Ortodontik tedavi !

Ortodontik tedavi !

Ortodonti estetik dişhekimliğinde çok önemli bir yer tutar. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve çenelerdeki anomaliler ortodontiyle düzeltilirken kişinin kemik ve yumuşak dokularında (yüz kasları,dudaklar gibi) da yönlendirmeler yapılarak profilleri değiştirilmektedir.

Ortodontik tedavi ile dişler çene kemiği üzerinde düzgün bir şekilde yerlerini alırken kapanış bozukluklarından kaynaklanan eklem, baş, boyun ya da başka organlara yansıyan ağrılar yok olur. Kişiye tam bir çiğneme fonksiyonu kazandırılarak özellikle mide problemleri gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunlar kaybolur.

Konumlarında bozukluk olan (ileri-geri, ya da yan yatmış)dişleri tam olarak temizleyebilmeniz mümkün değildir. Tam temizlenemeyen dişler ise çürük adayıdır. Ortodonti dişleri düzgün sıralarken, dişlerinize daha iyi bakım yapabilmenizi sağlar, böylece çürük riski azalmış olur.

Braket Kullanımı 

Metal, seramik ve plastik braketslerden birini seçebilirsiniz. Ama ortodontik tedavi genelde paslanmaz çelik braket kullanarak yapılır. Seramik ve plastik braketler genelde estetik sebeplerden tercih edilirler, fakat tedavinin sonuna plastik braketler lekelenmiş ve rengi atmış olabilir. Plastik veya seramikten yapılmış braketlerde teller ve braket arasında daha fazla sürtünme olduğundan tedavi süresi uzayabilir. Ortodontistiniz sizinle olası seçenekleri paylaşacaktır.

 

Braketler dişi istenilen yöne itmek için baskı uygulayarak çalışırlar. Ortalama 1-3 yıl arası kullanılırlar. Tedavi boyunca dişler yer değiştirdiğinden arada ayarlamalar gerekmektedir. Eskiden braketler dişin çevresini kaplayan kalın çelik bantlardan oluşurdu. Yeni çıkan gelişmelerle braketler gitgide küçüldüler ve artık ortodontik bantlar nadiren kullanılıyorlar.

Bunlar takılırken diş hekiminiz özel yapıştırıcılar kullanarak dişinize minik braketler takacaktır. Daha sonra bu braketlerin arasından yay teli denilen teller geçirir. Bu yay telleri dişlerin hareket edeceği yönde belirli bir rota sağlarlar. Ligature denilen küçük elastik bantlar, yay tellerini braketlere bağlamak için kullanılabilir ve hasta her ziyarette farklı bir renk seçebilir

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sonay Öztan Gökhan

Dt. Sonay Öztan Gökhan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Birçok seminer, kongre ve eğitimlerde yer almıştır.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Güngören'de bulunan Özel Dt Sonay GÖKHAN Muayenehanesi'nde devam etmektedir

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Ortodontik tedavi kimlere uygulanır
Dt. Sonay Öztan Gökhan
Dt. Sonay Öztan Gökhan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube