Pangastrit nedir?

Pangastrit nedir?

Pangastrit hastalığının adı Pan ve Gastrit kelimelerinden oluşur. Gastrit mide iç duvarı kaplamasının (gastrik mukoza) iltihaplanması anlamına gelir. Mide anatomik olarak 5 bölgeye ayrılır bunlar: kardiya (cardia), fundus, korpus (corpus),antrum ve pilor (pylorus) olarak adlandırılır.

Pan kelimesi ise Latincede geniş veya kapsamlı anlamına gelir. Dolayısıyla Pan-gastrit kelimesi mide mukozasının en az 3/5’ini kaplayan gastrit durumunu ifade eder. Diğer gastrit durumlarında olduğu gibi pangastrit akut, subakut veya kronik olabilir. Asit artışında kaynaklanıyorsa Asit gastriti, safra reflüsünde kaynaklanıyorsa safra gastriti olarak adlandırılır.

Gastritlerin kesin tanısı için Endoskopi yapılması şarttır. Tedavisi ise çoğunlukla medikal ilaçlarla yapılır. Dirençli gastritlerde Helicobacter pylori mikroorganizmasının varlığı araştırılmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Beyatlı

  Genel Cerrahi Uzmanı, MD, PhD (Doktora) Avrupa Cerrahi Araştırmalar Derneği, Amerikan Akademik Cerrahi Derneği üyesidir 1992 yılında girdiği S.Ü. Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında birincilikle mezun oldu. 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Asistanlık süresinde yurt içi ve yurt dışı birçok dergide makaleler ve olgu sunumları yayınladı.  2004 yılında hazırladığı (Intraoperative Determination of Intestinal Viability) tez konusu JSR(Journal of Surgical Reaserch) adlı A grubu Amerikan Cerrahi dergisinde yayınlandı. 2005 yılında aynı fakülteden 90/100 puanla Genel Cerrahi Uzmanı olarak ihtisasını tamamladı. Üyesi olduğu Dernekler ve Kuruluşlar: TTB – Türk Tabipler Birliği, TCD – Türk Cerrahi Derneği, UTACD – Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği, ...

Etiketler
Endoskopi
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube