Piriformis sendromu

Piriformis sendromu

Bel ve Kalça ağrılarının,siyatik problemlerinin sorumlusu Piriformis sendromu olabilir.Piriformis sendromunun tedavisiyle yürüyüş ,spor ve bisiklete binme kolaylaşıyor.

Piriformis Sendromu nedir?

Piriformis kası, kalçamızın derininde bant şeklinde uzanan bir kastır Priformis sendromu;Siyatik sinirin piriformis kası altında baskı altında kalmasıyla ortaya çıkan bel,kalça ve bacak ağrısı, bacak arkasına ve ayağa yayılan uyuşma,karıncalanma olarak tanımlanmaktadır. Piriformis sendromumda oturmak ağrıyı artırır. Ağrı genelde bel ve kalça bölgesindedir , yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrılar artar. Bel fıtığıyla karışabilir Bacak arkasında, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, yürümede zorluk gibi belirtileri sebebiyle bel fıtığıyla karıştırılabilir. Piriformis Sendromunun iki tipi vardır. Birincisi; yapısal olarak piriformis kasının kısa olmasından kaynaklanır. Erken dönemde piriformis kasını uzatıcı ve germeyi sağlayıcı uygun egzersizler ile problem önlenebilir. İkincisi; travma veya bölgesel kan dolaşımının azalmasıyla kasın spazma girmesiyle oluşur..Sebebi belirleyerek tedaviyi düzenlemek gerekir. Piriformis kasında,bel omurga veya kaslarındaki problemler, yanlış yapılan egzersizler,ani ve ters hareket, uzun süreli oturmak( oturarak çalışma, uzun süre yolculuk ,bisiklete binmek) ya da aşırı kullanımdan dolayı kas spazmı oluşur.kastaki kasılma altındaki siyatik siniri sıkıştırarak, ağrı ve his bozukluklarına yol açar

Piriformis Sendromu nasıl tedavi edilmelidir?

Akut ağrılı dönemde istirahat ve piriformis kasında oluşan spazmı .çözmeye yönelik tedavi verilmelidir. Uzun süre ayakta kalma ve koşma gibi aktiviteler kısıtlanabilir. Ödem mevcut ise; soğuk uygulama, belirli kalça kaslarına germe egzersizleri yaptırılır. Akut ağrılı dönem sonrası ise fizik tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.. Doku iyileşmesini sağlamak ve kas içi dolaşımı düzenleyerek, lokal kas spazmını azaltmak için derin doku laser uygulamaları(Hil terapi),ultrason uyguılamaları,fizyolojik olarak aktif iyonların elektrik akımı yardımı ile vücuda sokulması olan iontoforez ve ses dalgaları yardımı ile medikal ajanların vücuda sokulması olan fonoforezis kullanılabilir. Manuel terapi yöntemleriyle piriformis kasının ve eklem çevresindeki dolaşımın artırılması ve gerginliklerin azaltılması gerçekleştirilir. Tedavi programı ;çevre eklemlerin mobilizasyonu, deri altındaki bağ dokusunun gevşetilmesi, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerini de içermelidir. Piriformis kasındaki spazmı çözerek, dolaşımı düzenlemek ve siyatik sinir basısını ortadan kaldırmak suretiyle, bel, kalça ve bacak ağrısından yaşam boyu kurtulmak mümkün olabilmekte.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gülçin Gülşen

Etiketler
Piriformis sendromu nedir?
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
Prof. Dr. Gülçin Gülşen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube