Parsiyel vestibulektomi ( vulvar vestibulit sendrom )

Parsiyel vestibulektomi  ( vulvar vestibulit sendrom )

Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS), vulvodinia, vulvar vestibülitis kadınlarda vajina girişinde kızlık zarı kenarında oluşan ve nedeni tam olarak bilinemeyen nedenlere bağlı olarak kadınlarda ilişki sırasında ağrı, acı gibi şikayetlerle kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu hastalık kadınlarda bir vajinismus (ilişkiye girememe) ve disparoni (ağrılı birleşme)ye neden olur. Vestibulit tablosunu yoğun bir şekilde yaşayan kadınlar vajen giriş kısmında duydukları acı ve yanma nedeniyle cinsel beraberlikten kaçınmaktadırlar bu da eşleri ile arasında huzursuzluk yaratabilmektedir.

Bir çok hasta kendilerinde bu hastalık olmasına rağmen gereksiz bir şekilde kliniklerde aylarca süren psikoterapilere gitmekte bazı medikal tedavilere rağmen cinsel sorunlarının devam ettiğini ve sorunlarının hiçbir şekilde çözümlenmediğini görmektedir.

Vajinismus, disparoni (ağrılı birleşme), anorgazmi (orgazm olamama) gibi cinsel fonksiyon  bozukluklarında kesin tanı ancak detaylı bir jinekolojik muayeneden sonra konulabilmektedir.

Vajinismusun nedenleri genellikle psikolojik faktörlere bağlıdır, cinsel beraberliğe karşı korku ve kendini aşırı kasma durumu söz konusudur ancak bazen vestibulit sendromda hasta gerçekten ağrı çeker, enflamatuar (yangısal) bir durum vardır. Vestibulit sendromlu bazı hastalar ise ilişki sırasında ağrı, yanma, batma gibi şikayetlerle doktora gelirler. Bu hastalar ilişki sırasında gerçekten aşırı acı ve hassasiyet hissederler..

Vulvar vestibulit sendromun kesin tedavisi bu bölgenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tıbbi literatürde bu operasyona "parsiyel vestibulektomi" adı verilmektedir.

Bu operasyon lokal anestezi ile yaklaşık 15 dakika süren ağrısız bir işlemdir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Konaç

Etiketler
Vulvar vestibulit sendromu
Op. Dr. Ayşe Konaç
Op. Dr. Ayşe Konaç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube