Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalıkları ayni zamanda diş eti hastalıkları olarak da bilinir diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen en­feksiyon hastalıklarıdır. Yapılan araştırma­larda diş kayıplarının büyük çoğunluğunun dişeti hastalıklarından kaynaklandı­ğını göstermektedir. Bu hastalıklar çok ileri bir aşamaya gelmeden farkedilebilir belirti vermezler. Bu nedenle erken teşhis edilme­leri tedavinin başarısı acısından önemlidir. Periodontal hastalıklar günümüzde dünya üzerinde en yaygın sağlık sorunlarından biri olup genel vücut sağlığına olan ve daha iyi anlaşılmaya başlayan etkileri ile neredeyse görmezden gelinmesi imkansız hale gelmek­tedir.

Periodontal Hastalığın bulguları nelerdir?

Diş eti hastalıkları genellikle ileri safhala­ra erişene kadar ağrısız ve durgundur. Diğer tedavi edilmezse şu bulgular oluşur:

Ağızda sürekli bir kötü koku

Fırçalama esnasında kanayan dişçileri

Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar ve hassasiyet

Diş etlerinde çekilmeler

Dişlerde sallanmalar, dişler arasında açılmalar

Diş ile dişeti arasında iltihap

Isırma esnasındaki dişlerin birbirine değmesinde farklılıklar.

Risk grubunda kimler yer alıyor?

Sigara kullanıyorsanız,

Menapoz. hamilelik gibi vücutta anormal değişimlerin olduğu dönemlerden geçiyorsanız.

Diabet hastalığınız varsa.

Stresli bir yaşantınız varsa.

Antidepresan ve kalp ilaçları kullanı­yorsanız.

Ağız bakımınız yetersizse.

Dişlerinizi sıkıyor ve gıcırdatıyorsanız.

Ağzınızda uyumlu olmayan protez ve dolgular mevcutsa,

Ailenizde dişlerini erken yaşta kaybet­miş bireyler varsa:

Periodontal hastalıklar açısından, siz de risk altında olabilirsiniz. Panaromik röntgen ve ağız içi muayeneyle teşhis kısa bir sürede konmaktadır.

Periodontal Tedavinin önemini açıklar mısınız?

Diş hekiminin en önemli görevi sağlığın korunması ve oral hastalıkların önlenme­sidir. Korunma önlemlerine rağmen diş ve periodontal çevrede bir zarar oluşmaktaysa. ilk tedavi olarak periodontal dokunun has­talıktan kurtarılması gerekmektedir. Yapı­lacak tüm restoratif uygulamalar iltihapsız, periodontal olarak sağlıklı bir temel üzerin­de kurulmalıdır.

Dental İmplant nedir?

Dental implant. protezinizi destekle­mek için veya yenilenen dişi yada köprüyü tutmak için çeneye yerleştirilen yapay diş köküdür. Tarihçesi Mısır ve Maya uygarlık­larına dayanan dental implantlar. XX.yyın ikinci yarısından itibaren bilimsel olarak ele alınarak rutin diş hekimliği tedavileri ara­sında yerini almıştır. Hem doğadaki yüksek teknolojiyi kullanıp hem de destek için ya­nındaki dişe ihtiyaç duymadığından dolayı geleneksel köprü ve protezlere göre sayısız avantajları vardır.

Neden Tercih ediliyor?

Dişini kaybetmiş veya dişi hasar görmüş birçoğu insan için dental implant. Kendi dişi gibi görünen ve kişinin öyle hissettiği dişlerdir. Diş implantlarını doğal dişlerden ayırt etmek zordur. Hastalarımız protez aşamasından sonra rahatlık ve güvenle tek­rar gülüp konuşabilir ve yemek yiyebilir.

Dental implantların başarı oranı nedir?

İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli "iyileşme potan­siyeli" olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Ayrıca çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz etkileyecektir. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak implant başarısı %90-100 arasında değişebilir.

Periodontist kimdir?

Periodontist. Periodontal (diş eti) ra­hatsızlığın önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve diş implantlarının yerleştirilmesinde uzmanlaş­mış olan dii hekimidir. PeriodontistIer bu alanlarda diş hekimliğinden sonra 5-7 yıllık kapsamlı bir ek eğitim alırlar. Periodontist, dişeti ve çevresindeki destekleyici diğer ya­pılara etki eden hastalıkları önleme, teşhis etme ve tedavide ileri derecede eğilimli uz­manlardır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Laçin Berber

Dr. Dt. Laçin BERBER, lisans öncesi  öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1997-2004 yılları arasında yine aynı üniversitede “Kronik periodontitisli bireylerde periodontal başlangıç tedavisine ek olarak sistemik minosiklin-HCL uygulamasının klinik ve biyokimyasal sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. Med. Dent unvanını almıştır. 2007 yılında Newyork’da American Board of Periodontology’nin başkanının davetlisi olarak, çalışmalar yapmış olan Dr. Dt. Laçin BERBER'in Hamilelik, ergenlik, menapoz, sistemik ve lokal antibiyotik kullanımı, periimplant sağlık ve implantlar, implant ve dişler etrafında papil rekonstrüksiyonu, ileri periodontitisli hastalarda implant uygu ...

Dr. Dt. Laçin Berber
Dr. Dt. Laçin Berber
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube