Peptik ülserler ve oniki parmak ülserleri

Peptik ülserler ve oniki parmak ülserleri

Mide besinlerin parçalanması ve sindirilmesi için bol miktarda asit ve pepsin salgılamaktadır. Salgıladığı asit ve pepsinin midenin kendi yüzeyine zarar vermemesi için çeşitli organizmanın koruma mekanizmaları vardır. Helicobacter pylori adı verilen bulaşıcı bir bakteri  yada ağrı kesici ilaçlar mide yüzeyini koruyan mekanizmalarda yetersizliğe yol açmakta ve bunun sonucunda da mide yüzeyinin bütünlüğünde bozulmalar (ülserler) ortaya çıkmaktadır. Özellikle Helicobacter Pylori infeksiyonunun yaygın olduğu ülkemizde mide ve on iki-barsak (duodenum) ülserleri oldukça sık görülmektedir. Her 10 kişiden biri hayatlarının bir döneminde peptik ülser hastalığına yakalandığı bilinmektedir.

Peptik ülser belirtileri nelerdir ?
Mide ve on iki-barsak ülserleri karnın üst kısmında  bazen sırta  doğru yayılan ağrılara neden olurlar. Bu ağrılar kimi hastalarda yanma , kimi hastalarda kazınma kimi zamanda kramp tarzında olabilir. Bazen hiç ağrı olmaksızın ekşime, midede dolgunluk hissi, kilo kaybı gibi yakınmalar görülebilir. Peptik ülserler her zaman hastada yakınmaya neden olmazlar. Bazen hiçbir yakınma yok iken hastalık,  mide kanaması yada nadiren mide delinmesi gibi komplikasyonlar ile  ortaya çıkabilir.

Peptik ülser tanısı nasıl konulur ?
Mide ve on iki-barsak ülserinin kesin tanısı gastroskopi ile konulur. Gastroskopi imkanı olmadığı durumlarda baryumlu mide duodenum grafisi de tanıya yardımcı olabilmekte ise de bu yöntem ile yüzeyel ve küçük ülserler gözden kaçabilmektedir. Ayrıca mide ve on iki-parmak ülseri olan her hastada Helicobacter Pylori infeksiyonu olup olmadığı araştırılmalıdır.

Peptik ülser tedavisi;
Helicobacter pylori mikrobu nedeni ile ülser hastalığı olan hastalarda öncelikle 7-14 gün süre ile 2 ayrı antibiyotik ve bir  mide asidini ortadan kaldıran ilaç (Omeprol, Lansor, Nexium, Pariet vb) ile üçlü tedavi yapılmalıdır. Daha sonra tedaviye mide asidini ortadan kaldıran ilaçlarla 4-8 hafta kadar  devam edilmelidir. Helicobacter pylori  infeksiyonu olayan hastalarda sadece mide asidini ortadan kaldıran ilaçlar ile 4-8 haftalık bir tedavi yeterli olmaktadır. Ağrı kesicil ilaçlar nedeni ile ülser oluşmuştuğu durumlarda  ( Aspirin, romatizma ilaçları vb) kullanılıyor ise ülser tedavisi süresince mümkünse kesilmelidir.

Peptik ülser ve diyet
Eski yıllarda uygulanan  katı ülser diyetlerinin ülser hastalığının tedavisine bir katkı yapmadığı artık bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Ülser hastalarının uzak durması gereken üç şey  alkol, sigara ve ağrı kesici ilaçlardır (aspirin, voltaren, apranax, endol vb). Bunların ülser gelişiminde rol oynadıkları ve ülser iyileşmesini geciktirdikleri iyi bilinmektedir. Hastayı yediğinde özellikle rahatsız eden besinlerden kaçınılabilir. Bu hastalara günde 3 öğün düzenli beslenmeleri önerilmektedir.

Peptik ülser tedavi edilmez ise neler olabilir ?
Uygun tedavi almamış ülser hastalığı kanama, delinme, darlık gelişimi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ülser kanamalarının büyük bir kısmı endoskopik yolla tedavi edilebilmektedir. Ülsere bağlı darlık gelişiminde hastaların bir kısmında ilaçlarla bir kısmında endoskopik tedavi yapılabilmektedir. Ancak uzun sürmüş (kronik ) ülser darlıklarında cerrahi müdahalegerekmektedir. Ülser nedeni ile mide veya barsak duvarında delinme oluşmuş ise tek tedavi cerrahidir.

Peptik ülser kansere dönüşebilir mi ?
Hayır mide ve on iki-barsak ülserlerinin kansere dönüşme riski yoktur. Ancak özellikle mide kanserleri ülser yapısında da olabildiğinden baştan tanının yanlış konabilmesi  söz konusu olabilir. Bu nedenle mide ülseri varlığında mutlaka ülserden parça alınarak ( biopsi) patolojiye gönderilmesi ve 2 ay içinde ülserin iyileştiğinin endoskopi ile teyit edilmesi gerekmektedir. İyi huylu peptik ülser komplikasyonları arasında kanserleşme yoktur. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu

Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, 10 Ekim 1965 tarihinde Ankara'da doğmuştur. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlamış ardından da 1989 ile 1993 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık sonrası dönemde 1994 ile 1996 yılları arasında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde çalışmıştır.  Prof. Dr. Över Hamzaoğlu, doçentlik unvanını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından 1998 yılında, Profesörlük unvanını ise yine aynı yerden 2004 yılında almıştır. ABD ve Almanya'da çeşitli hastanelerde yurtdışı deneyimi bulunmaktadır. Özel ilgi alanları arasında Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, Kolorektal Polip ve Kanserler, Peptik Ülser ve Reflü Özafajit Has ...

Etiketler
Peptik ülserler ve oniki parmak ülserleri
Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu
Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube