Pap smear (sürüntü) testi

Pap smear (sürüntü) testi

PAP-SMEAR (sürüntü) TESTİ

Kadınlarımızın çoğunluğunun farkında olduğu kanser erken teşhisi tarama programı öğelerinden olan smear testi diğer kanserlerden daha genç yaşlarda görülen rahim ağzı (serviks) kanserinin erken tanı yöntemlerinden biridir. Smear testinde rahim ağzından plastik bir fırça ya da çubuğun sürtülmesiyle alınan örnek lam denilen cam parçasına sürüldükten sonra patoloji laboratuarına gönderilir. Patoloji laboratuarında bu sürüntü örneği boyandıktan sonra, hücreler mikroskop altında değerlendirilir. Hücrelerin değerlendirilmesi bilimine sitoloji ve uygulanan teste de Pap-smear denir.
Smear testi neden önemli?
Rahim ağzı kanserinin erken tanısında kullanılan smear testinde rahim ağzındaki hücreler arasında kansere dönüşebilecek hücre değişiklikleri aranır. Rahim ağzı kanserine dönüşebilecek hücrelerde kanser öncesi değişiklikler genellikle 8–10 yıl boyunca sürer. Erken aşamalarda basit bir operasyonla kesin olarak tedavi edilebilen rahim ağzındaki değişiklikler, kanser aşamasına gelirse tedavisi oldukça zor ve kadın yaşamını riske sokan bir sürece girmiş demektir. Rahim ağzı kanseri, jinekolojik kanserler arasında gelişmiş ülkelerde ölüm nedeni olarak ikinci sıradadır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ise rahim ağzı kanseri kadın ölümlerine en fazla neden olan jinekolojik kanser türüdür. Ülkemizde her yıl bin beş yüz üzerinde kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını kaybetmektedir.
Jinekolojik muayenede rahim ağzında erken safhada kansere giden değişiklikleri görmek olanaksız olabilir. Ancak bazı durumlarda kolposkopi denilen aygıtla rahim ağzı yaklaşık 15 kat (6–40 kat arası) büyütülerek bakıldığında bu bölgedeki normal veya patolojik değişiklikler (deneyimli bir uzmanın gözlemiyle) saptanabilir. Rahim ağzı kanserinin, kadınlarda erken safhada hiçbir yakınması veya bulgusu genellikle bulunmaz. İlerleyen evrelerde rahim ağzı kanserine yakalanan kadınlarda akıntı, kanlı akıntı, cinsel beraberlikte kanama, ağrı, cinsel ilişkide ağrı gibi bulgular karşımıza çıkabilir. Ancak bu bulgular, kadınların çoğunda farklı bazı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bahsedilen bulgular rahim ağzı kanseri nedeni ile ortaya çıkmışsa, zaten kanser genellikle ilerlemiş demektir. Bu nedenle her kadın yılda bir kez smear testi yaptırmalıdır.
Smear testlerinin ilk cinsel beraberlikten üç yıl sonra veya 21 yaşından itibaren düzenli olarak yılda bir 65-70 yaşına kadar uygulanması önerilmektedir.40 yaş üzerinde yıllık smear testleri normal çıktığında ve HPV (Human Papilloma Virüsü) kuşkusu yoksa üç yılda bir smear testi uygulanabilir. HPV nin dünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaştığı bilinmektedir. Gelişmiş ülkelerde ve son zamanlarda ülkemizde, HPV testleri yılda bir uygulanan smear testine ilaveten rutin olarak üç yılda bir kadınlarda uygulanmaya başlanmıştır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hasan Merih Hanhan

Op. Dr. Hasan Merih HANHAN, 1958 yılında Ordu'nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı ve 1981 yılının Ekim ayı ile 1982 yılının Nisan ayları arasında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Sivas'ın İmranlı kazası Sağlık Ocağı'nda pratisyen hekimlik yaptı. Ardından 1982 yılının Nisan ayında askerlik görevine başladı ve 1983 yılı Ağustos'unda tamamladı. Dr. Hanhan, 1983 yılının Eylül ayları ile 1985 yılının Temmuz ayları arasında İzmir Buca SSK Hastanesi 1. Hariciye servisinde Genel Cerrahi servisinde görev yaptı. Ardından 1985 yılının Ağustos ayı ile 1989 yılının Temmuz ayları arasında SSK Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi 1. Servisinde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını gerçekleştirdi. 1989 ile 1993 yılları arasında  SSK Ege ...

Etiketler
Pap smear testi nedir
Op. Dr. Hasan Merih Hanhan
Op. Dr. Hasan Merih Hanhan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube