Rahim ağzı kanseri, genital siğil ve hpv aşısı

Rahim ağzı kanseri, genital siğil  ve hpv aşısı

Rahim ağzı kanseri nedir?
Rahim ağzı, rahmi vajinaya (döl yolu) bağlayan kanal şeklinde bir organdır. Yapısı rahimden ve vajinadan farklı olduğu için hastalıkları da farklıdır. Rahim ağzı kanseri tüm dünyada kadınlarda meme kanserinden sonra 2. sıklıkta görülür. Her 2 dk da bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmektedir. Rahim ağzı kanserine HPV (Human Papilloma Virüs) adında bir virüs neden olur. Rahim ağzı kanseri oldukça sinsi seyreder. Erken aşamalarında hiç bir bulgu vermeyebilir. En sık bulgusu ilişki sonrasında kanama, et suyu gibi kötü kokulu akıntı, karın ağrısı, kilo kaybıdır.
Genital siğil nedir?

Genital siğiller ( kondülom) her iki cinstede görülebilen, genital bölgede Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu sonucu gelişen görünümü karnıbahara benzeyen, tekli ya da birkaç bölgede bulunabilen, birkaç milimetreden 10-15 cm'e kadar büyüklüğe erişebilen ağrısız kitlelerdir. Genital siğillerin tüm toplumda görülme olasılığı % 1-2 dir.Ülkemizde de sıklığı giderek artmaktadır. Genital siğiller en sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 18-30 yaş arasında gözlenir. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Nadiren direkt temasla da bulaştığı düşünülmektedir.

HPV Nasıl bir Virüstür?
HPV (Human Papilloma Virus) genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yapan ve condyloma acuminatum (kondiloma aküminatum veya kondilom) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür.200 den fazla tipi vardır. %10 oranında HPV taşıyıcılığı görülmektedir. HPV tip 6 ve 11 en sık genital siğile neden olan tiplerdir. Tip 16 ve 18 gibi bazı tiplerde rahim ağzı kanseri, vulva kanseri ve anüs kanserine neden olabilmektedir. HPV virüsü hücre içine girdiğinde sessiz olarak bekler, savunma sisteminin güçsüz kaldığı durumlarda enfeksiyon açığa çıkar.

HPV Nasıl Bulaşır?
HPV cinsel yolla bulaşan hastalık olup en sık görülenidir.HPV enfeksiyonu neredeyse %95 cinsel temas ile bulaşır. Bulaşması için tam bir birliktelik illaki gerekli değildir. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir. Aktif genital lezyonların varlığında bulaşıcılık en yüksektir. Özellikle çok sayıda cinsel eşi olan (veya öncesinde olmuş olan) kişiler ve bu kişlerin eşlerinde daha sıktır. Virüsün bulaşması enfekte bölgelerin (penis gibi) mukozalara (ağız ve vajina gibi), ya da doğal olarak nemli bölgelere (anüs gibi) temasıyla olur. Sigara içmekte bulaşma ve enfeksiyon riskini arttırır. Prezervatif bulaşmayı azaltır ama tamamen önlemez. Doğum kontrol hapı kullananlarda prezervatif kullanımının azlığından dolayı HPV enfeksiyonu daha sık görülür.
Cinsel yol dışında hijyenik olmayan tuvaletlerden ve epilasyon yöntemlerinden de nadiren bulaştığı gösterilmiştir.
 Aşı ve smear testi
HPV  cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen, mukoza -mukoza, cilt mukoza teması ilede geçtiği gösterilmiştir. Tırnak diplerinde bulunmuştur. Korunma için en ideali aşı yaptırmaktır.
HPV aşısı da genital siğillere ve kansere karşı koruyucudur. Aşılanması gereken hedef grup HPV ile karşılaşmamış, 13-18 yaş genç bayanlardır. Fakat bu enfeksiyonu geçiren kişilerde, enfeksiyona neden olan HPV tipi dışındakilere bağışıklık kazanmak için aşılanabilir. Ülkemizde 46 yaşına kadar bayanlar aşılanmaktadır. Hatta aktif lezyonu olanlarda da immüniteyi arttırabileceği düşünülerek önerilmektedir. Erkekleri de genital siğile karşı koruduğundan erkeklere de önerilmektedir. 
Aşı 3 doz (0.-2.-6.ay) yapılır ve koldan uygulanır. Cansız aşıdır, yapılan yerde hafif kızarıklık ve hafif kol ağrısı dışında ciddi bir yan etkisi görülmemiştir.  Amerika ve Avrupa ülkelerinde rutin aşılama programı içindedir.
Yılda bir kez tüm kadınların rahim ağzı kanserinden korunmak için smear testi yaptırması gerekir. Smear testi rahim ağzından bir çubuk yardımıyla sürüntü alınarak yapılır. Oldukça basit bir testtir.
YILLIK SMEAR TESTİNİ YAPTIRAN VE AŞISINI OLAN BİR KADININ RAHİM AĞZI KANSERİ OLMA OLASILIĞI YOKTUR!!!!!!!

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol

Op.Dr Funda Yazıcı Erol, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.
 

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Rahim ağzı kanserinden korunma ve aşıları
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube