Radyofrekans (rf) tedavisi nedir ?

Radyofrekans (rf) tedavisi nedir ?

Radyofrekans (RF) tedavisi nedir?

Radyofrekans tedavisi ; radyo dalgaları oluşturan özel cihazlarla, burun eti içerisinde kontrollü bir ısı artışı oluşturma işlemidir. Belli miktarda ısı oluştuğunda ısı artışını otomatik olarak kesen cihazlar mevcuttur. Burun etinin mukozası altında oluşan ısı artışı burun etinin aşırı büyüyen yumuşak dokusundaki proteinlerin bozulmasına yol açar. Bu bozulma, nedbe dokusu ile iyileşir. Nedbe dokusu yapısı gereği bulunduğu yeri büzüştürür ve daraltır. Böylece burun etinin hacmi küçülmüş olur. Burun etinin yüzeyini en iyi koruyan küçültme yöntemlerinden biridir. Bu sayede burnun havayı nemlendirme ve klima fonksiyonu korunmuş olur. Normal anatomi korunarak burun için son derece önemli olan boşluk-mukoza dengesi korunmuş olur. Kesi gerektirmez. Çok hafif sızıntılar haricinde kanama olmadığından tampon da konulmayan bir tedavi metodudur.

Nasıl yapılır?

                Muayene odasında lokal anestezi altında veya ameliyathane ortamında genel anestezi altında uygulanabilir. Özellikle genel anestezi almasına engel problemi olan hastalarda lokal anestezi ile yapılabilmesi avantajdır. Radyofrekans cihazının özel probu, burun etine bir ya da birkaç yerden batırılarak işlem uygulanır. Kesi yapılmaz. İşlem sonunda dikiş atılması gerekmez.

İşlem süresi genellikle 10 dakikayı geçmez. İşlem sonrası kanama olmadığından burun tamponu konulmasına gerek yoktur. Hasta lokal anestezi ile tedavisini yaptırmayı tercih ettiğinde işlem sonrası hemen günlük aktivitelerine dönebilir. Efor gerektiren işlerde çalışan hastalara 2-3 gün istirahat önerilir. Genel anestezi ile yapılan işlem sonrası birkaç saatlik gözlem yapılıp hasta taburcu edilebilir. İşlem sonrası burun çevresinde dolgunluk hissi ve hafif ağrı olabilir. Bunun için genellikle parasetamol içerikli ağrı kesiciler yeterli olur.  

Radyofrekans tedavisi sonrası hemen burun tıkanıklığı geçer mi?

                RF tedavisi sonrasında ilk günlerde operasyon bölgesinde ödem yani şişme olur. Buna bağlı olarak hastanın burun tıkanıklığı, göz yaşarması, hapşırma gibi şikayetleri olacaktır. Uygulamanın yapıldığı burun etinin üzerinde kabuklanmalar olması da sık karşılaşılan bir durumdur. Doktorun kontrollerde bu kabuklanmaları temizlemesi burunda rahatlama sağlar. Genellikle uygulamadan 3 gün sonra hasta kontrole çağrılır. Bundan sonraki kontrollerin sıklığını hastanın şikayetleri belirler.  Burun etleri günden güne küçülecek, yaklaşık 3 hafta sonra burunda tatmin edici bir açılma olacaktır. Genellikle bir seans yeterli olsa da bazen ikinci, nadiren de üçüncü seans gerekebilir.

Burun etlerine yapılan tedavinin kalıcı olması için, büyümeye neden olan etkenin ortadan kaldırılması gereklidir. Örneğin, burun kemiği eğriliği düzeltildiğinde karşı taraftaki burun etine yapılan radyofrekans tedavisi kalıcı küçülme sağlayabilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şenol Baş

Op.Dr.Şenol Baş,Tıp eğitimine İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 'nde başlamıştır. Uzmanlığını İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde tamamlanmıştır.

Op.Dr.Şenol Baş, şuanda İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Medicana Kadıköy Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Rf nedir
Op. Dr. Şenol Baş
Op. Dr. Şenol Baş
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube