Panik atakta sakinleşmenin yolları,

Panik atakta sakinleşmenin yolları,

Panik atakla baş etmenin en önemli yolu onu tanımaktan geçer. Çoğunlukla panik atak geçiren kişiler, bu durumun ölümle, çıldırmakla, kontrolü kaybetmekle sonuçlanacağını düşünerek hemen bir hastanenin acil servisine gitme gereğini duyar. Acil servise gitmenizin size bir katkı sağlamayacağını bildiğiniz halde güvenli bir ortamda olmak istediğinizden tercih edersiniz.

Panik atak geçirdiğinizi fark ettiğinizde ilkin bunun size fiziksel bir zarar vermeyeceğini bilmeniz son derece önemlidir. Bunu bilmek bile panik atağın şiddetini azaltmaktadır. En uzun panik atak nöbetleri 40 dakikayı geçmez. Bu da kontrolünüzü sağlamak için önemli bir bilgidir. Atak başladıktan sonra ilk 10 dk da zirveye çıkar sonra azalmaya başlar. Düzenli nefes almak ve nefes egzersizleri atakla baş etmekte önemli bir silahtır. Ancak kişiler bu egzersizleri sadece panik atak esnasında yaptıkları için çoğu zaman bir işe yaramaz. Çünkü egzersizle ilgili bir alışkanlığınız yoktur. Dolayısıyla atak esnasında egzersizi başarılı bir şekilde yapmanız zorlaşır. Ve ne yazık ki bunun bir işe yaramadığını düşünebilirsiniz. Bu nedenle atak olmadığı zamanlarda, günde 3-4 kez bu egzersizi 10 dakika süreyle yaparak bir alışkanlık kazanmak gerekir.

Nedir bu nefes egzersizi?

Rahat bir yere oturun, gözlerinizi kapatın özellikle çok yavaş bir şekilde tüm ciğerleriniz dolana kadar burnunuzdan nefes alın, İçinizde nefesi 5 saniye tutun (Bunu şöyle kontrol edebilirsiniz 1001, 1002, 1003, 1004, 1005 şeklide sayın). Çok daha yavaş bir şekilde, belki nefesi alırken ki sürenin iki katı kadar bir zamanda ağzınızdan nefesi verin. Ciğerlerinizdeki tüm havayı verene kadar devam edin, bir-iki saniye aradan sonra bunu tekrarlayın. Atak esnasında en az 10 dakika bunu yapın. Tüm odağınız nefesiniz olmalı. Her nefes verişinizde sanki başınız dönüyormuş gibi farklı bir duygu yaşarsınız ki bu doğaldır. Bu egzersiz sizin nefes alışınızı ve kalp atımını doğal şekline sokacağından, oldukça etkilidir. Yavaş yavaş atak ortadan kalkar.
Bunun yanı sıra, tedavinin ilk dönmelerinde atak geçirilen yerlerde bulunmamak ta faydalıdır. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Üney

1971 Samsun-Çarşamba’da doğdu. Samsun Ondokuzmayıs Lisesini 1987 yılında bitirdi. 1994 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1998 yılında Erzurum’da Tabip Teğmen olarak askerliğini tamamladı. 1994-2004 yılları arası Ordu ve Samsun’da Pratisyen Hekim olarak çalıştı. 2009 yılında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri İhtisasını tamamlayarak, 5 yıl süreyle Karabük ve Silivri Devlet Hastanelerinde Psikiyatri uzmanı olarak çalıştı. 2011-2012 yılları arasında Karabük Tabip Odası Başkanlığı yaptı. Aile Terapisi ve Cinsel Terapi eğitimlerini aldı. Türk Tabipleri Birliği, Türk Psikiyatri Derneği, CETAD (Cinsel Eğitim,Tedavi ve Araştırma Derneği) ve Nöropsikiyatri Derneği üyesidir. Halen Nişantaşı-İstanbul’daki muayenehanesinde çalışmasının yanı s ...

Etiketler
Panik atak belirtileri
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Üney
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Üney
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube