Omega 3 ; epa ve dha

Omega 3 ; epa ve dha

ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

Birçok araştırmalara konu olan Omega 3 yağ asitleri beden tarafından bütün hücrelerin temel yapı taşı olarak kullanılan temel bir yağ asididir. DHA ve EPA olarak ikiye ayrılır. Omega-3 yağ asitleri özellikle DHA ve EPA doğanın bir hediyesidir. Çocuklar daha anne karnında iken Omega-3 yağlarına ihtiyaç duymaya başlar. Bebeklerin merkezi sinir sistemini ve bedensel gelişimi için önem taşır.

Bu ihtiyaç yaşlılıkta da devam eder. Bellek için yararlı etkileri özellikle bebekler ve büyüme çağındaki çocuklarda daha da önemlidir. Omega 3 kullanımı büyüme devresindeki çocuklarda öğrenme ve problem çözme yeteneğini artırır. Bu yağlar bebek ve çocuklarda gözlerin görmede temel işlevler gören retina tabakasının gelişmesini destekliyor.

Yaşlılarda sarı noktanın zayıflamasına bağlı görme kayıplarını azaltıyor. Omega-3 yağ asitlerinin koroner kalp riskini azalttığıve kan basıncı kontrolünü kolaylaştırdığı biliniyor. Çünkü Omega-3 yağları atardamar duvarlarının esnekliğininin artmasına yardımcı olur.Bu yağlar iyi kolesterol HDL’yi arttırabiliyor. Kalp ritim bozukluklarını önleyebiliyor.

Pıhtılaşma hücreleri trombositlerin yapışkanlığını azaltarak pıhtılaşmaya bağlı damar tıkanması riskininin de azalmasına yardımcı oluyor.

Omega-3 yağlarının kanı incelterek felç riskini düşürebildiği, beynin kanlanmasını güçlendirdiği, bellek sorunlarını azalmasına yardımcı olduğu da biliniyor.

Omega-3 yağlarından zengin beslenenlerde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı daha düşük olur. DHA ve EPA’nın kanserden

korunmaya yardımcı olduğu da biliniyor. Özellikle meme, prostat ve kolon kanserinden korunmada bu yağlar destek olabiliyor. Yiyeceklerle bol miktarda DHA kazananlarda bağışıklık kökenli sağlık sorunlarına ve romatizmal problemlere de seyrek rastlanıyor.

Omega-3 yağlarının depresyona yakalanma olasılığını azalttığı, depresyonun tedavisini kolaylaştırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Günde ortalama 10 gramdan fazla Omega-3 yağ asidi yiyen Grönland Eskimoları’nın beyin kanaması ve kalp krizi ile neredeyse hiç tanışmadıklarını unutmayın. Omega-3 yağlarından faydalanmanız için sizin bu kadar fazla miktarlara da ihtiyacınız yok. Günde 2-3 gram Omega-3 kazanmanız yeterli olacaktır. Şimdilik günde en az 150-160 mg EPA ve DHA tüketmeyi hedeflemek gerekiyor.

 

Omega 3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil eder.Depresyonun engellenmesi ve depresyon tedavisinde yardımcı olarak tavsiye edilir.

 

KLİNİK DENEY SONUÇLARI

Amerika’da yapılan bir çalışmada intihar eğilimi ve ağır depresyonu olan kişilerden bir bölümüne omega 3, diğer gruba ise plasebo verilmiştir.

Ancak omega 3 verilen hastalarda oldukça belirgin bir iyileşme görülünce diğer grubun da bundan faydalanması için araştırma sona ermeden durdurulmuştur. Amerikan Kalp Birliği koroner kalp hastalığı olan kişilerin günde 1 gr balık yağı almalarını öneriyor.

KULLANIM ÖNERİLERİ

Günlük omega 3 kullanımı için tavsiye edilen miktar 1-3 gramdır.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm.Dr. Ender Vardar

Uzm. Dr. Ender VARDAR, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2003 - 2005 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Tıbbi Hipnoz, Hipnoterapi ve Psikoterapi eğitimlerine katılmış olan Uzm. Dr. Ender VARDAR, OMNİ Hipnoz Akademisi'nde İleri Hipnoz Eğitimleri ve CİSED'de Cinsel Terapi ve Evlilik Terapisi eğitimleri almıştır. Ayrıca Psikoterapi Enstitüsü'nde Bütüncül Psikoterapi eğitimlerine ve Hippocampus Enstitüsü'nde Bio-sibernetik Regülasyon, Biorezonans Terapi eğitimlerine katılmış ve sertifika sahibi olmuştur. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı & Tamamlayıcı Tıp -  Psikohipnoterapist ve Cinsel Terapist olarak hastalarına hizmet vermekte olan Uzm. Dr. End ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Uzm.Dr. Ender Vardar
Uzm.Dr. Ender Vardar
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube