) Uzmanlık eğitimi-İstanbul Göztepe eğitim ve araştırma hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniği(1996-2000) İVF(tüp bebek) sertifikasyonu-Memorial hastanesi tüp bebek merkezi. İTEM(ileri teknoloji eğitimi merkezi):Laparaskopi eğitimi Katıldığı diğer kurslar; -Histereskopi kursu -Amniosentez kursu -Kolposkopi kursu -Ürojinekoloji kursu -Obsetrik doppler kursu -Fetal ekokardiografi kursu Üye olduğu dernekler: -Tabib odası -Türk Jinekoloji Derneği -TAV -TEMA -ASRM -ESRM -Perineonatology society -Ürojinekoloji derneği Yabancı dil: -İngilizce Özel ilgi alanları: -İnfertilite -Perineonatoloji(riskli gebelik) -Ayrıntıl ...

Etiketler
Rahim ağzı
Op. Dr. Erkan Coşkun
Op. Dr. Erkan Coşkun
Balıkesir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube